5 syytä ostaa astianpesukone

5 syytä ostaa astianpesukone

Astianpesukone on hämmästyttävä laite, jonka pitäisi olla jokaisessa kodissa sen koosta riippumatta. Se säästää aikaa ja siisteyttä keittiössä, kun likaisia tai kuivuvia astioita on vähemmän tiskialtaan vieressä. Miksi tällaiseen laitteeseen kannattaa investoida? Onko se sen arvoinen? Kutsumme sinut lukemaan.

Syitä ostaa astianpesukone

Ensimmäisen astianpesukoneen keksi jo vuonna 1924 brittiläinen insinööri William Howard Livens. Näiden laitteiden ulkonäkö on muuttunut paljon sen jälkeen, mutta lähtökohta on sama – niiden tarkoituksena on säästää aikaa ja lisätä samalla kodin puhtautta ja hygieniaa.

Astianpesukoneilla on melko paljon etuja, mutta tärkeimmät niistä ovat:

  1. ajan säästö
  2. pienempi vedenkulutus
  3. taloudelliset säästöt
  4. parempi pesun laatu
  5. käsien terve ja kuivumaton iho
Kannattaako astianpesukone ostaa?

Ajan säästö astianpesukoneella

Kun olet ostanut astianpesukoneen, tärkein hyöty, jonka huomaat heti ensimmäisistä käyttöpäivistä lähtien, on selvä ajansäästö. Kun olet ostanut astianpesukoneen, sinun ei enää tarvitse seistä ja pestä käsin kasoittain astioita lounaan, aamiaisen tai päivällisen jälkeen. Sinun tarvitsee vain puhdistaa likaiset astiat kaikista ruokajäämistä, laittaa ne astianpesukoneeseen ja kytkeä päälle sopiva ohjelma. Astianpesukone hoitaa pesun itse, ja sinun tarvitsee vain ottaa jo pestyt astiat koneesta.

Valtaosa astioista voidaan pestä astianpesukoneessa. Tutustu artikkeleihimme siitä, mitä astianpesukoneessa voi pestä:

Astianpesukone merkitsee vähemmän vedenkulutusta

Kyllä! Toisin kuin luulisi, jokainen astianpesukone kuluttaa eniten vettä kaikista nykyisin saatavilla olevista malleista. Tämä johtuu siitä, että astioiden peseminen käsin kestää kauan ja että tiskiaineiden pesuun kuluu huomattavasti enemmän vettä kuin astianpesukoneiden koko pesuohjelman aikana.

Astianpesukoneet käyttävät keskimäärin noin 10 litraa vettä yhden pesuohjelman aikana, kun taas saman astiamäärän pesemiseen käsin kuluu noin 80 litraa – 40 litraa kylmää vettä huuhteluun ja 40 litraa kuumaa vettä pesuun.

Astianpesukoneet mitä kannattaa tietää?

Astianpesukone ja rahan säästäminen

Tämä seikka liittyy suoraan edellä mainittuun seikkaan eli veden säästämiseen. Yhden pesukerran aikana säästöä kertyy jopa 70 litraa, mikä on melko paljon. Astianpesukoneessa pestessä pienempiin kustannuksiin lisätään pesuaineita, huuhtelukirkastetta ja astianpesukonesuolaa, joka pehmentää vettä.

Käsin pestessäsi joudut edellä mainitun veden lisäksi lisäämään astianpesuainetta, sieniä, liinoja, pyyhkeitä ja paperipyyhkeitä.

Astianpesukoneen kustannustehokkuus – vesi, sähkö ja pesuaineet

Alla olevassa taulukossa on oletettu noin 200 astianpesukoneen pesukertaa. Yksinkertaisuuden vuoksi olemme olettaneet, että pesemme käsin yhtä monta pesukertaa kuin astianpesukoneella. Olemme laskeneet keskiarvot ja antaneet ne vuositasolla.

Olemme tarkoituksella jättäneet pois sähkön hintaa koskevat arvot – on hyvin vaikea laskea, kuinka paljon sähköä kuluu tavallisen pesukerran aikana, kuinka monta valoa on tiettynä aikana päällä, eikä “viihdeominaisuuksia”, kuten radiota tai televisiota, ole tuona aikana päällä.

PesutyyppiPesu käsinPesu astianpesukoneessa
Vedenkulutus 1 astianpesukoneen pesukerran aikanan. 80 litraa – noin 0,8 złn. 10 litraa – noin 0,1 zł
Vedenkulutus 200 pesukerran aikanan. 16 m³ – 160 złn. 2 m³ – 20 zł
Pesuaineetastianpesuaine – noin 54 złastianpesutabletit – noin 120 zł huuhtelukirkaste – noin 45 zł astianpesusuola (määrä riippuu veden kovuudesta) – noin 30 zł
Lisätuotteetliinat, pyyhkeet, paperipyyhkeet, sienet, lanka – noin 200 zł
Yhteensä vuodessan. 414 złn. 215 zł

Nämä ovat vain suuntaa-antavia laskelmia, jotka riippuvat siitä, kuinka manuaalisesti peset astiat, kuinka paljon desinfiointiainetta annostelet, kuinka kovaa vesi on jne. Näet kuitenkin yhdellä silmäyksellä, että astianpesukone maksaa itsensä takaisin.

Parempi pesun laatu

Astianpesukone pesee astiat korkeissa lämpötiloissa. Juuri korkea lämpötila pesun aikana tappaa bakteerit ja allergeenit, mikä tekee astioiden pesusta hygieenisempää.

Lisäksi astianpesukone suorittaa koko pesu- ja kuivausprosessin suhteellisen suljetussa, yhtenäisessä tilassa, joten astianpesukoneesta otetut astiat ovat puhtaita ja kiiltäviä.

Korkean lämpötilan ansiosta astianpesukone pääsee lisäksi tehokkaammin eroon sitkeästä ja kuivuneesta liasta, eikä astioiden hankaaminen langoilla ja karkeilla sienillä ole enää hankalaa.

Kannattaako kotona olla astianpesukone?

Terve ja kuivumaton iho käsissä

Jotta voit puhdistaa astiat tehokkaasti, sinun on käytettävä pesuaineita. Käsin pestessä kädet joutuvat eniten kosketuksiin astianpesuaineen ja muiden puhdistusaineiden kanssa. Tiheä kosketus tällaisten tuotteiden kanssa aiheuttaa ihon kuivumista ja vaurioitumista.

Astianpesukoneessa ihon kosketus pesuaineisiin on käytännössä olematon ja vähenee varmasti. Iholla on aikaa uudistua, se ei kuivu ja tulee siten terveemmäksi.

5 syytä ostaa astianpesukone

Astianpesukoneella on monia etuja, ja tärkeimmät niistä ovat edellä mainitut. Astianpesukoneen avulla säästät paljon aikaa ja rahaa, ja keittiön siisteys ja hygienia lisääntyvät. Jos vielä mietit astianpesukoneen hankkimista – voin ehdottomasti suositella!

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo