Miten lukea energiamerkintöjä?

Miten lukea energiamerkintöjä?

Euroopan unionin toiminta on johtanut energiamerkinnän käyttöönottoon asetusten ja direktiivien perusteella. Tämän seurauksena on mahdollista vertailla samoja laitteita, mutta eri laiteluokkiin kuuluvia. Mikä energiamerkintä tarkalleen ottaen on? Mitkä ovat energiamerkinnän tärkeimmät parametrit ja mistä ne vastaavat? Onko tuotteen energialuokalla vaikutusta laskuun? Vastaukset näihin kysymyksiin löytyvät seuraavasta artikkelista, jonka kutsumme kaikki kiinnostuneet lukijat lukemaan.

Mikä on energiamerkintä?

Jos määrittelisimme energiamerkinnät, voisimme päätellä, että ne ovat tarroja tai etikettejä, joita löytyy kotitaloustavaroista. Niissä kerrotaan kaikista laitteiden teknisistä parametreista. Niiden perusteella voimme vertailla eri ominaisuuksia ja tehdä lopullisen päätöksen laitteen ostamisesta. Energiatehokkuusmerkinnän avulla voidaan laskea, kuinka paljon sähköä tietty laite kuluttaa.

energiamerkintä

On syytä mainita, että energiamerkinnät ovat samat kaikissa maissa (koskee EU-maita). Tällaisia merkintöjä on esimerkiksi pesukoneissa, astianpesukoneissa, jääkaapeissa, ilmastointilaitteissa, lampuissa, televisioissa ja kuivausrummuissa. Niissä on oltava tiedot laitteen energialuokasta. Edellä mainittu parametri merkitään kirjaimilla A:sta (tehokkaimmat laitteet) G:hen (tehottomimmat laitteet).

Miten energiamerkintää luetaan?

Mietitkö, miten energiamerkintöjä luetaan? Meiltä saat vastauksen! Energiatehokkuusluokka kertoo seuraavat parametrit: toimintateho, virrankulutus, melupäästötaso, resurssien kulutus, energiatehokkuusluokka. Yksilöllisistä tarpeista riippuen muut näkökohdat voivat olla meille merkityksellisiä.

Tuotteiden energiamerkinnät kertovat meille vuotuisen sähkönkulutuksen. Tämä vaihtelee A:sta G:hen, kuten edellisessä kappaleessa kirjoitimme. Televisioiden ja radioiden kaltaisten laitteiden kohdalla tärkeintä on virrankulutus pois päältä -tilassa. Tämä parametri kertoo, kuinka paljon sähköä laite kuluttaa, kun se on vain valmiustilassa (kytkettynä, ei käytössä). Energiamerkintään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä mainostetut väitteet energiansäästöstä voivat osoittautua käytännössä venyviksi.

Sen lisäksi, että edistämme suoraan ympäristömme suojelua, pystymme myös tekemään optimaalisen laitevalinnan. Tämän seurauksena sähkölaskut voivat pienentyä merkittävästi. Jääkaappien osalta ratkaisevaa on käyttökapasiteetti, joka ilmoitetaan myös pakkausmerkinnässä. Analysoimalla vuotuisen sähkönkulutuksen voimme laskea, kuinka paljon maksamme sähköstä. Riittää, kun oletetaan, että 1kW maksaa noin 65 senttiä, ja kerrotaan sitten vastaavat arvot keskenään.

Energialuokka ja laskut

Monille ihmisille energiatehokkuus on tärkeää ympäristöstä huolehtimisen vuoksi. Sähkönkulutuksen vähentämisessä tämä näkökohta on erityisen tärkeä. Valtaosa asiakkaista kiinnittää kuitenkin huomiota tähän parametriin sen vuoksi, että laskuissa on mahdollista säästää käteistä. Mutta onko tämä todella totta?

tuotteiden energiamerkinnät

Ensinnäkin on syytä olla tietoinen siitä, että sama pesukonemalli, jossa on B-luokka C-luokan sijasta, voi olla ehdottomasti kalliimpi. Siksi meidän olisi tehtävä tarvittavat laskelmat sen selvittämiseksi, kuinka kauan kestää saada investointi takaisin. Energiamerkin avulla voimme varmasti tehdä tämän. Usein on tapauksia, joissa säästöt ovat vain illuusio, koska hintaero korvaa itsensä vasta muutaman vuoden kuluttua, kun on aika ostaa uusi laite.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo