Miten valitset joogamattoa?

Miten valitset joogamattoa?

Joogasta on viime vuosina tullut yksi suosituimmista liikuntalajeista erityisesti naissukupuolten keskuudessa. Tämä ei ole yllättävää, sillä tämä aktiviteetti parantaa yleistä kuntoa ja joustavuutta ja tarjoaa samalla rentoutumisen tunnetta. Tärkeää on myös se, että näiden harjoitusten aloittaminen on edullista – tarvitset vain mukavat, joustamattomat urheiluvaatteet ja joogamaton. Tässä vaiheessa herää kuitenkin kysymys: miten joogamatto valitaan? Mitä kannattaa etsiä ja kuinka paljon hyvä joogamatto maksaa?

Millainen joogamatto? Opas raaka-aineisiin

Yksi tärkeimmistä eroista eri mattojen välillä on niiden pääraaka-aine. Valikoima markkinoilla on valtava: voit ostaa suosituimpia PVC-malleja sekä valita korkista valmistettuja joogamattoja. Tässä on yleiskatsaus yleisimpiin materiaaleihin ja lyhyt yhteenveto niistä:

Miten valita paras joogamatto?

PVC-joogamatto

Jos joogamattojen suosiota haluttaisiin asettaa paremmuusjärjestykseen, PVC eli polyvinyylikloridi olisi kärjessä. Tämä johtuu tämän materiaalin ominaisuuksista: se on vahva, joustava, helppo puhdistaa ja puhdistaa. Näiden mattojen etuna on myös hinta – yksinkertaisimpia malleja voi ostaa jo kymmenellä zlotylla. Haittapuolena voi kuitenkin olla se, että joogamatto on aluksi hyvin liukas, joten aloittelijat saattavat tuntea epämukavuutta ensimmäisten harjoituskertojensa aikana

Kuminen joogamatto

Toinen yhtä suosittu materiaali markkinoilla, tämä ilahduttaa käyttäjiä joillakin erittäin tärkeillä ominaisuuksilla. Ensinnäkin karhea materiaali, joka saa maton lähes “tarttumaan” lattiaan. Tämän ominaisuuden ansiosta syntyy vaikutelma, että kyseessä on niin sanotusti liukumaton joogamatto. Toinen etu on luonnollinen alkuperä – ihmisille, jotka pyrkivät ekologiseen elämäntapaan, tämä on erittäin tärkeä etu. Valitettavasti kolikolla on myös kääntöpuolensa: kumijoogamatto kuluu hieman nopeammin, ja sen erityinen haju voi häiritä joitakin ihmisiä.

Mata do jogi - sijoitus

Mikrokuitujoogamatto

Materiaali, joka on vasta hiljattain alkanut saada suosiota, lähinnä sen yhdistetyn toiminnon vuoksi pehmusteena ja hikeä imevänä pyyhkeenä. Tämä on sen suurin etu: sen kyky imeä ja vakauttaa hikeä periaatteen “mitä kosteampi matto, sitä vähemmän liukas” mukaisesti. Kuumina kesäpäivinä, jolloin hikoilet enemmän harjoituksen aikana, tämä malli on epäilemättä paras joogamatto. Haittapuoli: suhteellisen korkea, yleensä kolminumeroinen hinta.

Korkkijoogamatto

Tämän materiaalin kasvava suosio liittyy sen luonnolliseen alkuperään – voidaan sanoa, että se on 100-prosenttisesti ympäristöystävällinen joogamatto. Lisäksi antistaattisten ominaisuuksiensa ansiosta korkki ei ime likaa, pölyä tai muita epäpuhtauksia. Houkuttelevan hinnan ja korkean laadun suhde viittaa siihen, että kyseessä on taloudelliselta kannalta melko hyvä joogamatto. On kuitenkin huomattava, että korkki murenee – tämä on myös melkoinen haitta näissä malleissa.

Mitä muuta sinun tulisi varoa?

Itse maton materiaalin lisäksi ei pidä jättää huomiotta muita yhtä tärkeitä seikkoja:

  • Paksuus – Yleensä mitä paksumpi kenkä, sitä parempi pehmuste ja helpotus nivelille. Joskus paksu joogamatto voi kuitenkin antaa epävakauden tunteen, jolloin aloittelijat tuntevat olonsa helposti sekavaksi;
  • Paino – Jos matkustat autolla tai harjoittelet kotona, koko voi olla toissijainen näkökohta. Vielä pahempaa on, jos pyöräilet tai kävelet tunnille, jolloin painavat matot voivat olla merkittävä taakka;
  • Koko – tässä ei kannata noudattaa sääntöä “mitä isompi joogamatto, sitä parempi”, sillä suurimmat mallit toimivat hyvin vain kotona. Kuntosalilla harjoittelutila voi olla rajallinen, joten on parasta käyttää pituuttasi kokokriteerinä;
  • Joogatyyli, jota harrastat – staattisessa joogassa, eli rauhallisemmissa muunnelmissa, liukueste on tärkeä tekijä. Dynaamisissa muunnelmissa maton on sen sijaan oltava vahva ja kestävä.

Vastaamalla näihin muutamaan kysymykseen on paljon helpompi löytää paras joogamatto. Kuten huomaat, kyseessä on hyvin yksilöllinen asia – yksi henkilö suosii kevyttä PVC-mattoa, kun taas toinen tuntee olonsa paljon mukavammaksi korkki- tai mikrokuitumatolla.

Mikä joogamatto on paras

Mikä joogamatto – yhteenveto

  1. PVC-joogamatot ovat kestäviä, joustavia, helppohoitoisia ja helppohoitoisia. Niiden hinta alkaa vain kymmenestä zlotysta. Tästä syystä ne ovat suosituimpia kaikista mahdollisista tyypeistä.
  2. Kumijoogamatot – on valmistettu karheasta materiaalista, jonka ansiosta ne lähes tarttuvat lattiaan. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä. Haittapuolena on, että matto kuluu nopeammin kuin PVC:n ja jotkut huomaavat sen hajun.
  3. Mikrokuitujoogamatossa yhdistyvät pehmusteen ja hikeä imevän pyyhkeen funktio. Se on erityisen hyödyllinen kesällä, jolloin hikoilun määrä on suurempi kuin muina vuodenaikoina.
  4. Korkista valmistettu joogamatto on 100 % ympäristöystävällinen. Ominaisuuksiensa ansiosta se ei ime likaa, pölyä tai muita epäpuhtauksia.
  5. Joogamattoa ostaessasi kannattaa kiinnittää huomiota sen paksuuteen, painoon, kokoon ja joogatyyliin, jota harrastat.
Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Urheilu