Miten tarkistaa, onko muna tuore?

Miten tarkistaa, onko muna tuore?

Kuluttajuuden aikakaudella teemme heräteostoksia ja harkitsemattomia päätöksiä. Tämä ongelma koskee ennen kaikkea elintarvikkeita. Ostamme paljon enemmän kuin voimme kuluttaa, mikä johtaa ruokahävikkiin. Jos löydät jääkaapistasi edes yhden kananmunan, jonka tuoreudesta et ole varma, älä riko sitä. Mahdollisesti tuoreen kananmunan rikkominen on myös tuhlausta. Voit tarkistaa kananmunan tuoreuden toisella menetelmällä.

Se ei ole monimutkainen tai vaikea prosessi – varsinkin kun otetaan huomioon, että on olemassa useita tapoja selvittää, onko muna tuore. Seuraavassa artikkelissa kerromme , miten tunnistat vanhan kananmunan – ja ilman, että sinun tarvitsee vilkaista pakkauksessa jäljellä olevien kananmunien viimeinen käyttöpäivä. Jotta vältät vanhentuneen kananmunan syömisestä aiheutuvat terveyshaitat, kerromme lisäksi, missä kananmunia kannattaa säilyttää parhaiten ja kuinka kauan ja miten munien viimeinen käyttöpäivä on helpointa muistaa.

Munien tuoreuden tarkistaminen paljain silmin

Kananmunan tuoreuden testaaminen on aloitettava ulkonäön silmämääräisellä arvioinnilla. Kuoren rakenne, väri ja yleinen kunto on hyvä arvioida ensin taitavasti. Kuori ei saa olla vahingoittunut, sillä se suojaa sisällä olevaa keltuaista ja valkuaista. Mahdolliset halkeamat tai painaumat voivat viitata keltuaisen sisällä pesiviin ja kasvaviin mikrobeihin ja bakteereihin. Siksi ei ole suositeltavaa ostaa, saati syödä, munia, joiden kuori on kovera ja jollain tavoin rikkoutunut.

Munien tuoreustesti

Tuoreen kananmunan kuoren on oltava kiinteä, tahraton, mattapintainen ja hieman karhea. Jos kuori on heikko, ohut ja pehmeä, se tarkoittaa, että vaikka kyseessä ei olisikaan pilaantunut vanha muna, se on huonolaatuinen ja peräisin sairaalta kanalta tai väärin ruokitulta kanalta. Munan kuori voi myös olla jauhemainen, kiiltävä tai liukas, sillä kuoren sisällä voi kasvaa hometta. Jos näin on, sitä ei pidä syödä ja on valittava toinen munantoimittaja.

Munan tuoreustesti vedessä

Kelluuko vai uppuuko tuore muna? Vastaus tähän kysymykseen on selvä ja tuo nopean ratkaisun ongelmaan. Jos et tiedä, miten munien tuoreus testataan vedessä, noudata näitä vinkkejä. Kokeella nimittäin varmistetaan munien tuoreus ja pilaantumisen laajuus.

  1. Täytä korkea lasi tai muu syvä astia kylmällä vedellä.
  2. Ota muna jääkaapista ja upota se aiemmin valmistettuun vesiastiaan.
  3. Tarkkaile veteen asetetun munan käyttäytymistä.
  4. Määritä, kelluuko muna – vai päinvastoin istuuko se astian pohjalle. Mitä lähempänä muna on pohjaa, sitä tuoreempi se on.
Miten tarkistat munien tuoreuden vedessä?

Miten tulkitset kelluvan munan kokeen tuloksen?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä lähempänä muna on pohjaa, sitä tuoreempi se on. Tuorein muna on silloin, kun se pysyy lasin pohjalla pitkään. Jos muna kelluu tai pyörii vedessä nousematta pintaan, se on hieman vanhempi, mutta silti turvallinen syötäväksi. Viimeinen mahdollisuus on, jos muna kelluu pinnalle.

Mitä tarkoittaa, kun muna kelluu? Se tarkoittaa, että meillä on tunkkainen muna vesiastiassa. Se kelluu veden pinnan yläpuolella, koska sen kuori on menettänyt kosteutensa ja munan vanhetessa siihen kasvaa niin sanottu ilmatasku (tähän kerääntyvä kaasu nostaa munan ylöspäin). Pilaantunut muna on ehdottomasti hävitettävä; sen mahdollinen nauttiminen olisi vaarallista ihmisen terveydelle.

Muita tapoja tarkistaa munien tuoreus

Miten kananmunan tuoreus voidaan tarkistaa muilla menetelmillä? Voit käyttää jotakin seuraavista menetelmistä.

Testaa ravistamalla raakaa kananmunaa

Kun muna on vanha ja pilaantunut, se lätisee – tämä johtuu siitä, että munaan on päässyt ilmaa. Muna, josta ei tule ääntä, on tuore ja kulutukseen sopiva.

Säröytyneen kananmunan testi

Mistä tiedät, onko muna pilaantunut, kun se on murtunut? Riko muna ja laita sen sisältö esimerkiksi kulhoon. Huomaa, onko chalaza eli vaalea rakenne, joka pitää keltuaisen valkuaisen keskikohdassa, ehjä ja helposti näkyvissä. Jos se on säilyttänyt muotonsa, muna on tuore. Toinen tarkkailtava tekijä on keltuainen – sen on oltava tasaisen värinen, kiinteä, tiivis ja valkuaiseen kiinnittynyt. Jos keltuainen leviää ja irtoaa valkuaisesta helposti astian pienimmästäkin liikkeestä, muna ei ole tuore. Mikä tahansa poikkeama normista voi olla merkki saastuneesta, vanhasta munasta – esimerkiksi epämiellyttävä, voimakas rikkivedyn haju tai samea valkuainen.

Munien tuoreuden tarkistaminen

Keitetyn kananmunan tuoreustesti

Mistä tunnistat pilaantuneen kananmunan, kun se on keitetty? Arvioi kovaksi keitetyn kananmunan osalta keltuaisen asento suhteessa koko kananmunan sisäosaan. Kun muna leikataan auki, keltuaisen on oltava munan keskellä. Pilaantuneen kananmunan keltuainen ei ole kypsennyksen jälkeen keskellä vaan lähempänä ulkoseinämiä; tällainen kananmuna on nautittavaksi kelpaamaton, ja se on hävitettävä mahdollisimman pian.

Kananmunien säilytys ja niiden viimeinen käyttöpäivä kulutusta varten

Siitä , voivatko kananmunat pilaantua, ei voida keskustella. Olemme myös jo selittäneet, miten voidaan tarkistaa, onko muna hyvä ja sopiva suoraan kulutukseen. Nyt on aika määrittää, kuinka kauan munat voivat olla jääkaapissa. Tuottajat ovat velvollisia ilmoittamaan pakkauksessa, kuinka kauan kananmunat ovat tuoreita – tämä koskee vain kaupasta ostettuja tuotteita. Maatilan munien – suoraan viljelijältä tai maanviljelijältä ostettujen – säilyvyysaika on noin 14 päivää siitä päivästä, jolloin kana munasi munat, ei ostopäivästä.

Kuinka kauan munia voidaan säilyttää?

Munien alkuperästä riippumatta ne on säilytettävä jäähdytettyinä, jääkaapin sisällä olevalla hyllyllä (munien säilyttäminen huoneenlämmössä tai jääkaapin ovessa lyhentää niiden säilyvyyttä ja nopeuttaa niiden pilaantumista).

Mikä on helpoin tapa muistaa munien viimeinen käyttöpäivä? Säilytä niitä jääkaapissa alkuperäispakkauksessa, josta näet aina tuottajan ilmoittaman viimeinen käyttöpäivä (jos kyseessä ovat maatilan munat, voit tehdä tällaisen etiketin itse). Unohteliaat syöjät voivat myös hyötyä interaktiivisista muistutuksista – esimerkiksi mobiilisovellusten tai sähköisten muistiinpanojen avulla, jotta jääkaapissa tai keittiön kaapissa säilytettävien elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä pysyy mielessä.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Keittiö