Miten värjätä munia luonnollisesti? Luonnolliset väriaineet pääsiäismunille

Miten värjätä munia luonnollisesti? Luonnolliset väriaineet pääsiäismunille

Munat ovat olennainen osa pääsiäistä. Ne ovat elämän ja hedelmällisyyden symboli. Jokaisessa pääsiäiskorissa pitäisi olla vähintään yksi muna. Ne esiintyvät usein pääsiäispöydässä täytettyinä munina. Munat voivat olla eräänlainen koriste, jos ne koristellaan asianmukaisesti. Tämän päivän artikkelissa neuvomme, miten voit värjätä munat luonnollisesti kotona!

Miten värjätä munat luonnollisesti?

Munien luonnollinen värjäys on yhä suositumpi. Ensinnäkin se on ehdottomasti halvempaa ja varmasti terveellisempää kuin keinotekoisten väriaineiden ostaminen kaupasta. Ekologisuus edistyy koko ajan, joten olkaamme mekin ekologisia ja käyttäkäämme vihanneksia, hedelmiä ja mausteita munien värjäämiseen. Mitkä tuotteet sopivat hyvin pääsiäismunien värjäämiseen? Yleisimpiä luonnollisiin väriaineisiin käytettäviä vihanneksia ovat sipuli, punajuuri ja pinaatti. Voit käyttää myös hedelmiä, kuten mustikoita, tai mausteita, kuten kurkumaa.

Munien luonnolliset väriaineet

Miten munat värjätään luonnollisesti?

Munien värjäämiseen luonnollisesti on kaksi suosittua menetelmää – kuuma ja kylmä. Kuumavärjäyksessä raakoja munia keitetään vedessä yhdessä luonnollisen väriaineen kanssa. Kylmässä menetelmässä jo keitetyt munat laitetaan kuumaan veteen yhdessä luonnollisen väriaineen kanssa. Valmiit munat voidaan ottaa pois, kun vesi on jäähtynyt.

Miten munia värjätään sipulilla?

Munien värjääminen sipulilla on yksi vanhimmista ja suosituimmista menetelmistä. Sipulien käyttö muuttaa munat kauniin viininpunaiseksi. Värin voimakkuus riippuu tietenkin luonnollisen väriaineen määrästä. Jos haluat värjätä munat luonnollisesti, laita sipulin kuoret kattilan pohjalle, lisää sitten munat, ruokalusikallinen etikkaa ja kaada vesi kaiken päälle. Keitä kananmunia noin 10 -15 minuuttia ja jätä ne sitten liemeen jäähtymään.

munien värjäys sipulien kanssa

Miten munat värjätään pinaatilla?

Jos haluamme pääsiäismuniemme sekoittuvan kauniisti vihreään krassin kanssa, meidän on käytettävä pinaattia. Tämä vihannes antaa munillemme kauniin vihreän sävyn luonnollisella tavalla. Laita pinaatinlehdet kattilaan, kaada vettä ja keitä. Lisää raa’at munat kiehuvaan veteen ja keitä vakiona 15 minuuttia. Paremman lopputuloksen saamiseksi munat kannattaa jättää yhdessä pinaatinlehtien kanssa useiksi tunneiksi.

Kuinka värjätä muna keltaiseksi kurkumalla?

Jos haluamme värjätä kananmunat luonnollisesti keltaisiksi, tarvitsemme kurkumaa. Tämä mauste on tunnettu väriaine, joten väristä voi tulla hyvin voimakas. Lisää etikkaa, suolaa ja noin 4-5 ruokalusikallista kurkumaa kattilaan vettä. Voimme lisätä maustetta enemmän – silloin vaikutus on voimakkaampi. Keitä liuosta noin 10 minuuttia ja lisää sitten munat siihen. Munia keitetään miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia ja annetaan jäähtyä. Vielä paremman vaikutuksen saa, jos munat voidaan jättää luonnonväriaineeseen useiksi tunneiksi.

Luonnollinen munien värjäys kurkumalla

Miten munat värjätään punajuurella vaaleanpunaiseksi?

Punajuuri on vihannes, jolla on erittäin voimakas väriaine, joten pääsiäismunien luonnollisessa värjäyksessä se toimii täydellisesti. Ole varovainen tämän hauskan aktiviteetin kanssa, jotta et värjää käsiäsi prosessissa. Kuori ja viipaloi punajuuri ja laita se kattilaan, kaada sitten vettä, jossa on suolaa ja etikkaa. Lisää kattilaan munia ja keitä noin 10-15 minuuttia. Kun kananmunat ovat kypsiä, ne kannattaa jättää liuokseen muutamaksi tunniksi. Koko prosessin jälkeen munien pitäisi luonnollisesti muuttua vaaleanpunaisiksi.

Luonnollinen munanvärjäys punajuurella

Miten munat värjätään punakaalilla?

Punakaali värjää kananmunamme kauniin siniseksi. Tätä varten tarvitsemme puoli päätä punakaalia, joka on pilkottu paksuiksi suikaleiksi. Laita näin valmisteltu kaali kattilaan, kaada siihen vettä ja keitä noin 30 minuuttia. Valuta saatu liuos ja lisää etikka ja suola. Munat laitetaan sitten liuokseen ja annetaan seistä yön yli.

Munien värjäys punakaalilla

Miten munat värjätään teellä?

Luonnollinen kananmunien värjäys teetä käyttäen on luultavasti helpoin tapa värjätä pääsiäismunia. Käytetystä teestä riippuen väri on erilainen. Tavallinen tee värjää munat ruskeiksi, vihreä tee tummanvihreiksi ja hibiskus värjää ne vaaleanpunaisiksi. Kaada kattilaan 0,5 litraa vettä ja lisää 3 ruokalusikallista teetä tai 3 annospussia. Keiton annetaan jäähtyä muutaman tunnin ajan. Seuraavaksi keitos siivilöidään, kaadetaan kattilaan ja lisätään munat. Liemi keitetään yhdessä munien kanssa noin 10 minuuttia ja jätetään sivuun muutamaksi tunniksi jäähtymään ja värjäytymään.

Miten saan parhaan luonnollisen vaikutuksen värjätyistä munista?

Värjäykseen on aina parasta käyttää vaaleakuorisia munia. Jos olet jo ostanut tummakuorisia kananmunia, voit vaalentaa niitä helposti. Laita kananmunat muutamaksi minuutiksi veden ja etikan liemeen. Kuoren pitäisi muuttua vaaleammaksi hetken kuluttua. On myös tärkeää, että munat, jotka haluat värjätä, ovat tuoreita. Kananmunan tuoreuden voi helposti tarkistaa kotikonstein. Lue lisää tästä artikkelista: Miten tarkistaa, onko muna tuore?

Luonnolliset tavat värjätä munia

Toinen tärkeä asia on värjäysaika. Koska kyseessä on luonnollinen väriaine, munien on suositeltavaa antaa levätä väriliuoksessa. Joissakin tapauksissa tämä voi kestää useita tunteja. Jos haluat, että värjäytyminen kestää mahdollisimman pitkään, kannattaa värjäysliuokseen lisätä hieman etikkaa. Tämä antaa väriaineen jähmettyä, jolloin vaikutus paranee entisestään. Kauniita ja kiiltäviä pääsiäismunia saat hieromalla niitä esimerkiksi voilla tai oliiviöljyllä.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Keittiö