Miten kalkinpoisto astianpesukoneesta tehdään? Miten astianpesukoneesta poistetaan kalkki?

Miten kalkinpoisto astianpesukoneesta tehdään? Miten astianpesukoneesta poistetaan kalkki?

Astianpesukoneen kalkinpoisto on tärkeää, jotta varmistetaan sen moitteeton toiminta ja vältetään sen osiin kertyvän kalkin aiheuttamat häiriöt. Tässä artikkelissa esitellään useita menetelmiä astianpesukoneen kalkinpoistoon, olipa kyse sitten erikoisvalmisteista tai kotimenetelmistä.

Mitkä ovat merkkejä siitä, että astianpesukone tarvitsee kalkinpoistoa?

Astianpesukoneen kalkkikivi johtuu pääasiassa veden kovuudesta, joka sisältää hienoja magnesium- ja kalsiumkarbonaattihiukkasia. Nämä aineet ovat peräisin kivistä, eivätkä ne ole terveydelle vaarallisia, mutta ne voivat olla haitallisia kodinkoneille, kuten astianpesukoneille, vedenkeittimille ja pesukoneille. Kalkkia kertyy astianpesukoneen osiin, mikä voi johtaa toimintahäiriöihin ja laitteen tehokkuuden heikkenemiseen.

Oireita, jotka viittaavat siihen, että astianpesukone on kalkinpoiston tarpeessa, ovat muun muassa seuraavat:

 • Huonosti puhdistetut tai pahanhajuiset astiat
 • Äänekäs käynti
 • Lisääntynyt energiankulutus
 • Ohjelma päättyy liian nopeasti (tukkeutuneet anturit)

Jos huomaat näitä oireita, on hyvä idea suorittaa astianpesukoneen kalkinpoisto, jotta varmistetaan, että se toimii oikein, ja pidennetään laitteen käyttöikää.

astianpesukoneen kalkinpoistoaine, miten sitä käytetään

Astianpesukoneen kalkinpoisto erikoistuotteilla

Astianpesukoneesi kalkin muodostumisen estämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota veden kovuuteen ja käyttää astianpesukonesuolaa, joka pehmentää vettä vetämällä puoleensa magnesium- ja kalsiumhiukkasia. Tämä estää näiden aineiden tarttumisen astioihin ja astianpesukoneen osiin. Lisäksi voidaan käyttää huuhtelukirkastetta, joka myös suojaa kalkkikertymiseltä. Astianpesukone on suositeltavaa kalkinpoistaa kahden tai kolmen kuukauden välein – tähän voidaan käyttää erityisiä pesuaineita:

 1. Astianpesukoneenkalkinpoistoaineita: Markkinoilla on saatavana erilaisia astianpesukoneen kalkinpoistoaineita, joita voi ostaa kotitalousapteekista. Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat Lime Clean 1L tai Dr. Beckmann Descaler for Washing Machines and Dishwashers 2×50 g. Kalkinpoistoaineen käyttötapa riippuu tuotteesta, mutta yleensä se tarkoittaa, että sopiva määrä kaadetaan astianpesukoneeseen ja pesuohjelma käynnistetään.
 2. Astianpesukonesuola: Boschin asiantuntijat suosittelevat erityisen astianpesukonesuolan käyttöä, jotta kalkkikertymät koneeseen saadaan minimoitua.

Tarkista: Miksi astianpesukoneesi ei puhdista astioitasi?

Miten kalkinpoisto onnistuu kotona?

Valikoima kotikonsteja astianpesukoneen kalkinpoistoon sisältää etikan ja ruokasoodan käytön. Muista, että astianpesukoneen säännöllinen kalkinpoisto on tärkeää, jotta se toimisi kunnolla ja laitteen käyttöikä pitenisi.

Miten astianpesukoneesta poistetaan kalkkia etikan avulla?

Tyhjennä astianpesukone ja kaada sitten lasi etikkaa laitteen pohjalle. Lisäksi voit laittaa toisen lasillisen etikkaa astianpesukoneen yläkoriin. Voit myös puhdistaa astianpesukoneen seinämät ja korit etikkaliuoksella käsin. Sulje sitten astianpesukoneen ovi ja suorita pesuohjelma yli 60 asteen lämpötilassa.

Astianpesukoneen kalkinpoisto ruokasoodalla

Kaada muutama teelusikallinen ruokasoodaa astianpesukoneen tablettisäiliöön. Voit myös sekoittaa ruokasoodaa sitruunahappoon ja kaataa seoksen siihen paikkaan, johon olet laittanut tabletin. Kaada sitten lasillinen etikkaa astianpesukoneen pohjalle. Sulje laitteen ovi ja käynnistä astianpesukone korkeimman lämpötilan ohjelmalla.

miten astianpesukone kalkitaan kotona

Kuinka usein astianpesukoneesta poistetaan kalkki kotitalousmenetelmillä?

Se, kuinka usein astianpesukoneesi tulisi kalkinpoistaakotimenetelmillä, riippuu siitä, kuinka usein käytät sitä. Kotitalouksien astianpesukoneissa suositellaan kalkinpoistoa 2-3 kuukauden välein. Astianpesukoneen säännöllinen kalkinpoisto on tärkeää sen moitteettoman toiminnan kannalta ja laitteen käyttöiän pidentämiseksi. Muista myös puhdistaa astianpesukone säännöllisesti, jotta laitteen hygieeniset olosuhteet säilyvät.

Tarkista: Minne suola laitetaan astianpesukoneessa?

Mitä seurauksia on siitä, että astianpesukoneeni kalkinpoistoa ei suoriteta?

Astianpesukoneen kalkinpoiston laiminlyönnin seurauksia voivat olla mm. seuraavat:

 • Huonosti puhdistetut tai pahanhajuiset astiat
 • Koneen äänekäs käynti
 • Lisääntynyt energiankulutus
 • Laitteen käyttöikä lyhenee
 • Mahdolliset rikkoutumiset
 • Epätaloudellinen
 • Tukkeutuneet anturit, mikä voi johtaa ohjelman liian nopeaan päättymiseen
miten astianpesukone kalkitaan etikan avulla

Vinkkejä astianpesukoneen puhtaana pitämiseen

Astianpesukoneensäännöllisen kalkinpoiston lisäksi kannattaa huolehtia sen säännöllisestä puhdistamisesta. Kerran kuukaudessa on suositeltavaa puhdistaa astianpesukone erityisillä tableteilla tai nesteillä, jotka laitetaan ruokailuvälinekoriin, ja ajaa puhdistusohjelma yli 60 asteen lämpötilassa. Astianpesukoneen puhdistusaineet poistavat ruokajäämät ja kalkkijäämät ja varmistavat, että hygieeniset olosuhteet säilyvät laitteessa.

Kannattaa myös muistaa poistaa ruokajäämät säännöllisesti astianpesukoneesta, jotta vältytään epämiellyttäviltä hajuilta ja pesemättömiltä astioilta

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo