Mitä juokset talvella ja miten pukeudut juoksuun?

Mitä juokset talvella ja miten pukeudut juoksuun?

Juoksu on liikuntaharrastus, jota voi harrastaa kevään ja kesän lisäksi myös talvella. Silloin tarvitset oikeat vaatteet, jotka suojaavat sinua ulkona vallitsevilta alhaisilta lämpötiloilta. Oikean asun valitseminen on ratkaisevan tärkeää paitsi ammattilaisille myös amatöörijuoksijoille. Siksi tässä artikkelissa haluamme keskittyä siihen, mitkä juoksuvaatteet ovat parhaita talvella.

Mitä voit juosta talvella? Talviset juoksuvaatteet

Juokseminen on varsin intensiivinen liikuntamuoto. Jokaisen juoksijan keho tuottaa paljon lämpöä tämän toiminnan aikana. Vaikka kesällä ei yleensä ole mitään ongelmaa varmistaa hyvää ilmanvaihtoa, talvella voi olla äärimmäisen vaikeaa löytää oikea lämpöbalanssi.

On tietenkin tärkeää, ettei juoksuun pukeuduta liian lämpimästi tai liian kylmään. On parasta valita vaatteet, jotka on tyypillisesti suunniteltu talvijuoksuun. Mitä ei siis saisi puuttua talvijuoksijan vaatekaapista? Ilmeisesti sellaiset vaatekappaleet kuin:

 • takki,
 • kengät,
 • housut,
 • sukat,
 • käsineet,
 • hattu
Talvi juoksutakki

Talvinen juoksutakki

Talvijuoksutakin on tietenkin pidettävä sinut lämpimänä, mutta yhtä tärkeää on, että se johtaa ylimääräistä lämpöä pois. Kalvotakki voi olla hyvä valinta. Se suojaa tehokkaasti kehoa epäsuotuisilta ulkoisilta olosuhteilta, kuten tuulelta, pakkaselta ja lumisateelta.

Kalvotakki

Tämäntyyppinen takki on valmistettu erityisestä materiaalista – kalvosta. Siinä on huokosia, jotka ovat paljon pienempiä kuin vesipisarat, mutta paljon suurempia kuin intensiivisen juoksun aikana syntyvien vesihöyrymolekyylien koko. Tämä tarkoittaa, että sade tai lumi ei pääse tunkeutumaan sisäpuolelle ja ylimääräinen lämpö haihtuu ulospäin.

Tällaiset takit koostuvat yleensä useista kerroksista, joista kalvo on ensimmäinen kerros. Markkinoilla on monenlaisia kalvotakkeja, joten ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi vedenpitävyyteen ja hengittävyyteen. Tällaiset markkinoilta ostetut takit eivät välttämättä anna parasta suorituskykyä.

Kylminä lumisina tai sateisina päivinä kalvotakki on paras valinta. Nämä ovat suurikokoisia takkeja, joita kutsutaan usein hardshell-takeiksi.

Softshell- tai tuulitakki

Toinen suositeltava takkityyppi voi olla myös tuulitakki tai kevyt softshell-takki. Edellinen tarjoaa erittäin hyvän suojan tuulta vastaan, jälkimmäinen samoin. Softshell-takki tarjoaa kuitenkin myös peruslämpöä, eikä sinun tarvitse pukea päällesi liikaa vaatekerroksia.

Softshell-takissa yhdistyvät viimeisten kerrosten ominaisuudet. Ulkopuoli on valmistettu erittäin joustavasta materiaalista, joka muodostaa esteen tuulta vastaan. Sisäpuoli taas on valmistettu pehmeästä, fleeceä muistuttavasta eristeestä. Sen nimen – softshell – on tarkoitus olla selkeä merkki siitä, että kyseessä on takki toisin kuin hardshell-takit.

Tämäntyyppistä takkia tulisi käyttää suhteellisen kuivina päivinä, jolloin ei sada tai lunta, mutta on pakkasta, kylmää ja tuulista. Käytetyn materiaalin ansiosta ne soveltuvat hyvin tällaisiin ulkoilmaolosuhteisiin.

Juokseminen talvella - miten pukeutua?

Juoksemiseen tarkoitettu hikipaita

Hikipaita ontärkeä kerros talvella juostessa. Takin tulisi eristää kehoa. Sen tulisi olla suhteellisen ohut. Sen päätehtävä on pitää ylävartalo lämpimänä, ei ylikuumentaa sitä, joten sen ei pitäisi olla liian paksu. On suositeltavaa käyttää collegepaitaa, jossa on korkea kaulus ja vetoketju. Tämä suojaa kaulaa kylmältä.

Talviset juoksuhousut

Toinen tärkeä osa jokaisen juoksijan talviasua on tietenkin housut. Mutta mitkä talvilenkkihousut ovat parhaat? Saattaa kuulostaa hieman oudolta, mutta tässä tapauksessa kannattaa valita legginsit.

Leggingsit ovat ihanteelliset talvellajuoksemiseen. Ne istuvat hyvin tiiviisti vartaloa vasten, joten ne eivät estä juoksijaa millään tavalla harrastamasta lajiaan (ei tarvitse huolehtia siitä, että ne jäävät kiinni esimerkiksi puiden ja pensaiden ulkoneviin oksiin). Tällaisten leggingsien on tietenkin oltava hieman paksumpaa materiaalia. Niiden sisäpuolella pitäisi olla ylimääräinen villakerros, joka auttaa varmistamaan riittävän lämmön alhaisissa lämpötiloissa.

Jos ulkolämpötilat ovat kuitenkin hyvin alhaiset, on hyvä idea laittaa ylimääräinen kerros lämpöaktiivisia alusvaatteita leggingsien alle, jotta jalat eivät jäädy juostessa.

Talviset juoksusukat ja -kengät

Kun valitset juoksukenkiä talvella, varmista, että niissä on säänkestävä kalvo, jotta kylmä maanpinnan lämpötila ei pääse tunkeutumaan sisälle. Koska talvilenkkikengissä ei ole ylimääräistä eristettä, on hyvä ostaa oikeat sukat, jotta kenkä pysyy mahdollisimman lämpimänä.

Talvijuoksusukkien on tietenkin oltava melko paksut, sillä vain sellainen tuote pitää jalat optimaalisessa lämpötilassa myös alhaisissa ulkolämpötiloissa.

Talvi juoksukengät

Talvijuoksuun sopivat hanskat ja pipo

Talvella kädet menettävät lämpötilansa melko nopeasti. Siksi on hyvä varmistaa, että sinulla on oikeat hanskat juostessasi. Ne eivät kuitenkaan saa olla liian lämpimät, sillä kehon tuottama lämpö juostessa on melko suuri, joten esimerkiksi hiihtohanskat voivat olla yksinkertaisesti liian lämpimät. Tällöin on parasta ostaa ohuet juoksuhanskat, jotka varmasti läpäisevät testin talviliikunnan aikana.

Talvijuoksuhatun puolestaan tulisi olla melko lämpimästä materiaalista, mutta sellaisesta, joka siirtää ylimääräisen kosteuden ulospäin. Jos ulkolämpötilat eivät kuitenkaan ole liian kylmät, voit ostaa hieman ohuemman pipon tai erityisen päähineen talvijuoksua varten.

Juokseminen talvella oikealla asulla

Talvella yksi juoksun tärkeimmistä elementeistä on juuri vaatetus. Ulkona vallitsevien kylmien, toisinaan pakkaslämpötilojen vuoksi kannattaa pukeutua riittävän lämpimästi yllä olevien vinkkien mukaisesti. Näin ollaan valmistautuneita kaikkiin sääolosuhteisiin. Kylmissä lämpötiloissa kannattaa miettiä myös sellaisia asioita kuin juoksupaita, lämpöalusvaatteet tai pipo ja hanskat.

Juokseminen talvella on suhteellisen vaativa laji. Oikea juoksuasu, oikea fyysinen ja henkinen valmistautuminen ennen harjoittelua ja heti sen jälkeen ovat tärkeitä elementtejä.

Mitä juosta talvella – yhteenveto

 1. Talvella juostessa on syytä pitää mielessä peruselementit. Yhtäältä talviajan juoksuvaatteiden tulisi tarjota hyvä ilmanvaihto ja suojata samalla tuulelta, pakkaselta tai lumelta.
 2. Talvella juoksemiseen takki ei saisi olla liian paksu. Talviharjoitteluun suosittelemme kalvotakkia. Siinä on erityinen pinnoite, jonka huokoset ovat paljon pienempiä kuin vesipisarat. Tämä tekee takista vettähylkivän, sillä vesipisarat eivät pääse tunkeutumaan sisään, mutta samalla treenin aikana syntyvät vesihöyrymolekyylit pääsevät helposti poistumaan.
 3. Jos juokset talvella, suosittelemme, että pidät päässäsi pipoa. Suurin osa harjoituksen aikana syntyvästä lämmöstä karkaa pään kautta.
 4. Talvijuoksuun soveltuviin vaatteisiin kuuluvat myös hieman paksummasta materiaalista valmistetut leggingsit. Ne myötäilevät vartaloa eikä niiden pitäisi haitata juoksijaa.
 5. Se, juoksetko talvella oikeissa vaatteissa, riippuu usein ulkona vallitsevista sääolosuhteista. Varmista, ettet ole liian lämmin etkä liian kylmä, ja suojaudu jäiseltä tuulelta, lumelta tai sateelta.
Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Urheilu