
- Lähettänyt Tuula Nieminen
Fysioterapia elää todellista renessanssia, kun tiedetään yhä paremmin, miten tärkeää on, että kehomme toimii kunnolla, ja miten suuri vaikutus liikunnalla on terveyteemme. Nykyinen epidemiologinen tilanne ja yhä suurempi osa ihmisistä työskentelee etätyönä, mikä vaikuttaa suuresti pysyvien lihas- ja nivelkipujen yleistymiseen. Tällaisissa tilanteissa paras valinta on usein fysioterapeutin vastaanotto – mutta mitä fysioterapia oikeastaan on?
Sisällysluettelo
Mitä fysioterapia on?
Fysioterapiaon lääketieteellinen tiede, joka käsittelee liikkeen tai lämpö-, valo- taisähköärsykkeiden käyttöä fyysisen kunnon parantamiseksi ja jatkuvan kivun lievittämiseksi. Fysioterapiasta voi olla apua myös vammojen ennaltaehkäisyssä, esimerkiksi urheilijoilla, tai elintoimintojen parantamisessa. Älä yhdistä fysioterapiaa vain yksinkertaisiin harjoituksiin tai hierontaan, sillä tämä erittäin mielenkiintoinen lääketieteen ala tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja potilaiden auttamiseksi.

Suosituimpia fysioterapian menetelmiä ovat mm:
- terapeuttinen hieronta – ehkä suosituin tapa vähentää turvotusta ja rentouttaa lihaksia. Hieronta lievittää myös itsepäisiä kipuja ja stimuloi merkittävästi verenkiertoa.
- lämpöhoito – hoito, jossa käytetään lämpöä pakkausten, yleensä parafiinikääreiden, muodossa, jolloin verisuonet laajenevat ja kudokset saavat paremmin happea.
- kylmähoito – tunnetaan myös kylmähoitona, jossa käytetään esimerkiksi jäähierontaa tai kylmäpakkauksia. Se on nerokas tapa päästä eroon turvotuksesta tai kivuliaasta tulehduksesta.
- sähköterapia ( sähköhoito ) – menettely, jossa käytetään oikeataajuista virtaa kaikenlaisten kipujen ja välilevyvaivojen vähentämiseksi.
Kenelle fysioterapeutin käynti on erityisen suositeltavaa?
Fysioterapiatarjoaa ratkaisuja moniin näennäisesti vaikeasti hoidettaviin vaivoihin, kuten selkäkipuihin ja kaikenlaisiin urheiluvammoihin. Fysioterapian tulisi kiinnostaa erityisesti ihmisiä, jotka elävät istumatyötä, ja urheilijoita, jotka altistuvat päivittäin erilaisille luunmurtumille ja sijoiltaanmenoille. Fysioterapiaa suositellaan myös ihmisille, jotka haluavat parantaa liikkuvuuttaan ja kuntoaan.

Jopa potilaat, joilla on vakava inkontinenssiongelma, voivat luottaa asiantuntijan tukeen – lantionpohjan harjoitukset ovat näille ihmisille erinomainen ratkaisu. Urogynaekologinen fysioterapia eli lantion poikkeavuuksiin liittyvien sairauksien hoito voi auttaa myös erittäin kivuliaiden kuukautisten ja seksuaalisten toimintahäiriöiden hoidossa.
Urogynaekologinen fysioterapia – erityyppinen fysioterapia raskaana oleville naisille
Erityistähuomiota ansaitsee myös eräs fysioterapian erityismuoto, joka on suhteellisen harvinaista – urogynaekologinen fysioterapia. Tämä fysioterapian ala käsittelee ensisijaisesti lantionpohjan toimintahäiriöitä, kuten virtsankarkailua, lantionpohjan kipua tai virtsarakon toimintahäiriöitä.

Se tarjoaa myös erinomaisen ratkaisun tuleville äideille, jotka haluavat valmistautua hyvin synnytykseen. Yksityiskohtaisen anamneesin ja asennon analyysin jälkeen lääkäri tutkii lantionpohjan perusteellisesti, jotta voidaan tunnistaa toimintahäiriöt ja valita sopiva harjoitussarja.
Mistä etsiä fysioterapeuttia?
Koska fysioterapia kiinnostaa yhä enemmän, fysioterapiaklinikoita löytyy useimmista suurimmista kaupungeista, ja fysioterapeutin palveluja voi löytää myös poliklinikoilta tai sairaaloista. Monissa kylpylöissä on tarjolla fysioterapiatunteja, yleensä hieronnan muodossa.

Internetin avulla voimme myös löytää kotiamme lähimmän fysioterapiaklinikan muutamassa hetkessä. Erityisen hyödyllinen voi olla kansallinen fysioterapeuttien rekisteri, josta kiinnostuneet käyttäjät voivat paitsi etsiä helposti tietyn fysioterapeutin etu- tai sukunimen avulla myös laajentaa tietämystään tästä merkittävästä hoitomenetelmästä.

Tuula Nieminen
Katso lisää: Terveys

Mitä fysioterapeutti tekee ja kuka on fysioterapeutti?

Raskaus ja gynekologi – milloin mennä, raskauskortti ja kuinka usein lääkäriin?