Mitä perinteisiä keittoja Puolassa on jouluaattona?

Mitä perinteisiä keittoja Puolassa on jouluaattona?

Puolassa ei ole kahta samanlaista jouluaattopöytää – jokaisessa on eri ruokalaji, joka on valmistettu ainutlaatuisella tavalla. Ehkä suurimmat erot ovat keitoissa; tämä ruokalaji, joka perinteisesti aloittaa illallisen, valmistetaan monista eri ainesosista – vihanneksista kalaan ja hedelmiin. Tätä erityistä illallista suunnitteleville suosittelemme, mikä keitto sopii parhaiten puolalaiseen perinteeseen jouluaattona.

Lyömätön borssikeitto jouluaattona

Joulupöydän kiistaton kuningas, olipa Puolan alue mikä tahansa. Jouluaaton borssi valmistetaan perinteisesti punajuuripohjaisesta hapankorppujauhosta, joka antaa sille omaleimaisen happaman maun. Lämmittävä ja mausteinen, valkosipulin ja meiramin vivahteilla höystetty borssi on täydellinen aloitus jouluillalliselle. Kotimaisesta perinteestä riippuen se tarjoillaan erilaisten lisukkeiden kanssa, kuten esimerkiksi:

  • ravioli (Krakovassa voissa paistettu, tarjoillaan erillisellä lautasella)
  • krokiety
  • paszteciki
  • kulebiak
Borssia jouluaattona

Keittoa jouluaattona? Ehdottomasti sienikeittoa!

Jouluaaton sienikeitto on ehdoton klassikko, joka vangitsee joulun olemuksen ainutlaatuisella aromillaan ja koostumuksellaan. Aidoin ja perinteisin versio sisältää kuivattuja metsäsieniä (mieluiten herkkusieniä), mutta se voidaan valmistaa myös tavallisista sienistä. Vaikka se on hyvin suosittu kaikkialla Puolassa, sen kanssa tarjoilluissa lisukkeissa on joitakin eroja. Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat łazanki, perunat ja myös krutonit.

Mitä keittoa jouluaattona?

Kalakeitto jouluaattona? Kannattaa kokeilla!

Jouluaaton kalakeittoilmestyy pöytään 24. joulukuuta, mutta ei yhtä usein kuin punainen borssikeitto raviolien kanssa tai sienikeitto. Se on yleisintä Länsi-Pommerissa ja Kashubiassa, mikä vaikuttaa ymmärrettävältä, kun otetaan huomioon, että näillä alueilla on jatkuvasti saatavilla tuoretta, korkealaatuista kalaa. Perinteisesti se valmistetaan muista ruokalajeista jäljelle jääneistä karpinpaloista – päistä, luista ja pyrstöistä – mutta joissakin talouksissa käytetään myös muuta kalalajia: Silakkaa, turskaa tai taimenta. Lisää italialaisia vihanneksia, niin saat erinomaisen, täyteläisen ruokalajin, joka ei missään nimessä ole huonompi kuin muut perinteiset jouluaaton keitot.

Jouluinen kalakeitto

Hedelmäkeitto jouluaattona – mistä se koostuu?

Olemme tottuneet enemmän valmistamaan hedelmistä kuivattua hedelmäkompottia. Joissakin osissa Puolaa, esimerkiksi Kujawyn alueella, jouluaaton luumukeitto on edelleen olennainen osa joulumenua. Se valmistetaan savustetuista hiililuumuista, joille se on ominaista savuinen ja jopa hieman lihaisa maku. Se tarjoillaan yleensä makeana nyyttien kanssa. Eräs muunnelma on silesialainen moczka, joka valmistetaan nesteellä (esim. oluella), pähkinöillä ja saksanpähkinöillä pehmennetyistä piparkakuista. Mielenkiintoista on, että tämän ruokalajin vanhimmassa versiossa ei käytetty makeita juomia täydentämään taikinan mausteista makua, vaan… kalanpääliemi tai kasvisliemi.

Perinteinen jouluaaton keitto – mantelikeitto

Ehkä epätavallisin, mutta silti perinteinen jouluaaton keitto tarjoillaan makeana. Se tarjoillaan jälkiruokana juhlan päätteeksi, eikä niinkään kuivana ruokana, johon yleensä yhdistämme keitot. Sen pohjana on maidosta, sokerista ja perunajauhoista valmistettu ohut, vaniljakastikkeen kaltainen vanukas, joka on maustettu kanelilla ja vaniljalla. Aiemmin sitä oli saatavilla vain varakkaiden kodeissa, sillä mantelit olivat harvinainen ja ylellinen hyödyke. Vaikka mantelikeiton arvo on sittemmin muuttunut, se ei kuitenkaan ole vakiinnuttanut paikkaansa puolalaisissa kotitalouksissa, vaan siitä on tullut pikemminkin harvinaisuus kuin jokapäiväinen ateria

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Keittiö