Miten säilytät valkosipulia?

Miten säilytät valkosipulia?

Valkosipuli on monien puolalaisen ja kansainvälisen keittiön ruokien ainesosa. Sitä arvostetaan paitsi sen maun ja ainutlaatuisen aromin myös sen terveysvaikutusten, kuten antibakteeristen ja antiviraalisten vaikutusten vuoksi. Siksi erityisesti syksyllä ja talvella kannattaa pitää käsillä muutama valkosipulinkynsi, jotka voivat torjua tehokkaasti infektioita ja rikastuttaa ruokien makua. Jotta valkosipuli säilyisi tuoreena, terveenä ja maukkaana, on tärkeää tietää, miten ja missä sitä säilytetään.

Miten voin säilyttää raakaa valkosipulia?

Oikein säilytetty valkosipuli säilyttää ominaisuutensa useita kuukausia. Hyvä nyrkkisääntö on säilyttää valkosipuli kokonaisena eli ehjinä sipuleina. Valkosipulin sipulit kannattaa laittaa verkkoon, koriin tai rei’itettyyn paperipussiin ja sijoittaa hyllylle kuivaan ja varjoisaan paikkaan, jotta valkosipuli ei versoisi ennenaikaisesti. Valkosipuli on säilytettävä huoneenlämmössä, mieluiten 15-18 asteessa. Ihanteellinen säilytyspaikka on ruokakomerossa tai keittiön hyllyllä. Monet ihmettelevät, miten säilytetään kuorittua valkosipulia, erityisesti käyttämättä jääviä tähteitä.

Missä säilytetään valkosipulia?

Jos et ehdi säilöä valkosipulia millään muulla tavalla, voit säilyttää tähteeksi jäänyttä valkosipulia ilmatiiviissä astiassajääkaapissa. Huomaa, että valkosipulin säilyttäminen jääkaapissa tai pakastimessa voi vaikuttaa makuun

Miten säilytät valkosipulia purkissa?

Hyvä tapa säilyttää valkosipulia talvella on marinoida se ja laittaa se lasipurkkiin. Marinadina kannattaa käyttää etikkamarinadia, johon lisätään mausteita, kuten suolaa, sokeria, sinappia tai tarragonia. Näin valmistettu valkosipuli säilyy kuukausia ja sopii erinomaisesti liharuokien lisukkeeksi. Toinen hyväksi havaittu tapa säilöä valkosipulia purkissa on marinoida lyhyesti kypsennettyjä (2 minuuttia) valkosipulinkynsiä öljyssä tai oliiviöljyssä yhdessä yrttien kanssa. Purkki on säilytettävä ylösalaisin viileässä ja pimeässä paikassa. Noin kuukauden kuluttua valkosipuli on valmista ja sitä voi käyttää maukkaana lisukkeena.

Voit myös säilyttää raastettua valkosipulia suolan kanssa purkissa. Tällainen purkki on säilytettävä jääkaapissa. Vähän tunnettu mutta erinomainen tapa säilyttää valkosipulia talvella on suolavedessä säilöminen. Näin valmistettu valkosipuli on miedomman makuista kuin raaka valkosipuli. Valkosipulia voi säilyttää purkeissa myös tahnana. Kokonaiset sipulit yksinkertaisesti paahdetaan uunissa ja sekoitetaan sitten oliiviöljyyn ja mausteisiin.

Miten säilytät valkosipulia purkissa?

Hyviä tapoja säilyttää valkosipulia pitkään:

  • suolakurkku,
  • marinointi,
  • säilöminen suolan kanssa,
  • säilytys öljyssä tai öljyssä,
  • säilytys tahnassa.

Miten villivalkosipulia säilytetään?

Villivalkosipulilla on samanlaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia kuin tavallisella valkosipulilla. Koska se on kuitenkin lehti, sen säilytykseen sovelletaan erilaisia sääntöjä. Paras tapa säilyttää maku ja terveysominaisuudet useita päiviä on säilyttää villivalkosipuli jääkaapissa tai pakastaa se. Villivalkosipulin lehdet voidaan kerätä yhdessä varsien kanssa, jotka upotetaan lasilliseen vettä ja laitetaan jääkaappiin. Hyvä tapa säilyttää villivalkosipulin ominaisuudet pitkään on tehdä pestoa. Soseuta valkosipulin lehdet ja lisää sitten suolaa, sitruunaa, oliiviöljyä ja jauhettuja pähkinöitä. Kaada pesto purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Se sopii erinomaisesti voileipien tai pastaruokien lisukkeeksi.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Keittiö