Mikä on likinäköisyys ja mitkä ovat sen oireet?

Mikä on likinäköisyys ja mitkä ovat sen oireet?

Likinäköisyys on yksi 21. vuosisadan eniten keskustelua herättäneistä aiheista. On arvioitu, että noin 30 prosenttia Euroopan mantereen väestöstä kärsii tästä sairaudesta. Se on erittäin suuri ongelma myös Aasian maissa, joissa vain 20 prosenttia koko väestöstä ei kärsi tästä näkövammasta. On myös syytä mainita, että matala ja keskivaikea likinäköisyys ovat yleisimpiä, kun taas korkea likinäköisyys edustaa hyvin pientä osaa diagnosoiduista tapauksista.

Mitä myopia on?

Likinäköisyys on näkövamma, joka ilmenee useimmiten kauempana olevien kohteiden hämärtymisenä. Tämän seurauksena likinäköinen henkilö näkee hyvin lähelle, mutta ei pysty näkemään kauempana olevia kohteita ilman asianmukaisesti korjattuja laseja.

Ongelma on kuitenkin silmän rakenteessa ja sen toiminnassa. Tämä poikkeavuus aiheuttaa sen, että valonsäteet kohdistuvat verkkokalvon eteen eivätkä siihen, kuten hyvin toimivassa silmässä. Siksi reseptorit eivät voi vastaanottaa kaikkia ärsykkeitä oikealla tavalla.

myopian oireet

Yleisimmät likinäköisyyden syyt

Sekä ympäristö- että perintötekijät vaikuttavat tämän sairauden syntyyn ja kehittymiseen. Jotkut ihmiset ovat alttiimpia näköongelmille sairauksien vuoksi. Ensisijaisesti geenit määräävät itse silmämunan muodon. Ympäristöolosuhteet ja valolle altistuminen ovat myös syitä likinäköisyyteen . Tietokoneen näytön tuijottaminen liian kauan tai lukeminen hämärässä voi aiheuttaa silmämunan muodonmuutoksen. Ajan mittaan tämä johtaa näön heikkenemiseen ja myopian puhkeamiseen. Liian vähäinen valon määrä työssä ja jokapäiväisessä elämässä voi myös olla tärkeä tekijä. Tällöin silmä sopeutuu olosuhteisiin, mikä pitkällä aikavälillä vahingoittaa silmän soluja ja estää sitä toimimasta normaalisti erilaisissa valo-olosuhteissa.

Likinäköisyys - oireet ja syyt

Tehokkaimmat hoidot

Kun olemme vastanneet kysymykseen siitä, mitä likinäköisyys on ja miten se ilmenee, tarkastellaan sen hoitoa. Riippumatta siitä, kuinka pitkälle likinäköisyys on edennyt, ainoa tehokas hoitomenetelmä on silmälasien tai korjaavien linssien käyttö. Vian vakavuudesta riippuen erikoislääkäri valitsee sopivat linssit, jotka ohjaavat valonsäteet tarkasti verkkokalvolle ja palauttavat silmän normaalin toiminnan. Erityisen vaikeasta heikkoudesta kärsiville on käytännöllisempää käyttää linssejä, jotka eivät aiheuta epämukavuutta, kun niitä käytetään päivisin ja jotka ovat näkymättömiä.

Monet ihmettelevät, voiko likinäköisyyttä parantaa? Vastaus tähän kysymykseen on: Kyllä! Mutta vain tietyin edellytyksin. Tämä johtuu siitä, että jos näköongelma havaitaan hyvin varhaisessa vaiheessa, sitä voidaan korjata lasermenetelmällä. Tällä menetelmällä likinäköisyyttä voidaan suhteellisen turvallisesti vähentää tai jopa parantaa kokonaan, mutta on erittäin tärkeää, että sairaus on varhaisessa vaiheessa. Vain silloin laser pystyy korjaamaan valon sijainnin ja sen vastaanottamisen reseptoreihin.

Lyhytsilmäisyyden hoito

Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito

Näkövammaisuus on hyvin yleistä nyky-yhteiskunnassa. Tietokonetyö, luonnonvalon puute tai silmien liiallinen kuivuus ovat vain joitakin syitä, joiden vuoksi silmämme kärsivät. Siksi on niin tärkeää huolehtia niistä ja käydä säännöllisesti silmätarkastuksissa. Näin huomaamme huolestuttavat muutokset aikaisemmin ja voimme hoitaa niitä tehokkaasti tai estää niiden pahenemisen. On erittäin tärkeää kääntyä asiantuntijan puoleen sekä tutkimuksen että silmälasien valinnan osalta, sillä näin varmistetaan turvallisuutemme ja tehokas hoito. Hoidon aikana ei myöskään kannata pihistellä lääkkeistä tai käyttää korvaavia lääkkeitä, sillä se on suuri riski terveydelle. Jos pidämme huolta näkökyvystämme, voimme olla varmoja, että se palvelee meitä monta vuotta ja että olemme siihen tyytyväisiä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi. Muista, että jos olet epävarma, kysy neuvoa asiantuntijalta.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys