Mitä kardiologi tekee ja kuka hän on?

Mitä kardiologi tekee ja kuka hän on?

Lähes puolet kaikista maamme kuolemantapauksista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Puolalaiset ovat haluttomia huolehtimaan sydämestään ja välttelevät lääkärissä käyntiä mahdollisimman paljon. Varhainen diagnoosi on tärkeää, jotta voidaan estää sydänsairauksien ikävät seuraukset, jotka voivat lopulta olla jopa kohtalokkaita. Miksi on tärkeää tarkastuttaa sydämesi säännöllisesti ja minkä lääkärin puoleen sinun tulisi kääntyä, jos huomaat, että sydämessäsi on jotain vikaa?

Kuka on kardiologi ja mitä hän tekee?

Kardiologi käsittelee synnynnäisten sydänvikojen lisäksi myös sydän- ja verisuonisairauksia, jotka aiheuttavat paljon vaivaa ja ovat tärkein kuolinsyy maassamme. Ei-invasiivisten tutkimusten, kuten EKG:n tai kaikukuvauksen, perusteella tämä lääkäri pystyy tekemään ongelman alustavan diagnoosin ja suosittelemaan asianmukaista hoitoa.

Säännölliset käynnit kardiologin luona ovat tärkeitä erityisesti verenpainetaudin kanssa kamppaileville. Ne mahdollistavat sydän- ja verisuonijärjestelmän jatkuvan valvonnan ja varmistavat asianmukaisen hoidon taudin jokaisessa vaiheessa.

Kardiologi - mitä hän tekee

Lähetteen kardiologille voi tehdä yleislääkärikäynnin yhteydessä. Jos sinulla on kiire, on suositeltavaa varata yksityisvastaanotto; lähete ei ole välttämätön. Sinun on kuitenkin syytä olla tietoinen siitä, että jos menet maksulliselle vastaanotolle, Kansaneläkelaitos ei korvaa mahdollisia lisäkokeita.

Milloin sinun pitäisi mennä kardiologille?

Useimmat meistä yhdistävät sydänsairauden rintakehässä sijaitsevaan kovaan kipuun. Tällaiset oireet, varsinkin jos ne pahenevat rasituksen jälkeen, ovat ehdoton osoitus kiireellisestä käynnistä kardiologin vastaanotolla. Valitettavasti sydän- ja verisuonitaudit kehittyvät hyvin usein oireettomasti tai aiheuttavat vaivoja, jotka eivät liity sydämeen.

Epätavalliset oireet, jotka voivat johtua sydän- ja verisuonitaudista

 • leukakipu
 • ienverenvuoto,
 • pahanhajuinen hengitys,
 • käsivarsikipu

Sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien tyypilliset oireet

 • rintakipu,
 • hengenahdistus,
 • sydämentykytys
 • nopea väsymys,
 • pyörtyminen,
 • huimaus.

Milloin on syytä mennä kardiologin vastaanotolle?

Sinun on ehdottomasti aina mentävä kardiologin vastaanotolle, jos epäilet, että vaivasi johtuvat sydän- ja verisuonitai sydänongelmista. Hyvä kardiologi pystyy nopeasti diagnosoimaan ongelman ja parantamaan elämänlaatuamme ottamalla käyttöön asianmukaisen hoidon.

Milloin kannattaa mennä kardiologin vastaanotolle

Kardiologi – mitä hän tekee ja miten käynti sujuu?

Moni miettii, millainen on käynti kardiologin luona, ennen kuin menee tapaamaan kardiologia. Itse asiassa se ei poikkea erityisen paljon tyypillisestä lääkärikäynnistä. Ensimmäiseksi kardiologin on otettava mahdollisimman perusteellinen anamneesi. Seuraavaksi mitataan potilaan verenpaine ja kuunnellaan tarkasti.

Mitä kardiologi tutkii?

Kardiologi tutkii pääasiassa sydämemme. Tätä varten hän voi käyttää erikoistutkimuksia, kuten EKG:tä. Näin voidaan arvioida tarkasti, miten sydän toimii. Jos epäillään tämän elimen sairauksia, tehdään lisäkokeita, kuten esim:

 • Heart Holter,
 • EKG Holter,
 • Rasitustestit.
 • Sydämen kaikukuvaus,
 • ULTRAÄÄNITUTKIMUS.
Miltä näyttää käynti kardiologin luona?

Vain täydellinen diagnoosi mahdollistaa sydän- ja verisuonijärjestelmämme lopullisen arvioinnin. Sen avulla voimme ottaa käyttöön tehokkaan farmakologisen hoidon tai tarvittaessa suorittaa erikoistoimenpiteitä. Kaikki riippuu siitä, mikä sairaus on diagnosoitu.

Miksi käyntiä kardiologin luona ei pitäisi lykätä?

Mitä myöhemmin käyt erikoislääkärin vastaanotolla, sitä pienempi on mahdollisuus parantua – tämä kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran alat selittää ongelmia huonolla säällä ja uupumuksella. Sydänongelmia aliarvioidaan usein, koska ne eivät ole aluksi kovin vakavia.

Valitettavasti, kun ilmenee voimakasta rintakipua, asia on jo hyvin vakava ja vaatii välitöntä lääkärinhoitoa. Säännölliset käynnit erikoislääkärin luona yhdistettynä verenpaineen itsehallintaan eivät ehkä ole 100-prosenttinen tae pitkästä elämästä, mutta ne estävät epäilemättä sydän- ja verisuonitautien epämiellyttävät seuraukset, jotka ääritapauksissa päättyvät potilaan nopeaan kuolemaan.

Meidän pitäisi muistaa tämä eikä aliarvioida näennäisesti vähäpätöisiäkään valituksia, jotka voivat viitata sydänongelmiin.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys