Kuka on gynekologi ja mitä hän tekee?

Kuka on gynekologi ja mitä hän tekee?

Gynekologiin liittyy edelleen monissa piireissä suuri tabu, mikä tarkoittaa, että emme useinkaan tiedä hänen taitojensa laajuutta ja sitä, minkälaisten sairauksien kanssa voimme kääntyä hänen puoleensa. Gynekologia on ala, joka on äärimmäisen tärkeä jokaisen naisen elämässä, mikä tarkoittaa, että mitä enemmän tiedämme siitä, sitä parempi. Miten käynti gynekologin luona sujuu ja mitä hän itse asiassa tekee?

Gynekologi – kuka se on?

Gynekologi on gynekologian erikoislääkäri, joka on lääketieteen ala, joka käsittelee naisen sukuelinten hoitoa sekä ennaltaehkäisyä. On syytä kumota yleinen myytti, jonka mukaan hän käsittelee vain aikuisia naisia ennen vaihdevuosia tai niiden aikana. Gynekologi hoitaa myös lapsia ja vanhuksia – ikäryhmittäin ei tehdä eroa, vaikka jokaisella gynekologilla on oma erikoisalansa.

On myös hyvä tietää, että gynekologilla on myös laaja tietämys synnytystieteestä, minkä vuoksi hän on usein se henkilö, joka ottaa vastaan synnytyksiä sekä neuvoo perinataalisiin aiheisiin liittyvissä kysymyksissä, jolloin kysymyksiä on aina runsaasti.

Koska tiedämme jo, mitä gynekologi tekee, on syytä tarkentaa, mitä tutkimuksia hän tekee.

Kuka on gynekologi?

Millaisia tutkimuksia gynekologi tekee?

Hänen osaamisalueensa on varsin laaja, joten kannattaa selvittää, mitä gynekologi tarkalleen ottaen tekee. Perus-tutkimus on spekulumin pistäminen emättimeen, jotta kiekko ja kohdunkaula saadaan näkyviin. Tämä auttaa ensimmäisessä visuaalisessa tarkastuksessa sekä materiaalin keräämisessä sytologiaa varten. Toisinaan tarvitaan myös emättimen ultraäänitutkimusta, jotta elinten tila voidaan tarkistaa tarkemmin ja mahdollisesti havaita poikkeavuuksia.

Mitä gynekologi tekee?

Potilaat ihmettelevät usein, miten käynti gynekologilla sujuu. Ensimmäinen näistä tutkimuksista tehdään lähes aina, mutta gynekologin kysymykset ovat varmasti välttämättömiä, ja ne koskevat yleensä viimeisten kuukautisten ajankohtaa, niiden säännöllisyyttä, verenvuodon runsautta, mahdollisia kipuja ja muita huolestuttavia oireita. Näin gynekologi pystyy selvittämään ongelman syyn, mikä auttaa toteuttamaan hoidon nopeammin.

Kannattaa myös tietää, mitä verikokeita gynekologi määrää. Puhdasta morfologiaa rikastetaan tässä tapauksessa sukupuolihormonien tason määrittämisellä, jotta gynekologi tietää tarkalleen, mitä lääkkeitä hän voi käyttää.

Mitä verikokeita gynekologi tilaa?

Minkä oireiden kanssa kannattaa mennä gynekologille?

Oireet voivat tietysti vaihdella yksilöllisesti, joten mitään epämukavuutta tai muutosta ei pidä aliarvioida. Kannattaa kuitenkin tutustua yleisimpiin vaivoihin, jotka voivat viitata sukuelinten poikkeavuuksiin.

Meidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota näihin oireisiin:

  • alavatsakipu,
  • liian kivuliaat kuukautiset,
  • vuotaminen,
  • emättimen kutina ja kirvely,
  • perianaalinen kipu,
  • emättimen kuivuus,
  • epäsäännölliset kuukautiset,
  • liiallinen verenhukka kuukautisten aikana,
  • raskaaksi tulemisen ongelmat sekä raskaaksi tulemisen oireet.

Mitä gynekologi tekee?

Kun tiedät jo huolestuttavista oireista, kannattaa selvittää, mitä gynekologi tekee, kun hän huomaa ne. Tutkimusten tilaamisen jälkeen yleisimmät sairaudet, joita gynekologi käsittelee, ovat:

  • emätintulehdukset,
  • kohdun polyypit,
  • kohdunkaulan eroosiot,
  • limakalvon liikakasvu,
  • hedelmättömyys,
  • vaihdevuosien aiheuttama hormonipuutos.

Kuten näet, tilat voivat olla hyvin erilaisia, minkä vuoksi on tärkeää, ettei mitään huolestuttavaa oiretta kielletä tai jätetä huomiotta.

Mitä gynekologi tekee?

Mitä muuta on syytä tietää gynekologista?

Monet naiset ihmettelevät, voiko gynekologi antaa vastuuvapauden. Vieläkin vallitsee outo käsitys, että gynekologi on niin erityinen asiantuntija, että usein unohdetaan, että hän on yksinkertaisesti lääkäri, joka voi ja hänen pitää tietenkin antaa kotiutuslupa, jos se on tarpeen toipumisen kannalta.

On myös hyödyllistä tietää, miten sukuelinten sairauksia yleisimmin hoidetaan. PCOS, pienet kystat, hedelmättömyys ja vaihdevuosiin liittyvät oireet hoidetaan emätinpillereillä, jotka ovat paljon vähemmän invasiivisia kuin mahdollinen toimenpide tai leikkaus. Tietenkin on tilanteita, joissa tämä on välttämätöntä – erityisesti kohdun myoomien, suurten kystien ja kohdun polyyppien tapauksessa.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys