Raskaus ja gynekologi – milloin mennä, raskauskortti ja kuinka usein lääkäriin?

Raskaus ja gynekologi – milloin mennä, raskauskortti ja kuinka usein lääkäriin?

Raskaus on yksi stressaavimmista ajanjaksoista naisen elämässä, erityisesti niille, jotka ovat raskaana ensimmäistä kertaa. Useimmiten ensimmäinen raskaus on heille suuri tuntematon asia, ja heille herää runsaasti kysymyksiä ja epäilyksiä. Naiset ihmettelevät paitsi sitä, milloin gynekologi voi aikaisintaan todeta raskauden ja mitä testejä raskauden alussa pitäisi tehdä, myös monia muita asioita. Artikkelissamme pyrimme esittelemään raskauden hallintaa lääkärin kanssa ja vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin.

Milloin raskaustesti voidaan tehdä?

Jos nainen epäilee olevansa raskaana, hänen tulisi ensin tehdä raskaustesti. Tämän testin laukaisevana tekijänä tulisi olla myöhästyneet kuukautiset. Testi on parasta ottaa aamulla aamuvirtsasta, sillä silloin raskaudessa esiintyvän ja raskaustestien havaitseman hormonin pitoisuus on korkeimmillaan. Se ei tietenkään ole pakollista. Jos kuukautisesi ovat jo useita päiviä myöhässä ja tämä johtuu raskaudesta, testin pitäisi tulla positiiviseksi, vaikka se tehtäisiin iltapäivällä.

Lue lisää: Milloin ja miten tehdä raskaustesti?

Milloin mennä gynekologille raskaana ollessa?

Jos raskaustesti on positiivinen, on hyvä varata aika gynekologille raskauden vahvistamiseksi ja sen tarkistamiseksi, että kaikki on kunnossa, sekä tarvittavien testien tilaamiseksi. Ensimmäinen tapaaminen kannattaa varata kuuden-kahdeksan viikon kuluttua viimeisistä kuukautisista. Tämä on optimaalisin aika.

Milloin gynekologi voi havaita raskauden aikaisintaan?

Tätä tapaamista ei pidä lykätä liian pitkälle, sillä ensimmäiset lääkärin raskauden aikana määräämät testit on tehtävä viimeistään 10. viikolla. Toisaalta, jos tapaaminen sovitaan liian aikaisin, voi käydä ilmi, että raskaus on niin varhaisessa vaiheessa, ettei lääkäri pysty näkemään mitään ultraäänitutkimuksessa. Tällainen käynti ei ainoastaan rauhoita tulevaa äitiä, vaan aiheuttaa myös tarpeetonta stressiä.

Jos naisella on kuitenkin aiemmin ollut keskenmenoja tai komplikaatioita aiemmissa raskauksissa, on sitä parempi, mitä nopeammin tapaaminen sovitaan, sillä silloin voidaan antaa asianmukaista hoitoa tai lääkitystä raskauden ylläpitämiseksi.

Milloin gynekologin vastaanotolle kannattaa mennä raskauden aikana?

Milloin raskauskortti todetaan?

Gynekologi asettaa raskauskortin ensimmäisellä käyntikerralla sen jälkeen, kun raskaus on vahvistettu ultraäänitutkimuksella. Raskauskortti seuraa tulevaa äitiä seuraavat yhdeksän kuukautta. Siihen gynekologi kirjaa tiedot raskauden kulusta, testitulokset, määrätyt lääkkeet (tarvittaessa) ja seuraavien tapaamisten päivämäärät.

Mitä testejä raskauden alussa tehdään?

Raskauden aikaisen ensimmäisen gynekologikäynnin aikana lääkäri tekee useita testejä raskauden vahvistamiseksi. Ensinnäkin hän tekee gynekologisen tutkimuksen, ottaa materiaalia sytologista tutkimusta varten ja tekee emättimen kautta ultraäänitutkimuksen raskauden iän arvioimiseksi ja sen tarkistamiseksi, että kaikki on kunnossa. Tässä tutkimuksessa havaitaan sikiön kehityksessä mahdollisesti esiintyvien poikkeavuuksien riski.

Raskaustesti - milloin voit tehdä yhden raskaustestin?

Lisäksi raskauden alussa tehdään veri- ja virtsakokeita, kuten seuraavat testit

  • yleinen virtsatutkimus;
  • verenkuva – lähinnä mahdollisen anemian havaitsemiseksi;
  • veriryhmän ja rhesustekijän määritys serologisten ristiriitojen riskin tarkistamiseksi,
  • glukoosipitoisuuden määritys – raskausdiabeteksen riskin poistamiseksi;
  • toksoplasmoosin ja vihurirokon testaus – vasta-ainetasojen määrittämiseksi;
  • hIV:n ja HCV:n testaus;
  • kupan testaaminen
  • maksa- ja kilpirauhassairauksien seulonta.

Kuinka monta käyntiä gynekologilla raskauden aikana?

Säännölliset lääkärikäynnit raskauden aikana ovat erittäin tärkeitä; vain näin voidaan havaita mahdolliset sikiöön kohdistuvat riskit ja reagoida niihin. Noin 28-30 raskausviikkoon asti käyntejä tehdään yleensä noin 3-4 viikon välein. Raskauden edetessä käyntitiheys lisääntyy, ja 36. raskausviikkoon asti käyntitiheys on 2 viikkoa, ja tämän viikon jälkeen käyntejä on jopa viikoittain. Tämä tiheys koskee tietenkin terveitä ja mutkattomia raskauksia. Patologisissa raskauksissa käyntitiheys voi olla paljon suurempi.

Kuinka nopeasti gynekologi havaitsee raskaudet?

Monet naiset kysyvät myös itseltään, pitäisikö heidän mennä gynekologille synnytyksen jälkeen ja milloin. Vastaus tähän kysymykseen on yksinkertainen: gynekologin vastaanotolle on mentävä lapsivuodeajan lopussa eli noin kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen. Tällä tapaamisella lääkäri tarkistaa, että kaikki on parantunut kunnolla. Jos taas jokin on huolestuttavaa, on syytä käydä lääkärissä mahdollisimman pian, jopa synnytyksen aikana.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys