Milloin ja miten sinun pitäisi tehdä raskaustesti?

Milloin ja miten sinun pitäisi tehdä raskaustesti?

Raskaustestit ovat jo vuosia olleet naisen kannalta helpoin ja kätevin tapa tarkistaa raskautensa. Ne ovat halpoja ja laajalti saatavilla, ja kuka tahansa voi ostaa niitä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämäntyyppiset testit eivät ole 100-prosenttinen vahvistus raskaustilanteesta, ja ne on tehtävä oikeaan aikaan, jotta tulos olisi merkityksellinen ja luotettava. Milloin sinun pitäisi tehdä raskaustesti? Miltä tällainen testi näyttää ja onko mahdollista erehtyä? Tässä tärkeimmät faktat raskaustestistä!

Milloin on paras aika tehdä raskaustesti – valitse paras aika

Vaikka sukupuoliyhteyteen ja sen seurauksiin liittyvät kysymykset ovat olleet kaikkien huulilla jo vuosia ja koulun oppitunneilla käsitellään ainakin osaa näistä aiheista, raskaustestistä puhutaan edelleen vähän – kaikki tietävät, mitä ne ovat, mutta todellisuudessa tämäntyyppinen testi jättää edelleen monia epäilyksiä. Milloin raskaustesti on luotettava ja milloin on paras aika tehdä se?

Milloin on paras aika tehdä raskaustesti?

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että ensimmäiset raskaudelle ominaiset oireet ilmaantuvat vasta noin 4-6 viikon kuluttua – raskauden alkuvaiheessa ei siis ole mitään merkkejä terveydestä. On kuitenkin olemassa tiettyjä “sääntöjä”, joita on noudatettava, jotta positiivinen raskaustesti olisi täysin luotettava:

  • testiä ei saa tehdä aikaisemmin kuin 7-8 päivää yhdynnän ja ovulaation jälkeen – silloin on suurin riski, että testi on negatiivinen raskaudesta huolimatta.
  • paras aika tehdä testi on odotettavissa olevien kuukautisten ensimmäinen päivä tai kuukautisten alkamista seuraava päivä.
  • milloin raskaustesti pitäisi tehdä – aamulla vai illalla? Teoriassa ei ole merkitystä sillä, otatko testin parhaaseen aikaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan se on kuitenkin suositeltavaa ottaa aamulla, koska silloin virtsan koriongonadropiinipitoisuus (hCG) on korkein.
  • jos naisen kuukautiskierto on luonnostaan epäsäännöllinen, on suositeltavaa odottaa muutama päivä suunnitellun kuukautiskierron päivästä ja tehdä testi vasta sitten.

Raskaustestien tyypit – miten ne erottaa toisistaan?

Lääkemarkkinoilla on hyvin laaja valikoima raskaustestejä – niiden tyypit erotetaan toisistaan sen mukaan, miten testiä varten virtsataan. Siksi ei ole mahdollista määrittää selkeästi, miten raskaustesti tehdään, sillä kukin testityyppi tehdään eri tavalla – käyttöohjeet ovat kuitenkin aina pakkauksessa. Raskaustestit erotetaan toisistaan:

  • levyinen raskaustesti – tässä tapauksessa testi tehdään pipetillä – kulhoon laitettu virtsa kauhotaan mukana olevaan pipettiin ja tiputetaan sille varattuun kenttään.
  • strom-raskaustesti – tätä testiä kutsutaan usein “markkeritestiksi” sen ulkonäön vuoksi. Testin suorittamiseksi sinun on poistettava korkki ja virtsattava imukykyiseen kärkeen.
  • liuska-raskaustesti – tämäntyyppinen testi tehdään erityisellä testiliuskalla, joka kastetaan virtsaan, joka on aiemmin laitettu astiaan.
Milloin tehdä raskaustesti?

Voiko raskaustesti olla väärässä?

Yksi naisten useimmin esittämistä kysymyksistä on varmasti se , voiko testi olla negatiivinen raskaudesta huolimatta. Raskaustestit, olivatpa ne minkälaisia tahansa, ovat hyvin luotettavia, mutta ne eivät koskaan anna sataprosenttista tulosta. Tämä johtuu monista tekijöistä, kuten virheellisestä suorituksesta ja liian aikaisesta raskaustestin tavoittelusta. Muista siis myös käydä gynekologilla, joka vahvistaa tai kiistää testituloksen perusteellisen tutkimuksen jälkeen.

Raskaustestin tulos eli miten raskaustesti toimii?

Raskaustestin tulos on hyvin helppo lukea. Kannattaa kuitenkin muistaa odottaa kohtuullinen aika, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava. Raskaustesti on positiivinen ja raskaus on olemassa, jos sille varatussa kentässä näkyy kaksi viivaa – yksi intensiivinen alueella (C) ja toinen merkin kohdalla (T). Jos viiva on vain kohdassa (T), testitulos voi olla negatiivinen

Kuinka paljon apteekin raskaustesti maksaa?

Raskaustesti – Hinta

Markkinoilla saatavilla olevien testien joukossa on todella monia tyyppejä ja niiden jakelusta vastaavia valmistajia – joten se, kuinka paljon raskaustesti maksaa, riippuu myyntipisteestä ja valmistusyrityksestä. Raskaustestit eivät kuitenkaan ole kalliita. Niiden hinnat vaihtelevat yleensä 4 ja 10 euron välillä.

Jäljelle jää vain kysymys: mistä voit ostaa raskaustestin? Nykyään tällaisia testejä saa kaikkialta – apteekkien lisäksi niitä on nykyään myös supermarketeissa, apteekeissa ja jopa huoltoasemilla. Saatavuus on siis todella hyvä.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys