- Lähettänyt Tuula Nieminen
Kaukonäköisyys tunnetaan myös nimellä hyperopia ja hyperopia. Kyseinen termi viittaa ilmiöön, jossa esineitä ei nähdä selvästi lähietäisyydeltä, kun taas kaukaa näkee asioita. Ihmisillä, jotka kamppailevat likinäköisyyden kanssa, ei esimerkiksi ole mitään ongelmaa katsoa televisiota huoneen toiselta puolelta tai lukea mainoksia tien vieressä ajaessaan.
Sisällysluettelo
Mitä on kaukonäköisyys?
Monet ihmettelevät , mitä kaukonäköisyys on ja mistä se koostuu? No, se on likinäköisyyden täydellinen vastakohta. Kun kyseessä on likinäköisyys, tämän ongelman kanssa kamppailevat näkevät kauempana olevat kohteet täydellisesti. Toisaalta he valittavat lähempänä olevien asioiden näön hämärtymisestä. Hyperooppisilla ihmisillä voi siksi olla vaikeuksia lukea sanomalehtiä tai kirjoja tai käyttää puhelinta.
Kaukonäköisyys sekoitetaan usein presbyopiaan. Molemmilla on melko paljon yhteisiä oireita. Näihin kuuluu näön hämärtyminen, kun luetaan lyhyeltä etäisyydeltä. Tärkein ero likinäköisyyden ja toisen sairauden välillä on kuitenkin ennen kaikkea ikä. Presbyopiaa esiintyy pääasiassa yli 40-vuotiailla, jotka ovat alkaneet huomata muutoksia näkökyvyssään ja joilla on ongelmia keskittyä pieneen tekstiin.
Voiko kaukonäköisyyttä parantaa?
Joskus likinäköiset ihmiset kysyvät asiantuntijoilta, miten kaukonäköisyyttä voidaan parantaa ja onko tila mahdollista parantaa. Kaukonäköisyys on korjattavissa. Ensinnäkin sen oireita on mahdollista vähentää oikein sovitettujen silmälasien tai piilolinssien avulla. Tällöin kannattaa harkita, mikä vaihtoehto sopii parhaiten elämäntyyliisi.
Toinen kaukonäköisyyden hoitomuoto on silmälääkärin suorittamalaserleikkaus. Siinä muutetaan silmän sarveiskalvon muotoa. LASIK-hoito ei aina kuulu vakuutuksen piiriin, joten kannattaa selvittää etukäteen, joutuuko näkökyvyn korjaamisesta maksamaan maksun.
Kaukonäköisyys – oireet
Kuten aiemmin mainittiin, kaukonäköisyys ilmenee pääasiassa siten, että kauempana olevat kohteet ovat selkeämpiä kuin lähempänä olevat. Tämä on tämän tilan tärkein ja tärkein oire. Jos likinäköisyyttä ei kuitenkaan hoideta pitkään aikaan, ongelmia voi syntyä myös kauempana olevien asioiden terävässä näkemisessä. Liitännäisoireita voivat lisäksi olla mm:
- usein esiintyvät päänsäryt;
- vetiset silmät
- silmien väsymyksen tunne
- kipu silmämunissa;
- konvergentti karsastus.
Tällaiset oireet ovat ominaisia myös muille sairauksille. Siksi, jotta voidaan tarkistaa, onko kyseessä kaukonäköisyys, kannattaa käydä silmälääkärillä. Asiantuntija tekee tarvittavat tutkimukset ja haastattelee potilasta ja tekee sitten diagnoosin.
Kaukonäköisyys – syyt
Kaukonäköisyys on tila, joka liittyy monissa tapauksissa genetiikkaan. On kuitenkin syytä muistaa, että on olemassa myös fysiologista kaukonäköisyyttä. Tämä tarkoittaa, että likinäköisyydelle tyypilliset oireet ovat luonnollisia silmän kehitysvaiheessa. Ne ilmenevät pääasiassa pienillä lapsilla, mutta heidän kasvaessaan – ne häviävät. Kun oireet jatkuvat pitkään ja pahenevat, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
Jos silmälääkäri diagnosoi hyperopian, hän määrää asianmukaisen hoidon. Aluksi hän määrää silmälasit, joissa on niin sanottu plus-linssi ja tarkennuslinssi. Hän voi myös suositella linssejä heti tai laserleikkausta vian korjaamiseksi. Viimeksi mainittua vaihtoehtoa suositellaan kuitenkin useimmiten aikuisille.
Kaukonäköisyys vaikuttaa ihmisiin, joilla on niin sanottu lyhyt silmämuna. Normaalin silmämunan pituus on noin 24 millimetriä, mutta jos se on liian lyhyt, syntyy likinäköisyysongelmia. Kaukonäköisillä on myös riski sairastua glaukoomaan, joten heidän on muistettava käydä säännöllisesti silmälääkärin testeissä ja tutkimuksissa. Heidän silmänpaineensa on myös mitattava säännöllisesti.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedotustarkoituksiin. Muista, että kaikista epäilyistäsi on syytä kysyä neuvoa asiantuntijalta.
Tuula Nieminen
Katso lisää: Terveys