Miten valmistautua gynekologin vastaanotolle? Miten minun pitäisi pukeutua?

Miten valmistautua gynekologin vastaanotolle? Miten minun pitäisi pukeutua?

Käynti gynekologilla voi olla stressaava kokemus. Etenkin, jos kyseessä on ensimmäinen tällainen tutkimus elämässäsi. Jotta tällaisen käynnin aiheuttama stressi olisi mahdollisimman vähäinen, on suositeltavaa valmistautua siihen hyvin. Ennen tutkimusta on tärkeää valmistella intiimialueet ja tietää, miltä tutkimus näyttää. Näin tapaamista on helpompi odottaa luottavaisin mielin.

Miten valmistautua gynekologin käyntiin – tärkeimmät kohdat

Ennen gynekologin vastaanotolle menoa ei tarvitse tehdä mitään erityisiä valmisteluja. Itse asiassa tärkeimmät asiat ovat:

  • hygieniasta huolehtiminen,
  • viimeisten kuukautisten päivämäärän muistaminen,
  • kysymysten ja huolenaiheiden luettelon laatiminen,
  • huolestuttavien oireiden (kipu, vuoto, verenvuoto) muistaminen.
Onko ajella gynekologille?

Tapaamiseen kannattaa valmistautua rauhallisesti, tai voit kysyä toiselta kokeneemmalta naiselta, miten valmistautua gynekologin vastaanotolle.

Käynti gynekologilla ja asenne

Myös asenne on hyvin tärkeä. Gynekologi on lääkäri ja on varmasti kohdannut monia naisia kiusallisia ongelmia. Vaikka ongelma tuntuisi hyvin vaikealta ja epämiellyttävältä, kannattaa antaa itsensä auttaa.

Vaivaa ei myöskään kannata salata. Jos käynti todella johtaa ongelman ratkaisuun, on tärkeää hahmottaa tarkasti, mitä huolestuttavat oireet ovat. On myös hyvä käyttää hyväksi havaittua lääkäriä, ehkä ystävän tai sukulaisen suosittelemaa lääkäriä.

Miten pukeutua gynekologille?

Monet naiset miettivät, miten pukeutua gynekologille ja tarvitaanko tässä suhteessa erityisjärjestelyjä. Periaatteessa tutkimukseen ei tarvitse pukeutua millään erityisellä tavalla. Monilla gynekologipoliklinikoilla on saatavilla kertakäyttöisiä hameita, jotka takaavat mukavuuden tuoliin siirtymisen aikana.

Miten valmistautua gynekologille

Jos näitä ei kuitenkaan ole saatavilla, voit pukeutua pidempään tunikaan tai hameeseen, jotta olosi olisi mukavampi. Kannattaa kysyä ilmoittautumistiskiltä ennen ajanvarausta, onko vastaanotolla tarjolla tällaisia kertakäyttöisiä hameita, jotta voit varmistaa, että pukeutumisesi on mukava.

Sama koskee sukkia. Aika usein leikkaussalit tarjoavat myös tällaisia kertakäyttösukkia. Niiden puuttuessa voit käyttää omia sukkia tai kenkiä, jotta et kävele paljain jaloin näytön takaa tai pukuhuoneesta tuoliin.

Pitäisikö minun ajaa parta ennen gynekologin vastaanotolle menoa?

Samoin kuin vaatteiden kohdalla, ei ole selkeää vastausta kysymykseen, pitäisikö ajella parta ennen gynekologin vastaanotolle menoa. Jos potilas ajelee aina intiimialueensa, se voidaan hänen mukavuutensa vuoksi tehdä myös ennen tapaamista. Jos taas tämä ei ole tavanomaista toimintaa, ei ole mitään syytä tehdä sitä vain ennen tutkimusta.

Voi olla, että potilaalle tehdään käynnin aikana toimenpide, joka edellyttää parranajoa. Siinä tapauksessa tällainen toimenpide tehdään yleensä vastaanotolla. Jos potilaalla on tietoa vastaanotolla suoritettavista gynekologisista toimenpiteistä, on hyödyllistä selvittää etukäteen, mitä valmisteluja tarvitaan. Parranajon voi sitten tehdä esimerkiksi kotona.

Miten huolehdin hygieniasta ennen gynekologin vastaanotolle menoa?

Itse asiassa, jos nainen noudattaa perushygieniasääntöjä, ei tarvita mitään muuta erityishoitoa ennen itse gynekologin vastaanottokäyntiä. On myös suositeltavaa olla pesemättä liikaa ennen vastaanotolle menoa, jotta lääkärillä on mahdollisuus arvioida vaivat oikein. On myös suositeltavaa pitää seksuaalista pidättäytymistä vähintään 48 tuntia ennen tutkimusta.

Miten pukeutua gynekologille?

Lisätietoa gynekologin vastaanotolle valmistautumiseen

Ennen gynekologin vastaanotolle menoa on varmasti tärkeää selvittää, milloin viimeiset kuukautiset ovat tulleet. Tällainen tieto auttaa lääkäriä tekemään oikean arvion tilanteesta. Lisäksi tietyt tutkimukset, kuten sytologia, on tehtävä tietyn kierron vaiheen aikana. Siksi ennen lääkärikäyntiä on hyvä pyrkiä päivittämään tietonsa tällä alalla, jotta kaikki sujuu sujuvasti ja mahdollisimman stressittömästi. Mitä enemmän tietoa sinulla on testistä ja mitä paremmin tunnet omaa kehoasi, sitä vähemmän stressiä käynnin pitäisi aiheuttaa.

Kun mietit, miten valmistautua gynekologin vastaanotolle, on erittäin tärkeää pysyä rauhallisena. On tärkeää muistaa, että vaikka tällainen käynti voi olla naiselle kiusallinen ja stressaava, kyseessä on tutkimus, jonka tarkoituksena on ylläpitää hyvää terveyttä. Gynekologi on lääkäri, jonka tehtävänä on määrittää, mistä ongelmasta on kyse, ja toteuttaa asianmukainen hoito.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys