Kuka on anestesialääkäri ja mitä hän tekee?

Kuka on anestesialääkäri ja mitä hän tekee?

Anestesialääkärillä on erittäin tärkeä tehtävä sairaalassa. Hän ei nimittäin osallistu ainoastaan anestesian antamiseen toimenpiteitä ja leikkauksia varten. Seuraavassa postauksessa kerromme, mitä anestesialääkäri tekee ja kuka on tämän erikoisalan lääkäri. Kutsumme sinut lukemaan artikkelin.

Anestesialääkäri – kuka se on ja mikä on hänen erikoisalansa?

Anestesialääkäri on lääkäri, jota kutsutaan usein “sijaishuoltajaenkeliksi”. Hänen pätevyytensä on ratkaisevan tärkeää erityisesti silloin, kun potilasta hoidetaan ennen toimenpidettä tai leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että anestesialääkäri on erikoistunut potilaan perioperatiiviseen hoitoon. Hänen tehtävänään on valita sairaalle potilaalle sopiva anestesiamenetelmä ja hoitaa häntä leikkauksen aikana. Tämä tarkoittaa, että anestesialääkärin työ on monialaista. Hän tekee yhteistyötä eri erikoislääkäreiden kanssa, jolloin nämä voivat keskittyä omaan toiminta-alueeseensa.

mitä anestesialääkäri tekee

Anestesialääkäriä kutsutaan myös “kipulääkäriksi”, koska hänellä on eniten kokemusta tältä alalta. Hänen työhönsä kuuluu kipupotilaiden hoitaminen paitsi sairaalassa myös kivunhoitoklinikoilla.

Mitä anestesialääkäri tekee? Mitä tehtäviä hänellä on?

Anestesialääkärin tehtävänä on hoitaa potilasta ennen leikkausta, sen aikana ja sen jälkeen. Anestesiologiaan erikoistunut lääkäri käsittelee myös erityyppisten kiputilojen hoitoa.

preoperatiivinen anestesiakonsultaatio

Mitä anestesialääkäri tekee ennen leikkausta?

Hänen ensisijainen tehtävänsä on valmistella potilas leikkaukseen tai toimenpiteeseen. Tätä varten anestesialääkärin on suoritettava haastattelu, jonka aikana hän esittää potilaalle erilaisia kysymyksiä. Mitä anestesialääkäri kysyy ennen leikkausta, nämä ovat pääasiassa kysymyksiä potilaan terveydentilasta. Seuraavat tiedot ovat lääkärille ratkaisevan tärkeitä:

  • aiemmat sairaudet,
  • krooniset sairaudet,
  • aiemmat hoidot,
  • tällä hetkellä käytössä olevat lääkkeet,
  • allergiat tietyille allergeeneille.
mitä anestesialääkäri kysyy ennen leikkausta

Anestesiakonsultaatio ennen leikkausta on erittäin tärkeä vaihe, jonka aikana potilaan on oltava rehellinen lääkärille. Tämä johtuu siitä, että anestesialääkärin saamien tietojen perusteella hän voi valita potilaalle sopivimman anestesiamenetelmän.

Haastattelun jälkeen anestesialääkäri valitsee anestesiamenetelmän ja keskustelee siitä potilaan kanssa. Tämän jälkeen anestesialääkäri kertoo potilaalle, miltä toimenpide näyttää ja mitkä ovat toimenpiteen eri vaiheet. Tällä tavoin anestesialääkärin on tarkoitus varmistaa potilaan henkinen mukavuus ennen toimenpidettä.

Mitä anestesialääkäri tekee leikkaussalissa?

Anestesialääkärillä on tärkeä rooli myös leikkaussalissa. Hänen tehtävänään on anestesian antaminen ja potilaan tilan seuraaminen leikkauksen aikana. Anestesialääkäri on siis vastuussa potilaan elintoimintojen seurannasta ja avun antamisesta henkeä uhkaavassa hätätilanteessa. Vaikka monet ihmiset eivät sitä ymmärrä, anestesialääkäri huolehtii myös potilaan mukavuudesta leikkauksen jälkeen. Lisäksi hän on vastuussa kivunhoidon antamisesta.

mitä anestesialääkäri tekee

Anestesialääkäri – mitä hän tekee sairaalassa?

Erikoistumisen jälkeen anestesialääkäristä tulee kipuasiantuntija. Hän hoitaa potilaita, joilla on traumaperäistä kipua, leikkauksen jälkeistä kipua tai vaikeaa kroonista kipua. Anestesialääkärin työhön liittyy kiistatta myös potilaita, jotka kärsivät syöpään liittyvästä kivusta. Hän hoitaa myös teho-osastoilla potilaita, joiden tila on määritelty kriittiseksi. Anestesialääkärin toinen tärkeä tehtävä sairaalassa on olla osa elvytysryhmää. Anestesialääkäriä pyydetään hoitamaan hätätilanteita, joissa potilaiden henki on vaarassa.

Mistä löydät anestesialääkärin?

Anestesiologiaan erikoistunut lääkäri löytyy jokaiselta sairaalan osastolta. Hän osallistuu potilaiden perioperatiiviseen hoitoon sekä erilaisten kiputilojen hoitoon. Anestesialääkärin läsnäolo sairaalassa on erittäin tärkeää, sillä hän valvoo hoidettavien potilaiden elintoimintoja ja pelastaa heidät hengenvaarallisissa tilanteissa.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Terveys