Miten pukeutua juoksuun keväällä?

Miten pukeutua juoksuun keväällä?

Kevät on ihanteellinen aika aloittaa juoksuseikkailu. Varhainen kevät on aikaa, jolloin ulkolämpötilat ovat 0 ja 10 asteen välillä, lunta ei enää ole, tiet eivät ole enää jäisiä ja päivät ovat ehdottomasti pidempiä kuin talvella. Kevät on ihanteellinen aika aloittaa juoksu, kun kylmät lämpötilat ovat takanamme eivätkä enää pelota meitä, ja lämpimät ovat edessä. Miten siis kannattaa pukeutua juoksemiseen keväällä? Kutsun sinut lukemaan 😉

Kevätjuoksu – juoksuasut

Kevään juoksuvaatteet koostuvat useista elementeistä. Perusasioita ovat tietenkin oikeat kengät. Koko asun tulisi näyttää seuraavanlaiselta:

  • juoksukengät
  • pitkät legginsit tai lyhyet shortsit
  • kevyt takki tai hihaton toppi tai lämpiminä päivinä yksinkertainen toppi
  • baseball-lippis

Juoksukengät keväällä

Kengät ovat juoksun perusta. Ne pehmentävät osittain sitä hetkeä, kun jalkasi osuu maahan, minkä vuoksi niiden valinta on erittäin tärkeää. Kenkien tulisi olla kevyttä ja hengittävää materiaalia siten, että ne mahdollistavat ilmanvaihdon. Pohjalla puolestaan pitäisi olla hyvä pito maassa – se ei saisi liukastua märällä alustalla. Keväällä voi esiintyä usein lyhytaikaisia sadekuuroja, ja tiet ja jalkakäytävät ovat märkiä ja siksi liukkaita.

Juoksuhousut keväällä

Keväällä juostessa vaatetuksen alaosa on jo suhteellisen mielivaltainen. Yli 10 asteen pakkasessa, jos suunnittelet intensiivistä harjoittelua, voit käyttää jopa lyhyitä shortseja, sillä keho lämpenee juostessa jo noin 10 minuutin kuluttua, jolloin lämpömukavuus palautuu. Viidessä asteessa tai sen alapuolella suosittelemme kuitenkin pitkiä legginsejä. Ne istuvat tiiviisti vartaloa vasten ja takaavat samalla riittävän ilmankierron.

Miten pukeutua juoksuun alkukeväällä? Juokseminen 0 asteessa

Kevyt takki tai hihaton toppi

Myös yläosa on tärkeä elementti. Kevääksi suosittelemme kahta ratkaisua: kevyttä takkia tai hihatonta takkia. Kevyt takki on hyvä idea viileämpinä päivinä, sillä se suojaa tuulelta ja kevyeltä sateelta.

Lämpimiin päiviin suositellaan hihatonta takkia. Se suojaa rintakehääsi kylmältä. Se helpottaa oikean lämpötilan ylläpitämistä erittäin hyvän ilmankierron ansiosta.

Baseball-lippis

Pesäpallolakki on vähän lisävaruste, mutta silti erittäin tärkeä. Se nimittäin suojaa päätäsi tuulelta, sateelta ja auringolta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää huivia, joka sopii myös näihin tehtäviin.

Miten pukeudun juoksemiseen alkukeväällä? Juokse 5 asteen lämpötilassa

Juokseminen 5 asteessa on myös tehtävä, joka vaatii rohkeutta ja sopivaa vaatetusta. Tässä lämpötilassa suosittelen vahvasti tätä pukeutumista:

  • kevyet kengät, hengittävät
  • pitkät legginsit
  • kevyt tuulenpitävä ja vedenpitävä takki
  • pesäpallolakki tai huivi

Kevään juoksuvaatteet – mitä kannattaa huomioida?

Kun valitset kevään juoksuvaatteita, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että valitsemissasi vaatteissa on riittävä ilmankierto. Jos vaatteet on valmistettu läpäisemättömästä materiaalista, hikoilemme liikaa ja energiamme keskittyy tähän elementtiin kunnollisen treenin suorittamisen sijaan.

Kevään juoksuvaatteet

Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on materiaalin istuvuus kehoon ja se, kuinka nopeasti se kuivuu. On tärkeää, etteivät vaatteet häiritse juostessa, joten mitä parempi istuvuus – sitä parempi. Toisaalta se, kuinka nopeasti materiaali kuivuu, on tärkeää, sillä juostessamme tuotamme paljon hikeä. Mitä nopeammin materiaali kuivuu, sitä parempi meille. Märkäpuvussa juokseminen voi altistaa vilustumiselle, nuhalle ja/tai yskälle.

Mitä kannattaa välttää?

Kun pukeudumme juoksua varten, meidän tulisi välttää “sipulipukeutumista”, liian paksusta materiaalista valmistettuja vaatteita tai vaatteita, jotka eivät ole hengittäviä. Keväällä on jo sen verran lämmintä, ettei meidän tarvitse pukeutua niin raskaasti. On myös tärkeää muistaa, että kehomme lämpenee hyvin nopeasti juoksun kaltaisen intensiivisen harjoittelun aikana, ja tämä on otettava huomioon juoksuvaatteita valittaessa. Liian lämpimät vaatteet väsyttävät meitä paljon nopeammin ja saavat meidät hikoilemaan hyvin nopeasti.

Juokseminen kevätvaatteissa – yhteenveto

Kevät on ihanteellinen aika aloittaa juoksuseikkailu. Tarvitset vain sopivat vaatteet, kuten kevyet kengät, takin, pitkät legginsit tai lyhyet housut ja päähineeksi esimerkiksi baseball-lippiksen. Muista, että kaikissa vaatteissa on oltava riittävä verenkierto ja niiden on istuttava kunnolla.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Urheilu