Milloin juokseminen on tehokkainta – aamulla vai illalla? Milloin juosta?

Milloin juokseminen on tehokkainta – aamulla vai illalla? Milloin juosta?

Juokseminen on urheilulaji, jota voi harrastaa useista syistä – terveyden, laihdutuksen, paremman olon tai rentoutumisen vuoksi. Todennäköisesti kukaan meistä, erityisesti aloitteleva juoksija, ei ole kysynyt itseltään kysymyksiä – milloin juosta? Aamulla, illalla vai iltapäivällä? Vastaus ei ole yksiselitteinen, ja se riippuu pääasiassa kehostamme ja päivittäisistä tottumuksistamme. Yleensä mikä tahansa aika sopii, mutta mikä on paras? Kutsun sinut lukemaan tämänpäiväisen artikkelin.

Milloin juosta? Aamulla vai illalla?

Kun aloitat juoksuharjoittelun, kannattaa valita oikea aika tämän toiminnan tekemiseen. Joillekin meistä keho toimii paremmin aamulla, toisille illalla, ja taas toisille sillä ei ole suurta merkitystä. Jokainen ihminen on rakennettu hieman eri tavalla, ja jokainen on oppinut toimimaan eri aikoina. Joillekin meistä sängystä nouseminen aikaisin on niitä tunteja, jolloin he tuntevat olonsa mukavaksi ja toimivat parhaiten, toisille se on painajainen. Näiden tekijöiden kautta myös se tunti, jolloin huippuenergiaa esiintyy, muuttuu. Tämä on se hetki päivän aikana, jolloin meillä on eniten energiaa.

Useimmat meistä harjoittelevat silloin, kun voivat ja kun on vapaa-aikaa. Suurimmalla osalla on päivittäisiä askareita, töitä ja rajalliset energiavarat, joten harjoittelu tapahtuu silloin, kun siltä tuntuu tai kun siihen on yksinkertaisesti mahdollisuus.

On syytä ymmärtää, että on olemassa biologinen kello, joka säätelee päivä- ja yösykliämme – uni-valve-sykliä. Kronotyyppimme mukaan meidät jaetaan aamu-, ilta- ja välinpitämättömiin tyyppeihin.

Mikä on kronotyyppi?

Se on sisäinen, biologinen kellomme, joka säätelee päivä-yö-sykliämme. Biologinen kello jakaa yhteiskunnan

  • aamutyyppiin eli niihin, jotka aloittavat päivänsä aamulla (klo 5-7 välillä) ja päättävät sen alkuillasta (klo 20-22 välillä),
  • iltatyyppiin eli niihin, jotka aloittavat päivänsä suhteellisen myöhään (klo 10-12 välillä) mutta päättävät sen myös myöhään illalla (klo 1-3 välillä),
  • välinpitämätön tyyppi eli ne, jotka voivat aina hyvin ja joiden päivä alkaa ja päättyy kellonaikaan, jolla ei ole heille juurikaan merkitystä

Ehkä olet aamutyyppiä, ja juokseminen klo 21.00 voi olla jo pieni haaste kehollesi. Kannattaa tiedostaa ja mahdollisuuksien mukaan sisällyttää tämä tieto päivittäisiin harjoitussuunnitelmiin.

Kronotyyppi - mitä se on ja miten se vaikuttaa juoksemiseen?

Juoksetko aamulla vai illalla?

Aamulla ja illalla juokseminen eroaa juoksuharjoittelun tuottaman lopputuloksen suhteen.

Aamuharjoittelu, kun se pidetään oikeassa tahdissa, pakottaa kehon käynnistämään aineenvaihduntaprosessin. Tämän puolestaan pitäisi tuottaa erittäin hyviä tuloksia ei-toivotun rasvan karistamisessa.

Iltaisin juokseminen taas johtaa koko kehon hapettumisen ansiosta parempaan ja laadukkaampaan uneen ja stressikromonin, kortisolin, vähenemiseen.

Aamulla juokseminen – hyvät ja huonot puolet

Aamulla juokseminen voi tehdä paljon hyvää. Päivä kannattaa aloittaa juoksuharjoittelulla, sillä se vaikuttaa positiivisesti siihen, miten kehomme toimii koko päivän sen jälkeen.

Hyödyt

Kuten edellä mainittiin, aamutreenit heijastuvat positiivisesti painonpudotukseen. Lisäksi ne ovat hyvä elementti herättämään kehoa ja valmistelemaan sitä loppupäivää varten. Aamutreeni tarkoittaa aivojen parempaa hapensaantia, voimakkaampaa veren pumppausta sydämen läpi sekä parempaa suolen ja vatsan toimintaa.

Ensimmäisenä aamuna juokseminen tekee meidät myös onnellisemmiksi, sillä liikunnan aikana endorfiineja eli onnellisuushormoneja vapautuu jo noin kolmenkymmenen-neljäkymmenen minuutin kuluttua. Näin voimme aloittaa uuden päivän onnellisina ja täynnä energiaa päivittäiseen työhömme.

Haittapuolena on

Aamulla juoksemisen haittapuolena on lisääntynyt loukkaantumisen mahdollisuus. Keho ei ole vielä täysin lämmennyt. Siksi ennen varsinaisen harjoittelun aloittamista on tärkeää tehdä kunnollinen lämmittely ennen harjoittelua, mikä vähentää loukkaantumisriskiä.

Toinen alakohta on lisääntynyt pyörtymis- ja pyörtymisriski. Tämä johtuu siitä, että kaikkien elimistö ei ole valmistautunut korkeaan liikuntamäärään tyhjällä vatsalla. Aamujuoksua ilman ateriaa tulisi välttää iäkkäiden, raskaana olevien naisten ja niiden, joilla on alhainen verenpaine.

Pyörtymisen tai pyörtymisen riskin ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi on suositeltavaa syödä pieni välipala, kuten banaani tai hiilihydraattipirtelö, ja syödä edellisenä päivänä runsaasti proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävä päivällinen.

Juokseminen illalla – hyvät ja huonot puolet

Juokseminen illalla on plussaa lähinnä vie terveyttä, mikä ei tarkoita, ettetkö voisi tavoitella laihdutustavoitettasi iltaharjoittelun aikana. Lisäksi suurella osalla meistä on enemmän aikaa iltaharjoitteluun, mikä voi kääntyä laadukkaammaksi harjoitteluksi.

Juokseminen illalla

Edut

Iltaharjoittelulla on pääasiassa terveyshyötyjä. Ne mahdollistavat laadukkaan unen ja stressihormonin vähenemisen, joten olemme rauhallisempia.

Jotta stressitasosta vastaavan kortisolitason aleneminen onnistuisi, meidän on varmistettava, että harjoittelumme on rauhallista ja rentouttaa lihaksia ja niveliä. Kun harjoittelumme on hyvin intensiivistä, sillä voi olla päinvastainen vaikutus – kortisolitasot voivat nousta. Siksi kannattaa muistaa, että jos päiväsi on ollut hyvin stressaava, tee rauhallinen ja rentouttava treeni illalla.

Juokseminen helpottaa myös nukahtamista hapettamalla koko kehoa, myös aivoja. Happi on erittäin tärkeä elementti kehossamme, ja sen “raikas saanti” hetkeä ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa vain positiivisesti.

Iltajuoksu merkitsee useimmille meistä myös enemmän aikaa harjoitteluun. Stressi vähenee, eikä enää tarvitse kiirehtiä minnekään, ja näin ollen harjoittelun laatu, joka on paljon tärkeämpi kuin juostu matka, paranee huomattavasti. Harjoittelun parempi laatu voi myös johtaa voimakkaampiin jälkivaikutuksiin, kuten suurempaan rasvanpolttoon, parempaan kuntoon ja harjoittelusta nauttimiseen.

Miinukset

Toisaalta, vaikka yritämme tehdä laadukasta harjoittelua, se voi olla vähemmän tehokasta. Tämä johtuu siitä, että päivän päätteeksi meillä saattaa olla vähemmän energiaa treenata intensiivisen päivän jälkeen.

Jos et tee treeniä kunnolla, illalla juoksemisella voi olla myös päinvastainen vaikutus – sen sijaan, että se rauhoittaisi kehoasi, se voi saada sen entistäkin levottomammaksi. Jos siis teet treenin ennen nukkumaanmenoa itse, muista tehdä treeni vähemmän intensiiviseksi, jotta nukahtaminen ja kehon rauhoittuminen eivät vaikuta negatiivisesti.

Juokseminen keskipäivällä – hyvät ja huonot puolet

Keskipäivän juoksu on sekoitus aamu- ja iltajuoksun hyviä ja huonoja puolia. Silloin voimme harrastaa voimakasta ja intensiivistä harjoittelua, kun keho ja lihakset ovat lämmenneet, mutta toisaalta sääolosuhteet voivat olla suuri ongelma.

Edut

Keskipäivällä juokseminen on ehdottomasti plussaa keholle, sillä se lämmittää lihakset ja nivelet. Olemme myös hyvin heränneet ja meillä on riittävästi voimia tehokkaaseen, laadukkaan ja intensiiviseen harjoitteluun ilman, että se vaikuttaa myöhempään uneen.

Juoksu keskipäivällä

Miinukset

Huonot puolet tässä tapauksessa riippuvat vuodenajasta. Talvella ilmansaasteet, erityisesti kaupungeissa, voivat olla korkeita, mikä näkyy hitaana hengityksenä ja vähentyneenä tyytyväisyytenä harjoitteluun.

Kesällä taas korkeat lämpötilat voivat seurata juoksijaa harjoittelun aikana. Ilman riittävää nesteytystä tämä voi johtaa nestehukkaan, heikkouteen ja pyörtymiseen. Korkeat lämpötilat voivat myös vaikuttaa kielteisesti hengitykseen ja tyytyväisyyteen harjoitteluun.

Ajanpuute, erityisesti työpäivinä, voi myös olla toinen näkökohta. Useimmille on paljon helpompaa löytää vapaa-aikaa aamulla tai illalla kuin keskellä työpäivää.

Muita tekijöitä

Lisäksi oikeaan juoksumuotoon vaikuttavat myös useat muut tekijät, kuten ulkolämpötila, aura ja sää sekä kehon lämpötila. Kannattaa myös tutustua lisätekijöihin, jotka vaikuttavat tehokkaimpaan juoksuun.

Ulkosää ja juoksu

Ulkolämpötila vaikuttaa myös juoksun tehokkuuteen. Paras lämpötila juoksemiselle on noin 12-15 astetta. Näiden haarukoiden välissä kehomme lämpenee juoksuharjoituksilla eikä samalla ylikuumene. Tämä on juoksijan korkein lämpötaso.

Kesällä juoksemiseen kannattaa valita päivän alku tai loppu. Näihin aikoihin lämpötila on kesällä viileämpi, mikä näkyy vähemmän väsymyksen tunteena. Talvella taas vältät korkeaa saastumista, joka kaupungeissa ajoittuu noin klo 10 ja 15-17 välille. Lisäksi harjoittelu näinä tunteina, alhaisen ilmankosteuden, alhaisemman paineen ja juoksijan kohonneen sykkeen kautta, vähentää keuhkojen kapasiteettia, mikä aiheuttaa enemmän väsymystä. Tämän seurauksena alhaisesta lämpötilasta huolimatta voi aiheutua nestehukkaa.

Juoksu ja ulkolämpötila

Kehon lämpötila

Lisätekijä, joka voi vaikuttaa harjoittelun tehokkuuteen, on kehon lämpötila. Useimpien meistä korkein ruumiinlämpömme on kello 18.00. Silloin olemme keskittyneimpiä, tunnemme vähemmän väsymystä harjoituksen aikana, reaktioaikamme on lyhyempi ja lihaksemme ja niveleemme ovat parhaiten lämmenneet.

Kuitenkin – koko kehon lämpötilan ero päivän aikana on noin 1 celsiusaste. Tämä on suhteellisen vähän, eikä aloitteleva juoksija välttämättä tunne eroa. Tärkeämpää on kuitenkin hyvä lämmittely ja oikea ruokavalio, johon kuuluu ateria-aikojen, määrän ja laadun noudattaminen.

Katso lisää:

Lopputulos – milloin on paras aika juosta?

Huolimatta monista tekijöistä, jotka vaikuttavat siihen, onko parempi juosta aamulla vai illalla, riippuu kuitenkin elämäntavoistamme, velvollisuuksistamme ja omista henkilökohtaisista toiveistamme. Tilaisuuden tullen kannattaa kuitenkin kysyä itseltään, millaisia tuloksia haluamme saavuttaa ja riittääkö voimamme juoksemiseen suunniteltuun aikaan: aamulla, illalla vai päivällä.

Kuitenkin – valitsitpa minkä ajankohdan tahansa, pidän peukkuja, että saavutat tavoitteesi nopeasti ja tehokkaasti!

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Urheilu