Mitä jooga tarjoaa? Auttaako se laihtumaan?

Mitä jooga tarjoaa? Auttaako se laihtumaan?

Jos mietit, laihduttaako jooga ja kannattaako joogaa harrastaa, olet tullut oikeaan paikkaan. Jooga ei ole tyypillinen urheilulaji, vaan pikemminkin harjoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on johtaa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Joogan vaikutukset ovat siis kattavat ja sen vaikutus vartaloon on merkittävä. Tarkoituksesta riippuen jooga voi olla hyväksi niin selkärangalle kuin neuroosillekin.

Laihduttaako jooga?

Voiko joogaa harrastamalla laihtua? Jooga kehittää voimakasta tahdonvoimaa, joka heijastuu kaikille elämänalueille – myös ruokavalion ylläpitämiseen. Ja harjoitukset itsessään voivat myös polttaa satoja kaloreita – jopa 500! Joogaa on erilaisia lajeja, kuten Hatha-jooga, Ashtanga-jooga, Vinyasa-jooga tai Kundalini-jooga. Jokaisessa näistä lajeista on valittavana useita tuhansia erilaisia harjoituksia, joita voi yhdistellä miten tahansa. Usein myös hyvin kehittyneitä ja paljon ponnistelua vaativia. Jooga toimii painonpudotukseen ja auttaa polttamaan paljon kaloreita.

Laihduttaako jooga?

Miten jooga vaikuttaa vartaloon?

Päivittäinen liikunta pakottaa kehon uudistumaan nopeasti. Joka päivä keho käyttää siis yhä enemmän kaloreita uusiutumiseen. Joogan vaikutus vartaloon ei ole vain lihasten rakentaminen, vaan ennen kaikkea laihtuminen. Lisääntynyt aineenvaihdunta on joogalle ominaista, mutta jotta vaikutus olisi paras mahdollinen, sitä kannattaa harjoitella joka päivä.

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuskatsauksessa todettiin, että laihdutusjooga on lupaava tapa auttaa laihtumaan ja ylläpitämään painoa polttamalla kaloreita, lisäämällä tietoisuutta kehosta ja vähentämällä stressiä. Nämä tekijät voivat auttaa vähentämään ruoan syöntiä ja lisätä tietoisuutta ylensyönnin vaikutuksista.

Onko mahdollista laihtua joogaa harrastamalla?

Jos haluat vain polttaa kaloreita, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että nopea Vinyasa-jooga on harjoitus, joka kannattaa valita. Vinyasa-harjoituksissa keskitytään yksittäisten lihasosien yhdistämiseen ja kehon painon siirtämiseen käsiin ja jalkoihin. Tällainen kehonpainon siirto nostaa sykettä ja rakentaa lihaksia. Ja mitä enemmän lihaksia rakennat, sitä enemmän kaloreita poltat harjoituksen jälkeenkin.

Voimajooga on toinen hyvä vaihtoehto, joskin se on intensiivisempää ja sopii paremmin jo valmiiksi hyväkuntoisille ihmisille. Powerjoogassa meditoidaan vähemmän ja keskitytään enemmän seisoma-asentoihin ja nopeampaan liikenopeuteen. Joogan vaikutukset ovat, että se saa sydämesi pumppaamaan vielä kovemmin kuin Vinyasa-tunneilla, mikä on hyväksi laihdutuksen kannalta. Sinun tulisi pyrkiä sykkeeseen, joka on 55-85 prosenttia maksimisykkeestäsi, kun harjoittelet, jotta poltat mahdollisimman paljon kaloreita. Tapoja maksimisykkeesi laskemiseen löytyy netistä.

Jooga mihin se auttaa?

Mihin jooga auttaa?

Mietit varmaan, auttaako jooga laihduttamisessa? Joogan vaikutukset ovat lukuisat ja sisältävät muutakin kuin painonpudotuksen. Muiden positiivisten vaikutusten joukossa ovat mm:

  • kehon hapensaanti
  • verenkierron paraneminen
  • myrkkyjen parempi poistuminen kehosta
  • ryhdin parantaminen
  • lihaskouristuksista eroon pääseminen
  • verenpainetaudin vähentäminen
  • ruoansulatuksen paraneminen
  • stressin ja hermojen vastustuskyvyn lisääntyminen
  • selkäkivusta eroon pääseminen ja selkärangan pidentäminen.

On myös syytä mainita, että jooga on erittäin turvallinen laji, jota voimme harjoittaa kotona. Jos aloitamme aloittelijoiden ohjelmilla, meidän ei tarvitse huolehtia loukkaantumisista. Joogan myönteinen puoli on myös se, että se ei rasita niveliä, mikä voi olla ongelma esimerkiksi juostessa.

Vähentääkö jooga stressiä?

Joogaa on jo pitkään pidetty tehokkaana keinona lievittää stressiä, ja tämä voi jo itsessään olla laihdutuksen apuväline. Kortisoli stimuloi ruokahalua, minkä vuoksi meillä on taipumus syödä (ja syödä liikaa), kun olemme stressaantuneita, ja erityisesti hakeutua epäterveellisiin ruokiin. Rento joogaharjoitus voi auttaa sinua käsittelemään stressiä terveellisemmällä tavalla tai jopa välttämään sitä kokonaan.

Auttaako jooga stressiin?

Joogan harjoittelu herkistää kehoa insuliinille. Sen seurauksena keho lakkaa varastoimasta rasvaa ja alkaa polttaa sitä. Tämä johtuu siitä, että joogan harjoittaminen rauhoittaa ja rentouttaa. Stressihormonit, jotka laukaisevat elimistössä insuliinin erityksen ja siten epäsuorasti lihottavat meitä, lakkaavat olemasta ongelma.

Kannattaako joogaa harjoittaa?

Tartu haasteeseen, jos haluat joogan avulla laihtua. Tee pieniä, asteittaisia muutoksia ja aseta vaatimattomat tavoitteet, jotta pysyt niissä todennäköisemmin. Kun syvennät harjoitteluasi, saatat huomata, että terveellinen ruoka ja terveelliset elämäntavat alkavat houkutella sinua luonnostaan. Myönteiset tulokset voivat siis ulottua paljon pidemmälle kuin laihtuminen.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Urheilu