- Lähettänyt Tuula Nieminen
Monet naiset haaveilevat kauniista verhoista keittiöön tai olohuoneeseen, mutta kauppaan meneminen ja ostaminen ei ole ainoa vaihtoehto. On yhä muodikkaampaa ommella verhot itse, koska silloin voimme tehdä ne juuri sellaisiksi kuin haluamme ja käyttää itsellemme sopivaa menetelmää. Miten ommella verhot askel askeleelta? Mitä kangasta tulisi käyttää? Tästä ja paljon muuta tämän päivän artikkelissa.
Sisällysluettelo
Mitä materiaalia verhoihin tulisi käyttää?
Ensimmäinen askel, joka vie sinut lähemmäs omien verhojen tekemistä, on oikean materiaalin valinta. Valintaa tehdessä meidän tulisi ohjata ennen kaikkea sisustukseen sopiva materiaali, mutta myös ompelutaitomme.
Kannattaa myös mainita, että kangasta valitessa kannattaa miettiä, mihin paikkaan haluamme verhomme ripustettavan, sillä keittiön verhot on ommeltava eri materiaalista kuin olohuoneen verhot. Voi olla, että jos meillä on perusompelutaidot ja otamme kankaaksi esimerkiksi voilea, tällaisen kankaan ompelu voi olla vaikeaa. Aloittelijoille on suositeltavaa käyttää kankaita, kuten verkkoa tai jacquardia, mutta kaikki riippuu mieltymyksistäsi.
Miten verhojen ompeluasema perustetaan?
Teline, jossa voit ommella verhot, on erittäin tärkeä osa prosessia. Tärkeintä on suuri, tilava pöytälevy, jonka avulla kankaamme voidaan rivittää, sekä sopiva istuin, joka on siirrettävä ja jonka avulla voimme liikkua pöydän ympärillä helposti.
On myös tärkeää valmistella oikeat työkalut, kuten neula, lanka, räätälinliitu ja sakset. On sanomattakin selvää, että ilman ompelukonetta tämä tehtävä on mahdoton. Kannattaa hankkia hyvälaatuinen kone, joka poimii langat ja luo myös hyvän ompeleen.
Miten ommella verhot keittiöön ja olohuoneeseen? Askel askeleelta
- Ensimmäiseksi on leikattava kangas kunnolla. On erittäin tärkeää jättää pieni varo päällekkäisyyksiä varten. Parasta on mitata verhotangon pituus, jotta tiedämme, minkä mittaisen verhon haluamme verhosta, ja mitata myös pituus verhotangosta lattiaan.
- Jos mittamme on jo tiedossa, voimme vähentää lopullisesta koosta muutaman millimetrin, jotta verho ei kosketa maata.
- Seuraava vaihe on jo mitatun kankaan helmaaminen suoralla ompeleella, jotta verhomme reunat eivät vaurioidu, eli niin sanotun päällekkäisyyden tekeminen. Tämä tarkoittaa, että otetaan noin 1-2 cm kangasta ja limittäin verhon sivulle. Tämä tarkoittaa, että tarvitsemme noin 4-8 senttimetriä kangasvaraa kummallekin puolelle.
- On syytä huomata, että poikkeuksena voi olla verhon alaosa, jossa saatamme tarvita hieman paksumpaa päällekkäisyyttä. Kaikki riippuu mieltymyksistämme.
- Verhomme pitäisi olla valmis, nyt se tarvitsee vain ripustaa verhotankoon.
Miten kiinnitän keittiön tai olohuoneen verhon?
Tapa, jolla kiinnitämme ommellut verhomme, vaihtelee sen mukaan, millainen verhotanko meillä on. Voimme erottaa kaksi tapaa kiinnittää verhomme. Ensimmäinen on niin sanotut läpiviennit, jolloin verhojen keskelle tehdään reiät, jotka yksinkertaisesti kiinnitämme verhotankoon. Tämäntyyppistä asennusta varten verhon on oltava noin 2,5 kertaa pidempi kuin verhotangon pituus.
Hyvä vaihtoehto välttää kankaan vahingoittuminen läpivientejä asetettaessa olisi asentaa vahvistusteippiä. Reikien tulisi olla noin 15 senttimetrin välein. Itse läpivientien asettaminen ei ole vaikeaa, koska ne ovat kiinnitettäviä. Sitten verhot on kiinnitettävä verhotankoon ja voimme nauttia verhoistamme.
Toinen tapa olisi tehdä niin sanottu rypytysverho, johon emme tarvitse läpivientiä. Sinun tarvitsee vain rullata päällimmäinen kerros ylös ja ommella se ympäriinsä. Tavallisesta tunnelista tulee noin 5 senttimetriä pitkä, mutta se riippuu verhotangon leveydestä. Kierrä sitten syntynyt aukko verhotankoon, ja verhomme on valmis.
Ideoita verhojen ompeluun – yhteenveto
Oman verhon ompeleminen ei ole vaikeaa, ja se onnistuu kolmessa vaiheessa. Ja se voi olla ylpeydenaihe, kun vieraat tulevat kotiisi. Ja olemalla omaperäinen omilla ideoillasi voit tehdä jotain laatikosta poikkeavaa ja tavallisuudesta poikkeavaa, ja ennen kaikkea se on tekijälleen tyydytyksen lähde.
Tuula Nieminen
Katso lisää: Talo