Miten verhot silitetään? Höyrylaitteella ja silitysraudalla?

Miten verhot silitetään? Höyrylaitteella ja silitysraudalla?

Otsikon kysymyksen esittävät varmasti kaikki, joilla on koti tai asunto, jotka haluavat pitää sen puhtaana ja siistinä ja jotka joutuvat aika ajoin silittämään verhot. Tavallisesti useimmissa puolalaisissa perheissä ikkunoiden verhot vaihdetaan puolen vuoden välein, joten vähintään kaksi kertaa vuodessa on nähtävä vaivaa verhojen silittämiseen. Tämä ei ole puolalaisten suosikkityö. Miten se hoidetaan niin, ettei väsytä itseään ja samalla lopputulos on tyydyttävä. Mitkä ovat höyrypuhdistimella ja silitysraudalla silityksen salaisuudet? Ota selvää alta.

Miten silitän verhot?

Meillä on itse asiassa kaksi vaihtoehtoa: verhojen silitys silitysraudalla tai verhojen silitys höyryllä. Perinteinen muoto, jossa verhot silitetään vaakasuoraan laudalla tai pöytälevyllä, on luultavasti suositumpi, koska silitysrauta on jokaisessa kodissa. Verhojen silittäminen höyrysilitysraudalla edellyttää erikoislaitteen hankkimista. Onneksi siitä on alkanut tulla tavallisempi vieras puolalaisissa kodeissa, ja yhä useammat ihmiset käyttävät höyrysilitysrautaa.

Miten verhot silitetään? – valmistelu

Verhot eroavat verhoista siinä, että ne ovat pienempiä, vaikka monille nämä kaksi termiä ovatkin synonyymejä. Kysymys kuuluu siis edelleen, miten verhojen silittäminen höyrysilityksellä verrattuna verhojen silittämiseen silitysraudalla. Kun verhoja silitetään höyrysilityskoneella, tarvitset höyrylaitteen lisäksi: jatkojohdon ja tuolin sekä lämpöhanskan, jonka pitäisi olla koneen mukana. Kytke höyrysilitysrauta jatkojohtoon, kytke se pistorasiaan ja aseta se tuolille tai pöydälle jo ripustamasi verhon eteen ja odota, että se lämpenee. Tee sama silitysraudan kanssa liittämällä se jatkojohtoon ja sähköön. Aseta verho silityslaudan päälle ja odota, että silitysrauta saavuttaa oikean lämpötilan.

miten silittää verhot

Miten silitän verhon?

Kun on kokeillut sekä silitysrautoja että höyrysilitysrautoja, monet pitävät höyrysilitysrautaa paljon kätevämpänä ja tarkempana kuin silitysrautaa. Kahvasta purkautuva höyry tavoittaa kankaan kaikki osat itsestään, tasoittaa ja virkistää ne. Verhoa ei myöskään ole mahdollista polttaa, kuten verhoja silitettäessä silitysraudalla tapahtuu.

Miten verhot silitetään pystysuoraan?

Mikään ei ole helpompaa. Aloita verhojen silitys pystysuunnassa ripustamalla verho ikkunaan. Se voi tapahtua heti sen jälkeen, kun se on otettu pesukoneesta tai kun se on kuivunut. Levitä verhon toiselle puolelle lämpökäsine ja käsittele toinen puoli höyrylaitteen kahvasta tulevalla höyryllä. Aloita reunasta ja liikuta kättäsi ja kahvaa verhoa pitkin, mieluiten ylhäältä alaspäin. Toista tämä koko verhon leveydeltä.

Miten höyrysilitysraudalla silitetään verho? – muutamia vinkkejä

  • Aseta höyrysilitysrauta mahdollisimman lähelle verhoa.
  • Silitä kohtalaisen nopealla liikkeellä, jotta höyry pääsee leviämään kankaaseen.
  • Käytä höyrysilitysraudassa vain tislattua vettä. Näin estät kalkin muodostumisen laitteeseen.
  • Lisää höyrysilityslaitteen veteen muutama tippa parfyymiä tai eteeristä öljyä suosikkituoksullasi, jotta verhot saavat paitsi kauniin ulkonäön myös hennon tuoksun. Riittää, kun tipautat sitä, ja ilmassa leijuu taatusti raikas vaikutus.
miten silittää verhot höyrysilitysraudalla

Miten silität pitkät verhot?

Tämä on ongelmallista, koska höyrystimessä on rajallinen pituus johtoa, joka yhdistää pohjan kahvaan, joten tässä tapauksessa on suositeltavaa silittää verhot silitysraudalla. Silloin sinulla on mahdollisuus liikuttaa kangasta silityslautaa pitkin, etkä väsähdä kuten verhoja pystysuoraan silitettäessä.

Miten silittää herkät verhot?

Hyvä vaihtoehto on silittää verhot märkänä silitysraudalla. Näin minimoidaan kankaan palamisen mahdollisuus. Herkkiä kankaita kannattaa kuitenkin käsitellä höyryllä, joka tunkeutuu kuituun. Tämä ei aiheuta mekaanisia vaurioita kuten kovan silitysraudan ja herkän kankaan pinnalla.

miten silittää herkät verhot

“Verhojen silityslämpötila” on toinen herkkien verhojen ongelma. Ei ole olemassa yleispätevää lämpötilaa, jossa silitys olisi turvallista, mutta kannattaa ehdottomasti pitäytyä alhaisemmissa arvoissa. Verhon vahvuus kannattaa testata pienellä ja näkymättömällä kankaan alueella. Säädä sitten lämpötila kankaalle sopivaksi.

Miten silitän verhot nopeasti?

Tässä kohtaa verhojen silittäminen höyrylaitteella on ehdoton voittaja. Säästät aikaa, koska verhoa ei tarvitse asettaa laudan päälle. Se on heti ripustusasennossa ja miellyttää heti silmää, kun silitys on valmis. Höyry suoristaa kankaan paljon nopeammin kuin silitysraudalla, eikä sinun tarvitse päästä jokaiseen nurkkaan kahvan pinnalla. Höyryävä vesi tekee tämän puolestamme.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo