Mitkä astianpesuaineet? Katso luettelo

Mitkä astianpesuaineet? Katso luettelo

Astianpesukone on yksi parhaista kodinkoneista. Sen avulla voit säästää hyvin paljon aikaa ja rahaa. Astianpesukonetta käytettäessä on hyvä tutustua kaikkiin tuotteisiin, joita astianpesukoneessa tulisi käyttää. Katso koko luettelo!

Astianpesuaineet – luettelo

Astianpesuaineita ovat mm:

 • astianpesukapselit
 • huuhteluaine
 • suolavesi
 • puhdistus- ja kalkinpoistoaine
 • rasvanpoistoaine
 • ilmanraikastin
 • rasvan säilöntäaine
Astianpesuaineet

Tiskikoneiden kapselit

Tiskikapselitovat astianpesukoneen peruskamaa. Ne ovat tehokkaan lianpoiston ja puhtaiden astioiden perusta. Astianpesukapseleita on erityyppisiä:

 • niitä ostettaessa myös suola ja huuhtelukirkaste ovat pakollisia, ja ne maksavat vähiten
 • 2in1 – tabletit, jotka puhdistavat ja huuhtelevat ja vaativat lisäsuolaa
 • 3in1 – ne puhdistavat, huuhtelevat ja pehmentävät vettä (teoriassa ne eivät enää vaadi erikseen suolaa ja huuhtelukirkastetta)
 • 4in1 – puhdistavat, huuhtelevat, pehmentävät ja suojaavat astianpesukonetta kalkkikertymiseltä
 • 5in1 – puhdistaa, huuhtelee, pehmentää vettä, suojaa astianpesukonetta kalkkikertymiseltä ja suojaa myös lasiesineitä, kallein

Kannattaa kiinnittää huomiota myös kapselin muotoon. Itse suosittelen tabletin nestemäistä muotoa, koska minulla oli vähiten ongelmia sen liuottamisessa, mitä tapahtui joskus kovien, kiinteiden kapselien kanssa.

Astianpesuaineet - kapselit

Astianpesukoneen huuhteluaine

Tämä pesuaine saa astiat kiiltämään ja lyhentää kuivumisaikaa. Se on suositeltava apu erityisesti yksitoimisten astianpesukapseleiden kanssa. Huuhteluaineen lisäplussaa on, että se myös estää raitoja astioihin ja jättää jälkeensä miellyttävän tuoksun.

Vaikka käyttäisit 2in1- tai 3in1-kapseleita , huuhtelukirkastetta kannattaa silti silloin tällöin kaataa joukkoon. Se on tehokkaampaa kuin kapselit, ja vapautuva määrä on ihanteellinen täydelle astianpesukoneen lastille.

Suosittelen huuhteluaineen käyttämistä astianpesukoneessa – astiat kiiltävät ja näyttävät upeilta ilman raitoja, kun otat ne astianpesukoneesta.

Astianpesuaineet - huuhtelukirkasteet

Vesisuola

Vesisuola on tärkeä elementti, ei vain itse astioille, vaan erityisesti astianpesukoneelle. Vesi on varsinkin suurissa kaupungeissa suhteellisen kovaa. Astianpesukonesuolan tarkoitus on pehmentää sitä, jotta kalkkia ei kerry (tai paljon vähemmän) astianpesukoneeseen.

Astianpesukonesuolan on tarkoitus tehdä tehtävänsä natriumionien avulla. Juuri näiden on tarkoitus tunkeutua laitteen ioninvaihtimeen ja pehmentää näin vettä. Tällainen suola ei vaikuta veden makuun, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että esiin nostamasi astiat ovat suolaisia tai suolalla peitettyjä.

Suolan käyttö astianpesukoneissa on erittäin suositeltavaa – se pidentää laitteen käyttöikää ja pitää sen häiriöttömänä.

Astianpesuaineet - suola

Puhdistusaine ja kalkinpoistoaine

Suolan käytöstä huolimatta astianpesukoneessa voi käydä niin, että astianpesukoneeseen kertyy hienojakoista kalkkia. Siksi suosittelen silloin tällöin käyttämään puhdistus- ja kalkinpoistoaineita. Kun käytetään astianpesukonesuolaa, tällaista puhdistusainetta tulisi käyttää kerran 1-2 kuukaudessa.

Näin pääset eroon kalkkikertymistä ja likajäämistä astioista. On tärkeää tehdä näin, sillä tämän tekemättä jättäminen voi johtaa astianpesukoneen energiankulutuksen lisääntymiseen, pahan hajun muodostumiseen astianpesukoneen sisältä, epätarkkaan astioiden pesuun ja jopa laitteen vikaantumiseen.

Rasvanpoistoaine

Rasvanpoistoaine on lähes välttämätön astioita pestessä. Lian lisäksi astiat voivat olla täynnä rasvajäämiä. Siitä eroon pääsemiseksi kannattaa käyttää rasvanpoistoainetta astianpesukoneen sisällä olevien putkien, suodattimien ja letkujen puhdistamiseen. Suuret määrät rasvajäämiä voivat johtaa laitevikoihin.

Rasvanpoistoaineen käyttö on hyvä tehdä kerran 6 kuukaudessa. Käynnistä astianpesukone korkealla lämpötilaohjelmalla, yli 60 astetta. Kun rasvanpoistoaine on liuennut, se alkaa toimia.

Astianpesukoneen rasvanpoistoaine

Ilmanraikastin

Ilmanraikastin on eräänlainen lisä astianpesukoneeseen. Se ei ole pakollinen. Sitä suositellaan mukavuussyistä. Sen käyttö antaa astianpesukoneen sisäpuolelle kauniin tuoksun, joka on havaittavissa aina, kun laite avataan.

Huoltovoiteluaine

Astianpesukonetta käytettäessä sen sisus joutuu kosketuksiin veden ja lämmön kanssa. Nämä tekijät altistavat astianpesukoneen korroosiolle ja komponenttien heikkenemiselle. Säilytysrasva suojaa komponentteja ruostumiselta ja vähentää kitkaa käynnissä olevan kierron aikana. Se on tarkoitettu sisäiseen käyttöön, ensisijaisesti laakereihin ja simulaattoreihin.

Mitkä astianpesuaineet?

Mitkä pesuaineet astianpesukoneeseen – yhteenveto

Jotta astianpesukone palvelisi meitä monta vuotta, se tarvitsee lisäpuhdistusaineita, kuten kalkinpoistoaineita, rasvanpoistoaineita ja astianpesusuolaa. Astianpesukoneen peruspesuaineita ovat kapselit ja huuhteluaine, jotka auttavat astioita kuivumaan nopeammin ja välttämään raitoja. Kaikkien näiden lisänä on myös ilmanraikastin, joka varmistaa, että astianpesukoneen sisältä tulee miellyttävä tuoksu.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo