Miten puhdistan pesukoneeni suodattimen? Missä se on ja miten se avataan?

Miten puhdistan pesukoneeni suodattimen? Missä se on ja miten se avataan?

Pyykinpesukoneen suodattimen tärkein tehtävä on pidättää veteen pesun aikana joutuvat epäpuhtaudet. Jos suodatin on vaurioitunut tai liian likainen, vesi voi kerääntyä takaisin, tukkia viemärin tai vahingoittaa viemärin pumppua. Pesukoneesi suodattimesta huolehtiminen on ratkaisevan tärkeää sen moitteettoman toiminnan kannalta. Se vaikuttaa koneen käyttöikään ja pyykin laatuun. Tästä syystä on tärkeää puhdistaa se säännöllisesti.

Missä pesukoneen suodatin sijaitsee?

Monet kokemattomat ihmiset ihmettelevät usein, missä pesukoneen suodatin sijaitsee ja miten se poistetaan tehokkaasti. Pesukoneen suodattimet sijaitsevat yleensä aivan alhaalla laitteen etuosassa. Niiden sijaintiin ei yleensä vaikuta se, onko pesukone perinteisesti etu- vai yläkuormitteinen. Lisäksi suodattimen kohdalle sijoitetaan neliön tai suorakaiteen muotoinen muoviosuus eli läppä, joka on nostettava varovasti ylöspäin.

missä on suodatin pesukoneessa

Joissakin ylhäältä täytettävissä pesukoneissa suodatin voi olla sijoitettu rummun kynnykseen. Tällöin rummun kynnyksessä on erikoisen muotoinen syvennys, jonka avulla suodatin voidaan nostaa ylöspäin. On myös mielenkiintoista huomata, että valmistajat merkitsevät pesukoneen rummun sisäpuolella olevat läpät lisäksi kontrastivärillä, jotta tätä elementtiä on vaikea ohittaa.

Miten poistan suodattimen pesukoneesta?

Pesukoneen suodattimen puhdistaminen edellyttää suodattimenammattitaitoista irrottamista. On tärkeää, että tähän toimintaan ei tarvita monimutkaista ja kehittynyttä teknistä osaamista tai ammattilaisten työkaluja. Sen ei siis pitäisi olla liian vaikeaa.

Ensimmäiseksi laite on irrotettava virtalähteestä. On myös tärkeää tyhjentää pesukoneessa oleva vesi perusteellisesti. Kun vesi tyhjennetään pesukoneesta perusteellisesti, estetään kylpyhuoneen lattian ja joskus jopa osan asunnosta tulviminen.

miten suodatin poistetaan pesukoneesta

Avaa seuraavaksi pumpun kansi, joka sijaitsee laitteen alaosassa, sen oikealla puolella. Mahdollisten vuotojen varalta on hyvä sijoittaa astia sen tason alapuolelle. Pesukoneen suodattimessa oleva vesi voi kastella myös lattian, joten on hyvä käyttää kuivia rättejä tai pyyhkeitä.

Suodattimen irrottamisen tai irrottamisen ei pitäisi olla vaikeaa, mutta jos siinä on hiuksia tai lemmikkieläinten karvoja, on hyvä käyttää varovasti pihtiä. On tärkeää, ettei laite vahingoitu. Poista suodatin kääntämällä sitä vastapäivään.

Miten puhdistan pesukoneen suodattimen?

Pesukoneen suodattimen puhdistaminen tulisi aloittaa puhdistamalla tämä elementti perusteellisesti kaikesta liasta ja roskista. On hyvä vilkaista sisälle ja poistaa kaikki lika, joka saattaa tukkia pumpun, kuten klipsit, kolikot tai nenäliinat. Ylhäältä täytettävän pesukoneen suodattimen puhdistaminen on samanlaista kuin edestä täytettävän pesukoneen. Tärkeimpiä vaiheita ovat mm:

  • lian ja jäämien perusteellinen poistaminen,
  • sopivien puhdistusaineiden valmistaminen (esim. suodattimeen kertyneen kalkin poistamiseksi),
  • suodattimen pesu puhdistusmaidolla tai pesuaineella (tähän on käytettävä esimerkiksi hammasharjaa, koska se voidaan tehdä erittäin tarkasti),
  • pyyhkiminen sen kammion sisäpuolelta, johon suodatin asetetaan.
miten pesukoneen suodatin puhdistetaan

Pesukoneen suodattimen puhdistus on saatettava loppuun asettamalla se varovasti pesukoneen aukkoon. Tätä varten käännä nuppia myötäpäivään, kunnes tunnet vastusta.

Kuinka usein pesukoneen suodatin pitäisi puhdistaa?

Ei ole olemassa selkeää ja yleispätevää vastausta siihen, kuinka usein pesukoneen suodatin tulisi puhdistaa. Pesukoneen suodattimen puhdistamisen tulisi perustua yksilölliseen arvioon siitä, kuinka usein käytät pesukonetta ja kuinka likaisia pyykit ovat, jotka laitat pesukoneeseen. Pesukoneen asianmukainen ja kattava hoito on kuitenkin ratkaisevan tärkeää sen käyttöiän kannalta. Tästä syystä useimmat pesukonevalmistajat suosittelevat suodattimen puhdistamista vähintään kerran kuukaudessa.

kuinka usein pesukoneen suodatin puhdistetaan

Joskus suodattimen liiallisen kulumisen vuoksi on tarpeen vaihtaa pesukoneen suodatin. Tämä on tehtävä erityisesti silloin, kun muoviosissa on halkeamia tai kulumia. Vaihto on tarpeen myös silloin, kun suodatin on voimakkaasti likaantunut.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo