Miten valita paras untuvatakki?

Miten valita paras untuvatakki?

Untuvatakki on jo kauan sitten lakannut olemasta pelkkä urheilu- tai retkeilyvaatekappale. Se on tullut pysyvästi kaupunkimuotiin ja jopa catwalkeille. Ei ihme: keveyden ja kestävyyden kaltaisten käytännöllisten ominaisuuksien lisäksi untuvatakit näyttävät yksinkertaisesti hyvältä. Henkilön tarpeita parhaiten vastaavan vaatteen löytäminen voi vaatia hieman vaivaa. Katso alla olevasta artikkelista käytännön vinkkejä untuvatakin valintaan.

Onko untuvatakki lämmin?

Ohuillekin untuvatakeille on ominaista niiden huomattava lämpimyys. Tämä johtuu siitä, että ilma kerääntyy takin täytteen kuitujen väliin. Kun se jää takkiin, se eristää tehokkaasti kehon luovuttamaa lämpöä, vaikka se tietysti painaa hyvin vähän.

Untuvatakki voi sisältää:

  • hanhen untuvaa;
  • ankan untuvaa;
  • höyheniä;
  • kaikkien edellä mainittujen seosta eri suhteissa;
  • synteettistä untuvaa.
Ovatko untuvatakit lämpimiä?

Mikä untuvatakin täyte on paras?

Jokaisella näistä untuvatakkien täytteistä on hieman erilaiset ominaisuudet ja myös erilaiset hinnat. Hanhen untuva on ylivoimaisesti parasta laatua; valitettavasti se on myös kalleinta. Hieman vähemmän lämmin, mutta halvempi, on ankoista saatu untuva. Untuva ei ole sama asia kuin höyhenet – höyhenet ovat pieniä höyheniä, jotka eivät ole yhtä jousitettuja kuin untuva ja jotka ovat painavampia. Tämä merkitsee huonompaa eristävyyttä, mutta myös alhaisempaa hintaa.

Keinotekoinen untuva on silikonilla päällystettyä polyesterikuitua, jolla on samanlaiset ominaisuudet kuin luonnon untuvalla. Se on halvempaa kuin luonnonuntuva. Sen etuna on, että se kestää hyvin liotusta ja on antiallergeeninen. Luonnon untuvat ja höyhenet menettävät pörröisyytensä kastuessaan, minkä vuoksi ne eivät lämmitä.

Miksi siis valmistetaan untuvatakkeja, joissa on luonnollinen täyte, jos on kehitetty keinotekoisia? Ero on pieni, mutta sillä voi olla suuri merkitys korkeilla vuoristoretkillä ja muissa äärimmäisissä tilanteissa. Synteettinen untuva ei yllä hanhen untuvan tasolle – se on raskaampaa ja eristää huonommin.

Mikä untuvatakki vuorille?

Untuvatakit on kehitetty Himalajan vuorikiipeilijöitä silmällä pitäen, ja ne ovat paras valinta talvella vuorille lähteville. Kun valitset takkia erikoistehtäviin, ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on untuvan elastisuus – etiketissä se on ilmoitettu yksikössä cuin (kuutiotuumaa unssia kohti). Mitä korkeampi tämä parametri on, sitä parempi on takin eristävyys – joustavampi untuva tarkoittaa enemmän tilaa lämpimälle ilmalle. 500 cuin on hyvä eristys, kun taas parhaat luonnon hanhenhöyhenistä valmistetut tuotteet ovat jopa 900 cuin.

Kun vaellat pakkassäällä, takki ei ole juurikaan vaarassa kastua, mutta rinteessä huvitellessa tilanne voi olla toinen. Untuvatakin vedenkestävyys on tärkeää, varsinkin luonnon untuvatäytteisen takin, jonka kuivuminen märkänä voi kestää jopa useita päiviä. Valitse tässä tapauksessa malli, jossa on teflonpinnoite tai ilmastointia säätelevä kalvo.

Mikä untuvatakki talvella?

Untuvatakki – kannattaako se ostaa jokapäiväiseen käyttöön?

Työmatkalle tai talvikävelylle ostetun untuvatakin ei tietenkään tarvitse täyttää erikoisvaatimuksia. Jopa kevyt untuvatakki on riittävän lämmin talveksi kaupungissa. Se, mikä talvitakki arkikäyttöön sopii parhaiten, riippuu lähinnä yksilöllisistä esteettisistä mieltymyksistä.

Pitäisikö untuvatakki sovittaa?

Useiden vuosien ajan suosituimpia naisten untuvatakkeja ovat olleet ylisuuret takit. Tyypillinen tikkaus suurentaa ylisuuren vaatteen siluettia entisestään – mutta tätä ei kannata pelätä, sillä juuri tästä vaikutuksesta on kyse. Ylimitoitettu untuvatakki, etenkin metallinen tai voimakkaan värinen, saa sinut näyttämään vanhemmalta – mutta sitä ei tarvitse yhdistää vain nuorekkaisiin asuihin.

Niille, joille oversize-takki on liian ylivoimainen, yhtä muodikas vaihtoehto on pitkä untuvatakki – joka ulottuu puoleen vasikkaan tai jopa nilkkoihin. Se sopii varmasti mekkojen tai hameiden ystäville, jotka eivät halua luopua niistä edes kylmällä säällä.

Miten valita untuvatakin oikea koko?

Untuvatakki ei tietenkään saa olla liian suuri, mutta sekä arkivaatteeksi että urheilutakiksi kannattaa kuitenkin valita väljempi malli, jonka avulla voit käyttää ainakin paksua villapaitaa.

Minkä untuvatakin valita?

Yhteenvetona voidaan todeta, että untuvatakkia valittaessa on ennen kaikkea otettava huomioon sen tuleva käyttötarkoitus – arkitakki löytyy onnistuneesti ketjuliikkeestä. Kun etsitään vaatetta hiihtoa tai talvivaellusta varten, on mentävä urheiluliikkeeseen ja tarkistettava huolellisesti takin parametrit, kuten joustavuus, untuvan ja höyhenen suhde, vedenkestävyys.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Muoti