Milloin vastasyntyneen voi ottaa mukaan automatkalle?

Milloin vastasyntyneen voi ottaa mukaan automatkalle?

Matkustaminen vastasyntyneen vauvan kanssa autolla on haaste, joka vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Pienen lapsen turvallisuuden, mukavuuden ja mielenrauhan takaaminen on jokaisen vanhemman ensisijainen tavoite. Tässä artikkelissa tarkastelemme tärkeimpiä seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon, kun valmistaudut ensimmäiselle matkallesi vastasyntyneen kanssa.

Paras aika ensimmäiselle automatkalle vastasyntyneen vauvan kanssa

Paras aika ensimmäiselle automatkalle vastasyntyneen kanssa riippuu useista tekijöistä, kuten vauvan voinnista ja lastenlääkärin suosituksista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ensimmäinen pidempi matka tehdään ensimmäisen lääkärin kontrollikäynnin jälkeen, joka tapahtuu yleensä noin 6-8 viikon kuluttua syntymästä. Tällöin vauva on jo sopeutunut paremmin elämään kohdun ulkopuolella ja sen immuunijärjestelmä alkaa selviytyä paremmin uudesta ympäristöstä.

On tärkeää, että matka suunnitellaan huolellisesti ja että matkan aikana pidetään usein taukoja vauvan ruokkimista, vaihtamista ja rauhoittamista varten. Asianmukainen valmistautuminen ja matkan pituuden mukauttaminen vastasyntyneen tarpeisiin ja rytmiin mahdollistavat turvallisen ja mukavan kokemuksen koko perheelle.

matkustaminen vastasyntyneen vauvan kanssa autolla

Auton valmistelu matkalle vastasyntyneen vauvan kanssa

Auton valmistelu vastasyntyneen kanssa matkustamista varten on keskeinen tekijä pienen vauvan turvallisuuden ja mukavuuden varmistamisessa. Varmista,että ajoneuvo on puhdas ja ilmava ja varustettu kaikilla tarvittavilla lisävarusteilla. Kannattaa tarkistaa, että ilmastointijärjestelmä toimii kunnolla ja varmistaa oikean lämpötilan auton sisällä, joka on erityisen herkkä vastasyntyneille.

Oikean turvaistuimen valitseminen

Oikean turvaistuimen valitseminen on ensimmäinen ja tärkein askel valmistautuessasi matkustamaan vastasyntyneen kanssa. Istuimen tulisi olla vauvan painon ja pituuden mukaan säädetty ja täyttää kaikki turvallisuusstandardit.

On tärkeää , että se asennetaan autoon oikein, mieluiten takaistuimelle, kasvot menosuuntaan. On suositeltavaa kysyä asiantuntijan neuvoa tai tutustua asennusohjeisiin sen varmistamiseksi, että istuin on kiinnitetty tukevasti.

Vastasyntyneelle sopivat olosuhteet autossa

Vastasyntyneelle vauvalle sopivien olosuhteiden varmistaminen autossa ei ole vain mukavuus- vaan ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Vältä suoraa auringonvaloa auton istuinalueella käyttämällä ikkunaluukkuja tai erityisiä kaihtimia.

Lämpötila autossa ei saisi olla liian korkea eikä liian matala – mieluiten noin 22 °C. On myös hyvä varmistaa, että auto on puhdas ja että siinä ei ole tarpeettomia esineitä, jotka voisivat olla vaaraksi lapselle.

automatkat vastasyntyneen vauvan kanssa

Kuinka usein minun pitäisi pitää taukoja pitkillä matkoilla?

Vastasyntyneen vauvan kanssa tehtävillä pitkillä automatkoilla on tärkeää suunnitella säännöllisiä taukoja, jotka antavat sinulle mahdollisuuden pitää taukoa ajamisesta ja jotka ovat myös välttämättömiä vauvan hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta. Seuraavassa on muutamia vinkkejä taukojen järjestämiseen:

 • Kahden tunnin välein: On suositeltavaa pitää taukoja vähintään kahden tunnin välein, jotta vauva voi vaihtaa asentoa ja jotta samassa asennossa pysyminen ei aiheuta pitkittyvää stressiä.
 • Ruokinta ja vaihtaminen: Tauot ovat ihanteellinen aika ruokkia, vaihtaa ja rauhoittaa vauvaa. Se on myös aikaa virkistäytyä ja rentoutua.
 • Lyhyet kävelylenkit: Jos olosuhteet sallivat, lyhyt kävely vauvan kanssa raittiissa ilmassa voi olla hyvä tapa rentouttaa molempia osapuolia ja antaa vauvalle lisäkokemusta tutkia maailmaa auton ulkopuolella.
 • Tuuleta auto: taukojen aikana on myös hyvä varmistaa, että auton sisätilat tuuletetaan riittävästi, erityisesti lämpiminä päivinä.

Muista, että joustavuus taukojen suunnittelussa on avainasemassa, sillä vastasyntyneen tarpeet ja hyvinvointi voivat muuttua dynaamisesti. Taukojen pituuden ja tiheyden mukauttaminen pikkuisenne senhetkisiin tarpeisiin auttaa varmistamaan turvallisen ja mukavan matkan koko perheelle.

Mitä pakata vastasyntynyttä varten?

Kun valmistaudut automatkalle vastasyntyneen kanssa, on ratkaisevan tärkeää pakata mukaan kaikki olennaiset tavarat, jotka pitävät pikkuisen mukavana ja turvallisena. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun tulisi sisällyttää matkatavaroihisi:

 • Ylimääräisiä vaippoja ja kosteuspyyhkeitä: Koskaan ei voi tietää, kuinka monta kertaa vauvan on vaihdettava vaipat, joten niitä on parempi olla runsaasti.
 • Vaihtovaatteet: ylimääräiset täydelliset vaihtovaatteet ovat välttämättömiä, sillä vauvat likaantuvat tai kastuvat usein.
 • Peitto ja pyyhe: hyödyllisiä paitsi vauvan peittämiseksi myös pysähdyspaikoilla vaihdettaessa tai ruokittaessa.
 • Maito- tai rintamaitopullot: ruokintatavasta riippuen on hyödyllistä pitää vauvan ateriat valmiina.
 • Pullonlämmitin: jos matkustat äidinmaidonkorvikkeen tai lämmitetyn rintamaidon kanssa, auton lämmitin on korvaamaton apu.
 • Ensiapupakkaus: perustason lääkkeet lastenlääkärin kanssa neuvoteltuasi, kuumemittari ja voiteet ärsytyksiä varten.
 • Lelut: Pienet, turvalliset lelut auttavat rauhoittamaan ja työllistämään vauvaa matkan aikana.

Muista pitää kaikki tavarat helposti saatavilla ajon aikana, mikä helpottaa vastasyntyneen hoitamista matkan aikana.

kun matkustat vastasyntyneen vauvan kanssa autolla

Vauvojen ensiapupakkaus

Vauvojen ensiapupakkaus on olennainen varuste kaikille vanhemmille, varsinkin kun matkustat vastasyntyneen kanssa. Sen tulisi sisältää kaikki, mitä saatat tarvita pikkuisen hoitamiseen pienten vammojen, ärsytysten tai äkillisten sairauksien varalta.

On tärkeää, että mukana on erityisesti vauvoille sopivia tuotteita, kuten hellävaraisia palovoiteita, viilentäviä geelejä hampaiden pureskeluun, pieniä hypoallergeenisiä laastareita ja pienen lapsen tarpeisiin mukautettu kuumemittari.

Älä unohda lastenlääkärin kanssa neuvoteltuasi peruslääkkeitä, joita voidaan käyttää kohonneen kuumeen tai vatsakivun sattuessa. Ensiapupakkaus on tarkistettava ja täydennettävä säännöllisesti, jotta se on aina valmiina odottamattomiin tilanteisiin, mikä takaa turvallisuuden ja mukavuuden matkoilla vastasyntyneen kanssa.

Miten järjestät ruokailun matkoilla?

Ruokailun järjestäminen matkalla vastasyntyneen kanssa edellyttää asianmukaista suunnittelua ja valmistelua, jotta prosessi sujuu sujuvasti ja mukavasti sekä vauvan että vanhemman kannalta. Ennen kaikkea on tärkeää laatia ruokinta-aikataulu vauvan rutiinien mukaan ja suunnitella matkan aikana taukoja, joiden aikana voit ruokkia pikkuisen rauhassa.

Imettävien vanhempien olisi varmistettava, että heillä on mukava ja huomaamaton paikka syöttämistä varten, kun taas pulloruokinnassa on tärkeää ottaa mukaan riittävä määrä äidinmaidonkorviketta tai valmiiksi puristettua rintamaitoa sekä puhtaita pulloja ja autonlämmitin.

Lisäksi on hyvä ottaa mukaan helposti saatavilla olevaa vettä maidon valmistukseen sekä pullon ja tuttien puhdistamiseen tarvittavia tarvikkeita. Matkaruokintaa järjestettäessä on tärkeää olla joustava ja valmis mukautumaan vauvan senhetkisiin tarpeisiin ja mielialoihin, jotta matka sujuu rauhallisesti ja stressittömästi koko perheen kesken.

milloin voit matkustaa vastasyntyneen vauvan kanssa autolla

Keinoja vastasyntyneen rauhoittamiseksi autossa

Vastasyntyneen rauhoittaminen autossa voi olla haastavaa, mutta on olemassa muutamia hyväksi havaittuja keinoja, joiden avulla voit varmistaa, että pikkuinen viihtyy matkan aikana. Ensimmäinen keino on ajaa autossa ajankohtina, jotka luonnollisesti vastaavat vauvan päiväuniaikaa, jolloin hän nukahtaa helpommin liikkuvaan ajoneuvoon. On myös hyvä varmistaa oikeat olosuhteet autossa, kuten optimaalinen lämpötila, hiljainen ja rauhallinen musiikki tai valkoinen melu, joilla on rauhoittavia ominaisuuksia.

Auton keinuttaminen epätasaisilla teillä, mikä jäljittelee keinumista vanhemman sylissä, voi myös osoittautua korvaamattomaksi. Lisäksi autossa tulisi olla suosikkipehmoleluja tai vaippoja, jotka vauva yhdistää turvallisuuteen.

On tärkeää, että auto tuuletetaan hyvin ennen matkaa, ja jos mahdollista, mukaan on otettava kodin tuoksua tuovia esineitä. Kaikki nämä toimenpiteet voivat auttaa rauhoittamaan vastasyntynyttä, jolloin automatkasta tulee hänelle vähemmän stressaava kokemus.

Vastasyntyneen vauvan kanssa automatkalla

Automatkasta vastasyntyneen kanssa voi tulla miellyttävä kokemus, kun siihen valmistaudutaan kunnolla. On tärkeää valita paras aika matkalle, hankkia turvallinen ja mukava turvaistuin ja varmistaa oikeat olosuhteet ajoneuvon sisällä.

Säännölliset tauot ovat välttämättömiä vauvan tarpeiden tyydyttämiseksi, ja kaikkien tarvittavien tarvikkeiden pakkaaminen takaa rauhallisen ja ongelmattoman matkan. Keinot vastasyntyneen rauhoittamiseksi autossa, kuten keinuttaminen tai musiikki, voivat osoittautua korvaamattomiksi.

Ruokinnan järjestäminen vaatii ylimääräistä suunnittelua, mutta se on ratkaisevan tärkeää pienen vauvasi hyvinvoinnin kannalta. Kun pidät nämä vinkit mielessä, automatka vastasyntyneen kanssa voi sujua sujuvasti ja ilman suurempaa stressiä.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Matkailu