Miten vuodevaatteet pestään? Missä lämpötilassa?

Miten vuodevaatteet pestään? Missä lämpötilassa?

Terveellinen yöuni on tärkeää, joten mikään ei saa häiritä sitä. Päinvastoin, on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voit levätä hyvin ansaitusti. Unen aikana koko keho uudistuu, mukaan lukien hermo- ja verenkiertojärjestelmä sekä hormonitoiminta. Nukkuminen vaikuttaa suotuisasti kehon kuntoon ja antaa uutta energiaa.

Vuodevaatteiden tärkeä rooli

Unen laadun parantaminen ei vaadi monia uhrauksia. Tarvitset vain hiljaisen, viihtyisän huoneen, jossa ei ole pääsyä televisioon tai muihin häiriötekijöihin. Sängyn valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta kunnollinen patja on tärkeä. Vuodevaatteilla on tässä merkittävä rooli, sillä ne ovat lähimmässä kosketuksessa kehoon. Siksi juuri vuodevaatteisiin olisi kiinnitettävä huomiota ja ne olisi valittava harkitusti. Vaikka patjan ja tyynyn muodon olisi noudatettava tiettyjä standardeja, vuodevaatteiden valinnassa on tässä suhteessa paljon vapautta. Tietenkin on parasta valita sellainen, joka on käytännöllinen, esteettisesti miellyttävä ja terveellinen. Vuodevaatteiden pesu on asia, joka on otettava huomioon niitä hankittaessa.

kuinka usein vuodevaatteet pestään

Miten vuodevaatteet pestään?

“Vuodevaatteiden markkinat” laajentavat valikoimaansa vuosi vuodelta. Tarjolla olevista vuodevaatteista tulee yhä visuaalisesti houkuttelevampia, mutta ennen kaikkea ne ovat terveydelle hyödyllisiä. Siksi oikean valinta riippuu täysin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Voit valita klassista puuvillaa, pellavaa, silkkiä, flanellia, mikrokuitua, kuorta, flanellia, satiinia ja jopa villaa. Muotoilu voidaan helposti sovittaa makuuhuoneen sisustukseen tai omiin tarpeisiisi. On tärkeää, ehkä jopa tärkeintä, pitää se puhtaana. Tätä varten kannattaa selvittää, miten vuodevaatteet pestään oikein. Huomaa, että kuorellisten vuodevaatteiden pesu on hieman erilaista kuin puuvillaisten vuodevaatteiden pesu.

miten pestä vuodevaatteet

Missä lämpötilassa vuodevaatteet tulisi pestä?

Tämä kysymys herättää monia kysymyksiä. Toisaalta vuodevaatteet yhdistetään johonkin herkkään, jopa intiimiin. Toisaalta siihen liittyy myös jotain erittäin hygieenistä. Liinavaatteiden, pussilakanoiden ja tyynyliinojen laatu on epäilemättä erittäin tärkeää. Pehmeys, miellyttävä tuntuma – nämä ovat ominaisuuksia, jotka haluat säilyttää mahdollisimman pitkään. Keho kuitenkin hikoilee nukkuessa, eikä aina ole aikaa nopeaan suihkuun matkalla nukkumaan. Miten tämä voidaan sovittaa yhteen ja missä lämpötilassa vuodevaatteet kannattaa pestä?

Vuodevaatteiden pesu – kuinka monessa asteessa?

Vuodevaatteiden pesua kannattaa miettiä jo niiden oston yhteydessä. Noudata aina valmistajan suosituksia ja lue etikettien tiedot. Jokainen kangas vaatii erilaista käsittelyä ja pesulämpötiloja. Onneksi useimmissa tapauksissa vuodevaatteet voidaan pestä turvallisesti pesukoneessa. Voit selvittää etiketistä, kuinka monta astetta voit pestä vuodevaatteet. Yleensä vuodevaatteet voidaan pestä turvallisesti 40-60 asteessa kankaasta riippuen. On kuitenkin poikkeustilanteita, joissa on ryhdyttävä “järeämpiin toimenpiteisiin”. Jos epäillään täitä, pinwormia, punkkien elinympäristöä jne., vuodevaatteet on pestävä 90 asteessa.

vuodevaatteiden pesu kuinka monta astetta

Vuodevaatteiden pesulämpötila materiaalista riippuen

Vuodevaatteiden materiaalista riippuen esitämme ohjeelliset pesulämpötilat, jotka toimivat suurimmassa osassa tapauksia:

  • puuvilla – 40/60 astetta
  • flanelli – 40 astetta
  • satiini – 40/60 astetta
  • pellava – 60 astetta
  • kuori – 40/60 astetta

Edellä esitetyt arvot ovat ohjeellisia. Noudata ensisijaisesti valmistajan etiketissä olevia ohjeita.

Kuinka usein minun pitäisi pestä vuodevaatteet?

Vuodevaatteet tulisi normaaleissa käyttöolosuhteissa pestä kerran 1-2 viikon välein. Tämä riippuu kuitenkin useista tekijöistä. Ennen kaikkea se riippuu henkilökohtaisista tarpeista. Liiallinen hikoilu, syöminen sängyssä, nukkuminen lemmikkieläinten kanssa – kaikki nämä tekijät merkitsevät sitä, että vuodevaatteet on pestävä useammin.

Lisäksi pesutiheyteen suoraan tai välillisesti vaikuttavia tekijöitä ovat vuodenaika, ilmastointi ja huoneen lämpötila. Sama pätee tottumuksiin, jotka liittyvät esimerkiksi siihen, missä nukutaan – lämpimässä tai kevyessä pyjamassa, yöpaidassa tai t-paidassa. On myös tärkeää, mitä kosmetiikkaa käytetään ennen nukkumaanmenoa ja nukutaanko ikkuna auki vai kiinni.

miten pestä vuodevaatteet

Miten peset vuodevaatteet niin, että ne säilyttävät ulkonäkönsä?

Ensinnäkin pesulämpötilasta riippumatta vuodevaatteet on hyvä kääntää nurinpäin. Myös napit ja vetoketjut on hyvä kiinnittää, jotta kangas ei rypisty. Sitten voidaan valita vuodevaatteiden tyypin mukaan sopiva pesuohjelma. Tämä riippuu tietenkin myös pesukoneesi käytettävissä olevista toiminnoista. Tämä voi olla esimerkiksi “puuvilla”, “puuvilla intensiivinen”, “hellävarainen”, “satiini”, “villa” tai “anti-allergeeninen” ohjelma. Lasten liinavaatteiden pesu jälkimmäisellä ohjelmalla on loistavaa.

Miten vuodevaatteet pestään niin, että ne säilyttävät värinsä?

Pyykinpesuaineiden markkinoilla on laaja valikoima jauheita, nesteitä ja kapseleita pesua ja huuhtelua varten. Pesujauhe on ollut erittäin suosittu jo vuosia. Sillä on kuitenkin etunsa ja haittansa. Edelleen vallitsee käsitys, että se on tehokkaampi kuin muut pesuaineet. Jauheella on kuitenkin taipumus paakkuuntua möykkyihin, joita on vaikea poistaa pesun jälkeen. Kapselit taas eivät aina liukene alhaisissa lämpötiloissa. Pesunesteet toimivat hyvin kaikissa lämpötiloissa, mutta joskus niitä on lisättävä suurempi määrä, jotta liinavaatteet saadaan “pestäviksi”. Pesuaineiden lisäksi voit käyttää pesuun erilaisia täydentäviä tuotteita pallojen, pussukoiden jne. muodossa. Näiden tarkoituksena on säilyttää vuodevaatteiden väri, mutta myös pehmentää pesuaineiden vaikutusta ja auttaa säilyttämään kankaan rakenteen.

vuodevaatteiden pesu

Miten vuodevaatteet pestään, kun valmistajan etikettiä ei enää ole?

Missä lämpötilassa vuodevaatteet pitäisi pestä, kun et ole varma kankaasta ja etiketin tietoja on vaikea lukea? Turvallisinta on pestä vuodevaatteet alhaisissa lämpötiloissa, esimerkiksi “refresh”-ohjelmalla. Usein lakanat ja tyynyliinat tarvitsee vain virkistää, jotta ne kietoutuvat jälleen raikkauteen. Jos tilanne kuitenkin vaatii radikaalimpia toimenpiteitä, esimerkiksi sairauden aikana, pese vuodevaatteet 90 asteessa. Tämä on ainoa tapa päästä eroon pöpöistä ja bakteereista, ja prosessi kannattaa toistaa useita kertoja viikon aikana. Se, missä lämpötilassa vuodevaatteet pestään, on yksilöllinen asia ja riippuu olosuhteista.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo