Miten tapetoin tapetit? Vaiheittainen opas

Miten tapetoin tapetit? Vaiheittainen opas

Erilaisten tapettityyppien uskomattoman laaja valikoima kannustaa meitä käyttämään tätä tapaa seinien koristeluun myös sisätiloissamme. Joskus olemme kuitenkin huolissamme siitä, saammeko tapetoitua seinämme niin, että lopputulos on todella esteettisesti miellyttävä. Jos meillä on kuitenkin oikeat tuotteet ja noudatamme ohjeita, lopputulos on varmasti tyydyttävä.

Miten tapetoin – mitä minun pitäisi pitää mielessä?

Yksi vaikeimmista asioista tapetoinnissa on oikean paikan valitseminen ja se, miltä haluat kuvion näyttävän. Tapetti on leikattava niin, että kuvio tulee saumoista yhteen. Hyvin valittu tapetti voi tehdä ihmeitä sisustuksessa. Se ei ainoastaan pysty peittämään seinän epätäydellisyyksiä, vaan se myös lisää sisustuksen luonnetta.

tapetti kattoon tai sen alapuolelle

Kannattaa myös miettiä etukäteen , tuleeko tapetti kattoon asti vai alemmas, jotta seinäpäällysteen tason aloittava viiva on hyvin mitoitettu. Kun tarkistat, miten tapetit asennetaan vaihe vaiheelta, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut heti alussa. Tela mahdollisten epätasaisuuksien tasoittamiseen, harja tapetin liimaamiseen ja terävä veitsi sen leikkaamiseen. Vesivaaka on myös kätevä, samoin kuin jokin mittaamiseen ja merkitsemiseen tarkoitettu väline, kuten lyijykynä.

Miten valmistelen seinän tapetointia varten?

Paljon riippuu siitä, miltä seinä, jolle tapetti on tarkoitus kiinnittää, näyttää tällä hetkellä . Miten kiinnitän sen, jos se ei näytä parhaalta?

 • Paljas seinä – olipa kyseessä tiili-, kipsi- tai kipsilevyseinä – on puhdistettava ja pohjustettava ennen seinäpäällysteen kiinnittämistä. Tämä on tehtävä 24 tuntia ennen liiman levittämistä.
 • Jos seinässä on maalia tai emulsiovoidetta, se on parasta hioa pois tai puhdistaa erityisellä ruokasoodapohjaisella tuotteella.
 • Vanhat tapetit, jotka eivät ole parhaassa kunnossa, tai muut pinnoitteet, jotka aiheuttavat epätasaisuuksia seinään, on poistettava mahdollisimman huolellisesti. Kaikki seinän epätasaisuudet on täytettävä.
miten valmistella seinä tapettia varten

Mitä työkaluja tarvitsen tapetoinnissa?

Ennen kuin aloitat tapetoinnin seinälle, on hyvä käydä rautakaupassa ja ostaa muutamia työkaluja, jotka helpottavat ja nopeuttavat työtä. Useimpien näistä pitäisi olla käytävillä lähellä toisiaan – esimerkiksi tapettiosaston vieressä on usein hyllyjä, joissa on tapettiliimoja ja tapettirullia. Tässä on luettelo tärkeimmistä työkaluista:

 • Tapettitela – käytetään liiman levittämiseen tapetille ja pinnan tasoittamiseen.
 • Tapetointiveitsi – käytetään tapetin leikkaamiseen suorassa kulmassa.
 • Mitta – käytetään seinän pituuden ja leveyden oikeaan mittaamiseen ja tapetin leikkaamiseen.
 • Lyijykynä – käytetään leikkausviivojen merkitsemiseen tapettiin.
 • Tapettikaavin – käytetään vanhan tapetin poistamiseen seinästä.
 • Litteä rulla – käytetään tapetin pinnan tasoittamiseen ja ilman poistamiseen sen alta.
 • Kulmatikku – käytetään suorien viivojen merkitsemiseen 90 asteen kulmassa.
 • Maalarinteippi – käytetään leikkauslinjojen merkitsemiseen seinään.

Jos kyseessä on ensimmäinen seikkailu tapetoinnin parissa, on hyvä idea hankkia lisäksi kalvoja seinien ja lattian suojaamiseksi.

Tapetin valinta ja ostaminen

Ilmeistä on, että tapettia valitessamme meitä ohjaavat esteettiset näkökohdat. Sen lisäksi on kuitenkin syytä huomioida saatavilla olevat tapettityypit, jotka eroavat toisistaan myös käyttötarkoitukseltaan. Vinyylipinnoitteinen tapetti on paras vaihtoehto tiloihin, joissa on korkea kosteus – kuten keittiöihin ja kylpyhuoneisiin.

miten laittaa tapetti

Paperitapetit taas koostuvat kahdesta melko ohuesta paperikerroksesta, mikä tekee niistä melko herkkiä tapetteja, joita on myöhemmin vaikea poistaa seinästä. Sillä välin, kun mietitään , miten tapetit voi asentaa nopeasti ja ongelmitta – on parasta valita fleece-tapetti. Sen alla on ylimääräinen kerros välikerrosta, joka vakauttaa seinäpäällysteen. Välivuorauksen ansiosta tapetti ei epämuodostu, laajene tai kutistu ja on hieman paksumpi, mikä myös helpottaa tapetointia.

Tapettia ostettaessa kannattaa tietysti tarkistaa kaikki tapetin merkinnät, niissä voi olla tärkeitä ohjeita sen kiinnittämistä varten. Tarvittavien rullien määrä on myös arvioitava oikein ottaen huomioon, että kuviota on mukautettava, jos tapetin grafiikka vaatii sitä.

Oikean tapettiliiman valitseminen

Miten tapetoida tapetti, joka pysyy erinomaisesti kiinni seinässä vuosikausia eikä irtoa? Salaisuus on tietenkin hyvälaatuinen liima. Ensinnäkin on tärkeää, että liimatyyppi on sovitettu tapettityyppiin. Huomaa siis, että jotkut liimat on suunniteltu vinyylitapeteille ja toiset fleecetapeteille.

miten tapetti levitetään

Paperitapetit taas ovat niin ohuita, että niille tarkoitetut liimat ovat paljon laimeampia. Erillinen tuoteryhmä ovat yleisliimat, jotka valmistajien mukaan toimivat hyvin kaikenlaisille tapeteille. Toinen asia on se, että jotkut liimat ovat jo valmiiksi käyttövalmiita ja toiset sinun on sekoitettava itse pakkauksessa olevan reseptin mukaan.

Tapetointi vaihe vaiheelta

Kun sinulla on tapetti, liima ja kaikki tarvittavat työkalut, on aika katsoa askel askeleelta , miten tapetti käytännössä tapetoidaan. Kun olet päättänyt, kiinnostaako sinua tapetti katosta vai alapuolelta, voit aloittaa suoraan seinästä.

Alustan valmistelu

Valmistele seinä etukäteen puhdistamalla ja tarvittaessa pohjustamalla se. Jos seinässä on räikeitä epäsäännöllisyyksiä, joita ei uskoisi pystyvän peittämään tapetilla – on hyvä idea laittaa seinään rappauskerros, ja kun rappauskitti on kuivunut, tasoita se hiekkapaperilla. Mitä paremmin valmistelemme seinän tapetointia varten, sitä parempi on lopputulos.

Liiman valmistelu

Jos ostat valmiin tuotteen, sinun ei oikeastaan tarvitse tehdä mitään muuta kuin levittää se. Valmista liima itse sekoittamalla se reseptin mukaan oikeassa määrässä. Tämä on tehtävä juuri ennen käyttöä, sillä liima menettää ominaisuuksiaan melko nopeasti vanhetessaan. Kesällä, kun lämpötila on korkea, liimapurkki kannattaa sulkea muovipussilla, jotta se ei kuivu liian nopeasti.

tapetti miten antaa

Tapetin kiinnittäminen

Kun tarkistat, miten tapetti liimataan, huomaat todennäköisesti nopeasti, että on olemassa erilaisia tekniikoita. Paperitapeteille paras tapa on levittää liimaa tapetille ja odottaa, kunnes tapetti on hieman kyllästynyt. Fleecetapetilla voit levittää liiman nopeasti ja kätevästi seinälle.

Jos leikkaat ja asennat yksittäisiä tapettikaistaleita, tee aina pieni, muutaman senttimetrin päällekkäisyys, joka on myös taustoitettava hyvin. Mahdolliset pullistumat on tasoitettava välittömästi telalla tai kuivalla, pehmeällä sienellä. Huolehdi siitä, että jokaiseen liimattavaan tapettikaistaleeseen levitetään yhtä paksu liimakerros. Näin vaikutelmasta tulee erittäin esteettisesti miellyttävä.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo