Miten puhdistat pannun pohjasta?

Miten puhdistat pannun pohjasta?

Olipa sinulla sitten savipannu, valurautapannu, keraaminen pannu tai teflonpannu, ne kaikki likaantuvat. Monet unohtavat, että pannun alapuoli altistuu kuumuudelle tai kaasulieden tapauksessa liekeille, mikä voi vahingoittaa sitä. Miten pannun alapuoli voidaan puhdistaa? Seuraavassa artikkelissa kerromme, miten pääset eroon liasta pannulta.

Kuinka puhdistaa pannu alapuolelta – kotikonstit

Pannun pohjanpuhdistaminen voi tuntua aikaa vievältä ja vaikealta. Pieni työ kannattaa kuitenkin tehdä, jotta keittoastia saa takaisin entisen näköisensä ja palvelee meitä monta vuotta. Varsinkin kun meidän ei tarvitse etsiä kaupasta erikoistuotteita. Alhaalta kiinni palaneen pannun voi puhdistaa tehokkaasti tavallisilla tuotteilla, joita meillä on kotona – pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla.

miten puhdistaa palanut pannu altapäin

Puhdistuksessa voidaan käyttää alumiinifoliota. Riittää, kun teet siitä pallon. Tällainen puhdistusaine poistaa tehokkaasti lian, mutta ei naarmuta pintaa. Epäilemättä voimme käyttää myös kemiallisia puhdistusaineita. Terveytemme (ne voivat ärsyttää ihoa) sekä ympäristön ja budjetin vuoksi kannattaa kuitenkin kokeilla kotitekoisia tapoja puhdistaa pannun pohja.

Palanut pannun pohja – ruokasooda

Yksi ruokasoodan monista mahdollisista käyttötarkoituksista, voi olla sen käyttäminen, jos haluat torjua palovammoja. Se on lievästi syövyttävä aine, joten se toimii hyvin puhdistusaineena. Ruokasooda on emäksistä, joten se soveltuu hyvin epäpuhtauksien, kuten vahan, maalin, öljyn, rasvan ja muun vaikean lian poistamiseen.

Miten puhdistan palaneen pannun altapäin ruokasoodalla?

Yksi puhdistusmenetelmä on tehdä erityinen tahna ruokasoodasta. Riittää, että se sekoitetaan veteen niin, että siitä muodostuu melko paksu seos. Voit myös lisätä muutaman tipan astianpesuainetta rasvan liuottamiseksi. Tätä tahnaa on levitettävä pannun pohjalle ja jätettävä pariksi tunniksi. Tämän ajan kuluttua pannun palanut pohja on hangattava hankaustyynyllä, pehmeällä harjalla tai alumiinifoliosta tehdyllä puhdistusaineella, ja sen jälkeen pinta on puhdistettava vedellä, johon on sekoitettu tiskiainetta.

miten puhdistaa pannut alhaalta koti korjaustoimenpiteet

Jos haluat, että soodasta tehdyllä tahnalla on hankaavia ominaisuuksia, riittää, että siihen lisätään ruokasuolaa. Silloin se toimii kuin puhdistusmaito, jota voi ostaa kaupoista.

Palanut pannu alta – etikka

Etikka on toinen tuote, jota jokaisella on kotona, ja sitä voidaan käyttää ympäristöystävällisenä keinona puhdistaa pannun pohjalle palaneet palovammat. Se reagoi happamasti ja poistaa siksi kalkkisaostumat, ruosteen tai saippuakertymän erittäin hyvin.

miten puhdistaa palaneet pannunpohjat

Etikkaa voi käyttää myös pannun alapuolen puhdistamiseen, sillä siellä oleva lika ei ole vain rasvaa. Sitä ei kuitenkaan voi käyttää emaloidulle pinnalle, sillä se voi tahrata sen. Se poistaa kuitenkin nopeasti lian teräs- tai alumiinipannuista.

Miten puhdistan palaneen pannun alapuolelta etikalla?

Voit puhdistaa likaantuneen pannun etikka-vesiliuoksella tai pelkällä etikalla. Kaada sitä yksinkertaisesti kulhoon tai lavuaariin ja liota pannun pohja siihen. Voit myös käyttää veden ja etikan seosta (kaksi teelusikallista etikkaa puoleen lasilliseen vettä) ja puhdistaa palaneen pannun alumiinifoliosta tehdyllä pallolla, hammasharjalla tai sienellä. Soodaa ja etikkaa puhdistukseen käytetään melko usein.

miten pestä pannuja pohjasta

Kannattaa pitää mielessä suosittu kotikonstein resepti, jossa yhdistyvät molemmat aineet. On olemassa uskomus, että se osoittaa erittäin hyviä puhdistusominaisuuksia, koska se vaahtoaa voimakkaasti. Tosiasiassa hapan etikka ja emäksinen sooda, kun ne sekoitetaan ja reagoivat kemiallisesti, antavat meille natriumasetaattia, hiilidioksidia ja vettä. Tuloksena on aine, joka ei poista likaa yhtä tehokkaasti kuin etikan ja soodan käyttö erikseen.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo