Miten peset verhot, jotta vältät silityksen?

Miten peset verhot, jotta vältät silityksen?

Verhojen pesu on kotitaloustyö, joka vaatii tietoa ja kokemusta. Virheellinen käsittely pesun aikana voi vahingoittaa herkkää materiaalia peruuttamattomasti. Jotkin kankaat rypistyvät pahasti pestessä, ja olipa kangas mistä tahansa valmistettu, muutamien verhojen pesusääntöjen noudattaminen voi estää verhojen rypistymisen. Onnistuaksesi siinä, sinun on noudatettava muutamia vaiheita oikeassa järjestyksessä.

Miten verhot pestään? – liotus

Riippumatta siitä, milloin päätät pestä verhot pesukoneessa ja minkä ohjelman valitset, on tärkeää muistaa, että ensimmäisenä vaiheena kangas on liotettava lämpimässä, noin 40-asteisessa vedessä vähintään tunnin ajan.

Jos kangas on hyvin likainen, vesi muuttuu nopeasti tummemmaksi, jolloin vesi on vaihdettava ja liotusprosessi on toistettava. Liotusveteen voidaan lisätä pieni määrä erityistä verhojen pesuainetta. Tämä kankaan valmistelu on sitä, miten verhot pestään pesukoneessa niin, että pesu on tehokasta.

Miten peset verhot niin, etteivät ne rypisty? – kankaan valinta

Kannattaa miettiä, miten verhot työstetään niin, että kangas ei vaurioidu ja että niitä ei tarvitse silitellä kuivumisen jälkeen. Kävi ilmi, että silityksen ei tarvitse olla välttämätöntä, jotta verhot näyttävät tyylikkäiltä ja siisteiltä. Miten peset verhot, jotta vältät silityksen? Se, missä määrin verhosi rypistyvät pesussa, riippuu pääasiassa siitä, millaisesta kankaasta ne on valmistettu.

Tulle-kangas, buckram, jacquard ja kreppikangas ovat ohuita kudoksia, joten ne eivät ole kovin herkkiä minkäänlaisille rypyille. Kun valitset verhokankaita kaupassa, kannattaa ottaa pala kangasta käteen ja puristaa sitä; jos se rypistyy, se tarkoittaa, että se on altis rypistymään.

Verhojen peseminen pesukoneessa – ohjelma ja lämpötila

Kun mietit, miten verhot pestään pesukoneessa ja mikä ohjelma valitaan, on tärkeää muistaa, että lämpötila ei saa ylittää 30 celsiusastetta, sillä tämä lämpötila estää kankaan vääristymisen ja värjäytymisen. Automaattisissa pesukoneissa on usein erityinen ohjelma herkille kankaille ja verhoille, jos sellaista ei ole, on valittava käsinpesu. Herkille kankaille suunnitellussa ohjelmassa on yleensä hitaampi kierrosluku ja vettä otetaan useammin, jotta kangas ei rypisty. Herkät kankaat, kuten verhot, rypistyvät paljon helpommin.

miten pestä verhot ilman silitystä

Kun peset verhot pesukoneessa sopivalla ohjelmalla, voit ripustaa ne heti, kun olet ottanut ne pesukoneesta. Silitys on tällöin tarpeetonta, sillä kangas suoristuu kuivuttuaan. Verhojen ripustaminen ikkunaan heti pesun jälkeen on verhojen pesussa suositeltavin tapa, jotta verhoja ei tarvitse silittää. Kangas ei saa olla liian kosteaa ripustettaessa, sillä se saattaa venyä.

Miten peset verhot niin, etteivät ne rypisty? – mitä muuta kannattaa pitää mielessä?

Miten pesen verhot pesukoneessa ilman, että ne rypistyvät? Ennen pesua on noudatettava muutamia sääntöjä:

  • taita verhot kuutioksi ennen kuin laitat ne pesukoneeseen, ne eivät saa viedä yli 1/3 rummun pinta-alasta,
  • ennen pesua kaikki kiinnitysprofiilit ja jäykistystangot on poistettava, kangas voidaan sijoittaa erityiseen verkkoon,
  • älä yhdistä valkoisia verhoja värillisiin verhoihin, verhot pestään pesukoneessa käyttämällä erityisiä imukykyisiä pyyhkeitä, jotka estävät kankaan tahriintumisen,
miten pestä verhot niin, etteivät ne rypisty

Verhojen pesua tehdessä kannattaa miettiä, kuinka monta kierrosta voit asettaa? Yleensä enintään 400 kierrosta riittää, sillä silloin kangas tippuu vedellä eikä rypisty. Anna verhojen olla muutama minuutti pesun jälkeen pesukoneen rummussa, jotta vesi valuu pois, tämä on hyvä tapa varmistaa, että verhot eivät rypisty. Hyvä tapa pestä verhot ilman silitystä on ripustaa ne verhotelineeseen. Kun vesi tippuu niistä, voit asettaa kulhon tai levittää pyyhkeen. Toisaalta, jos verhot on valmistettu luonnonkankaista, taita ne huolellisesti ja kuivaa ne kuivausrummussa.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo