Miten peset verhot, jotta ne pysyvät valkoisina?

Miten peset verhot, jotta ne pysyvät valkoisina?

Verhot eivät ole pelkkä ikkunanpäällyste, vaan ennen kaikkea tärkeä sisustuselementti, joka korostaa sisustuksen luonnetta. Valitettavasti niiden pitäminen moitteettoman puhtaana ei ole helppoa, varsinkaan jos ikkunasi ovat vilkkaasti liikennöidylle kadulle päin. Verhojen pesu on avainasemassa, jotta ne eivät tahraannu. Kysymys on kuitenkin siitä, miten se tehdään vahingoittamatta niitä tai paradoksaalisesti hankaamatta likaa kankaaseen.

Miten valkoiset verhot pestään suositusten mukaisesti?

Ennen kuin heität verhot pesukoneeseen ja kytket ensimmäisen valitsemasi ohjelman päälle, tutustu siihen, mitä tuotteen valmistaja sanoo pesusta. Seuraavaksi on sovitettava pesuohjelma ja -menetelmä kankaan tyypin mukaan. Verhojen peseminen pesukoneessa ei ole aina suositeltavaa. Esimerkkejä ovat valkoiset puuvilla- ja pellavaverhot, jotka on ehdottomasti parempi pestä käsin saippuahiutaleissa. Ne voidaan pestä pesukoneessa, mutta valitse hellävarainen pesuohjelma, eikä lämpötila saa ylittää 30 celsiusastetta. Niitä ei kannata lingota voimakkaasti, ja pääsääntöisesti pesu on suoritettava loppuun pumppaamalla vesi ulos pesukoneesta.

Joset halua pestä valkoisia verhoja pesukoneessa ja päätät pestä ne käsin, kangas on huuhdeltava useita kertoja, kunnes vedessä ei näy lian jälkiä. Voit lisätä huuhteluun joka kerta 2-3 ruokalusikallista ruokasoodaa, ja raikkaan tuoksun saamiseksi on suositeltavaa lisätä yhden sitruunan mehua. Mummon neuvon mukaan viimeiseen huuhteluun lisätään myös tärkkelystä, joka paitsi jäykistää verhot, myös estää likaa asettumasta niihin.

miten pestä verhot tehdä niistä valkoiset

Verhojen peseminen pesukoneessa on omistettu synteettisille materiaaleille. Laita verhot tällöin pesupussiin ja valitse herkille kankaille tarkoitettu ohjelma 30 asteen lämpötilassa. Verhon valmistelu pesua varten auttaa välttämään vaurioita ja voimakasta rypistymistä. Siksi kannattaa käyttää hetki sen taittamiseen.

Miten peset verhot niin, että ne ovat valkoiset?

Hyllyissä on monia erikoistuotteita, joiden avulla voit pestä verhot niin, että niistä tulee valkoiset. Kaikilla niistä ei kuitenkaan ole toivottua vaikutusta, ja pesuprosessin puutteiden korjaaminen vaatii ainakin pesukoneen käynnistämistä uudelleen. Isoäitimme liottivat verhot ensin kylmässä vedessä, huuhtelivat ne sitten ja pesivät ne vasta lopuksi luonnollisessa veden ja suolan tai ruokasoodan seoksessa. Nämä kaksi luonnollista korjaustoimenpidettä ovat yhä nykyäänkin suosittuja, ja mikä tärkeintä, ne tuottavat poikkeuksetta erinomaisia tuloksia. Tutustutaanpa niihin tarkemmin ja tutustutaan muutamiin muihin hyviin ja todistettuihin verhojen pesumenetelmiin.

Verhojen peseminen pesukoneessa ruokasoodalla

Verhojen peseminenpesukoneessa ruokasoodalla on suosituin tapa pitää verhot valkoisina. Sama vaikutus saadaan aikaan käyttämällä ammoniakkia. Säilyttämällä suhde 1 ruokalusikallinen jauhetta yhtä litraa vettä kohti taataan lumivalkoinen vaikutus ja lian poistuminen jopa tupakansavusta. Jos verhot ovat pahasti likaantuneet, on suositeltavaa liottaa niitä veden ja soodan liuoksessa tunnin ajan ennen varsinaista pesua, huuhdella ne sitten hyvin ja tehdä varsinainen verhojen pesu vasta sitten soodalla.

kuinka pestä valkoiset verhot pesukoneessa

Verhojen peseminen etikalla tai sitruunamehulla

Sitruunamehu sopii luonnonkankaista valmistetuille valkoisille verhoille. Se valkaisee hyvin ja jättää myös raikkaan tuoksun. Etikkaa sen sijaan suositellaan synteettisten verhojen pesuun. Kuten ruokasoodan kohdalla, verhojen likaisuudesta riippuu, tarvitseeko verhot liottaa etukäteen vai voiko siirtyä suoraan pääpesuun.

Muista, että mitä kauemmin valkoisia verhoja ei ole pesty, sitä parempi, jos liotat ne ja huuhtelet lian pois. Verhojen peseminen 60 asteessa ei ole tässä yhteydessä hyvä idea. Korkea lämpötila kiinnittää lian herkkään kankaaseen, ja sen sijaan, että nauttisimme valkoisuudesta ja raikkaudesta, joudumme pelastamaan verhot harmaudesta.

Miten valkoiset verhot pestään pesukoneessa?

Pidetään mielessä muutama sääntö, jotka estävät verhoja harmaantumasta ja vääristymästä.

  • Pese verhot valmistajan suositusten mukaisesti
  • Verhojen optimaalinen pesulämpötila on 30-40 astetta C
  • Lisää pääpesuun valkaisuainetta, kuten ruokasoodaa
  • Lisää tärkkelystä viimeiseen pesukertaan
  • Ripusta verhot, kun ne ovat märät
  • Muista pestä ne säännöllisesti
Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo