Mitä sinun pitäisi tehdä, jos pesukoneesi likaa vaatteesi?

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos pesukoneesi likaa vaatteesi?

Kun otamme vaatteemme pesukoneesta, odotamme niiden olevan puhtaita ja tuoksuvia. Valitettavan usein niihin kuitenkin ilmestyy tahroja, joita niissä ei aiemmin ollut. Tällöin puseroissa näkyy tummia, harmaita tai ruosteenvärisiä tahroja. On tärkeää, että tämä ei aina välttämättä johdu koneen viasta. Miksi pesukone likaa vaatteet? Syitä voi olla useita, ja osan niistä voimme poistaa itse ilman asiantuntijan apua.

Miksi pesukone likaantuu?

Jos pesukoneemme likaa pyykit, on tärkeää, että pääsemme ongelman lähteelle. Näitä voivat olla mm:

  • Lika – näitä löytyy erityisesti laipaksi kutsutun kumiosan takaa. Tämä tila luo ihanteelliset olosuhteet bakteerien kasvulle, joten meidän on puhdistettava se säännöllisesti. Niiden suuri määrä voi johtaa siihen, että vaatteisiin ilmestyy värimuutoksia.
  • Liian paljon pesujauhetta – vaatteisiin jäävät tahrat voivat johtua myös siitä, että pesujauhetta on lisätty liikaa. Pesukone ei tällöin pysty huuhtelemaan pesuainetta annostelijasta tehokkaasti, jolloin vaatteisiin syntyy rumia tahroja.
  • Likainen annostelija – annostelijaan jäänyt jauhe voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua, likaisia vaatteita tai mätää. Siksi on tärkeää puhdistaa se säännöllisesti.
  • Liikaa vaatteita pesukoneessa – kone ei pysty pesemään vaatteitasi, jos siinä on liikaa vaatteita.
  • Tukkeutunut suodatin – suodatin suojaa tyhjennyspumppua tukkeutumiselta. Siihen kertyy pölyä, muruja ja esineitä taskuistasi. Jos suodatin tukkeutuu, siitä voi tulla epämiellyttävä haju ja se voi jopa johtaa kylpyhuoneen tulvimiseen.
  • Kalkkia rummussa – pesukone jättää vaatteisiisi tahroja paitsi rumpuun kertyvän lian myös kalkin vuoksi.
miksi pesukone likaa vaatteita

Miksi pesukone värjää vaatteet harmaiksi?

Harmaat tahratvaatteissa pesun jälkeen johtuvat usein pesukoneen virheellisestä käytöstä. Ne voivat ilmestyä tavaroihin koneen väärän ohjelmavalinnan, liian alhaisen pesulämpötilan, väärän pesuohjelman keston tai liian suuren pehmentimen määrän kautta. Kun käsittelet tämäntyyppisiä tahroja, muista säätää pehmentimen määrää vesityypin ja likaisten vaatteiden määrän mukaan.

Miksi pesukone värjää vaatteet ruosteen värisiksi?

Syynä tämäntyyppisiin tahroihin esineissä on ruoste. Se kerääntyy laitteen rumpuun, mikä pahentaa sen ulkonäköä, mutta myös vaikeuttaa laitteen puhdistamista. Jos pyykinpesukoneesi likaa vaatteesi ruosteen värillä, meidän on vilkaistava sen sisätiloja. Ruoste ja kalkkikivi koneen osissa ovat seurausta väärästä hoidosta. Siksi kannattaa muistaa ennaltaehkäisy, käyttämällä erityisiä kalkinpoisto- ja ruosteenestoaineita.

miksi pesukone tahraa vaatteita

Pesukone likaantuu – miten käsitellä sitä?

Mitä teen, jos pesukone likaa vaatteeni? Jos pesukoneesi likaa vaatteesi, on hyvä asettaa pesukoneesi pesemään ilman vaatteita, jotta vesi voi puhdistaa rummun. Lisää yksinkertaisesti annostelijaan paketti ruokasoodaa ja sitruunahappoa tai 3 ruokalusikallista etikkaa. Aseta sitten lämpötila 90 asteeseen. Tärkeää on, että kytket linkouksen pois päältä.

Jos laitteissa on “itsepuhdistustoiminto”, valitse tietysti vain tämä vaihtoehto. Muista puhdistaa suodatin perusteellisesti. Se sijaitsee pesukoneen etuosassa, alareunassa pienen läpän takana. Kytke pesukone ennen tätä pois päältä virtalähteestä. Aseta sitten esille kulho tai pyyhe ja irrota pistoke. Ota suodatin ulos ja pese se huolellisesti kuumassa vedessä, jossa on astianpesuainetta. Aseta suodatin sitten kulhoon ja kaada sen päälle etikkaa sisältävää kiehuvaa vettä.

miten puhdistaa pyykinpesukone, joka likaa vaatteet

Puhdistamme myös kammion, johon se asetetaan, sitten kuivaamme sen ja asetamme sen takaisin. Jos rummussa näkyy ruostetta, käytämme ruosteenpoistoaineita. Myös pesukoneen laippa puhdistetaan perusteellisesti ja tarvittaessa rummun akselin laakereiden tiivisteet vaihdetaan. Jos ne ovat kuluneet, pesukone sotkee rasvaa vaatteisiisi.

Pesukone jättää tahroja vaatteisiin – miten se voidaan estää?

Meidän on muistettava valita aina oikea ohjelma, kun teemme pesua. Näin vaatteet eivät vaurioidu ja ovat aina raikkaita ja puhtaita. Lisäksi tällä tavoin voimme pitää huolta koneesta. Tärkeää on, että jokaisen suoritetun pesun jälkeen pesukoneen sisäpuoli on kuivattava, joten ovi on jätettävä auki.

mitä tehdä, kun pesukone likaa vaatteet

Annostelija sekä laitteen laippa on puhdistettava säännöllisesti. Tärkeää on myös tarkistaa aika ajoin pesukoneen tiivisteiden kunto. On myös suositeltavaa käyttää erityisiä kalkinestoaineita, jotta rumpuun ei kerry kalkkia. Pesukone tulisi puhdistaa kerran kahdessa kuukaudessa tekemällä tyhjä pesu ruokasoodalla ja etikalla tai sitruunahapolla.

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo