Mitä astianpesukonetta ostaessasi kannattaa ottaa huomioon? Opas

Mitä astianpesukonetta ostaessasi kannattaa ottaa huomioon? Opas

Astianpesukone on yksi parhaista investoinneista, joita voit tehdä kotiisi. Astianpesukoneella on monia etuja – se säästää aikaa, vettä ja siten rahaa. Tämänpäiväisessä artikkelissa keskitymme siihen, mitä astianpesukonetta ostaessasi kannattaa huomioida – mitkä ominaisuudet astianpesukonetta ostaessa ovat tärkeitä ja mitkä voi jättää huomiotta. Nauti lukemisesta 🙂

Mitä etsiä, kun ostat astianpesukonetta? Pikaopas

 1. Peruskysymys: vapaasti seisova vai sisäänrakennettava astianpesukone?
 2. Astianpesukoneen leveys – suosituimpia ovat 45 cm ja 60 cm leveät mallit
 3. Energialuokka – mitä korkeampi, sitä parempi (tällä hetkellä asteikko on A-G)
 4. Äänekkyys – mitä vähemmän dB, sitä parempi
 5. Vedenkulutus kierrosta kohden – mitä vähemmän litroja, sitä parempi
 6. Asetusten määrä – mitä enemmän, sitä parempi
 7. Lisäohjelmat – olisi hyvä, jos astianpesukoneessa olisi ohjelmia, kuten eco, nopea pesu enintään 30 minuutissa, päivittäinen pesu, teho-ohjelma raskaalle ja kuivuneelle lialle
 8. Lisäominaisuudet, joista välitämme eniten, kuten puhelinohjaus sovelluksen kautta, astianpesukoneen sisävalaistus, viivästetty käynnistys jne.
 9. Hinta – tämän pitäisi olla suodattimen muodossa, joka määräytyy budjettimme ja markkinoilla olevien laitteiden hintojen perusteella. Meidän ei pitäisi ostaa halvimpia laitteita tai vain niiden hinnan perusteella (kallis laite ei aina tarkoita hyvää laitetta)
Miten ostaa astianpesukone?

Sisäänrakennettava vai vapaasti seisova astianpesukone?

Ensimmäinen kysymys, joka kannattaa kysyä itseltäsi astianpesukonetta ostaessasi, on se, tuleeko siitä vapaasti seisova vai sisäänrakennettava astianpesukone. Molemmissa versioissa on omat etunsa ja haittansa.

Sisäänrakennettava astianpesukone – edut ja haitat

Sisäänrakennettavien astianpesukoneiden etuna on, että se tuskin näkyy keittiössä eikä erotu. Tämä tuo keittiöön järjestystä ja se näyttää erittäin hyvältä.

Suurena plussana on myös se, että valinnanvaraa on varmasti enemmän kuin vapaasti seisovissa astianpesukoneissa, minkä ansiosta voimme valita tarpeisiimme paremmin sopivan astianpesukoneen.

Huonona puolena on kuitenkin se, että tällainen sisäänrakennettava astianpesukone on suunniteltava etukäteen ja tila sille on valmisteltava ennen remonttia. Äskettäisen keittiöremontin jälkeen sisäänrakennetun astianpesukoneen sijoittaminen voi olla joko mahdotonta tai hyvin kallista – parhaimmillaan muutamien kalusteiden uudelleenjärjestelyä, pahimmillaan suurimman osan tai jopa koko keittiön vaihtamista.

Katso sisäänrakennettavien astianpesukoneiden paremmuusjärjestys!

Vapaasti seisovat astianpesukoneet – edut ja haitat

Vapaasti seisoville astianpesukoneille taas on ominaista se, että ne voivat seisoa viimeistellyn keittiön vieressä tai, jos ne sopivat, seisoa olemassa olevassa sisäänrakennetussa tilassa minkään alakaapin sijasta. Jotkin valmistajat ovat ennakoineet tämän skenaarion, ja alkuperäinen astianpesukoneen yläosa voidaan helposti irrottaa ja korvata keittiön vastaavalla.

Toinen vapaasti seisovien astianpesukoneiden etu on se, että sen ei tarvitse seistä keittiössä. Tällöin astianpesukone voidaan helposti siirtää esimerkiksi ruokakomeroon.

Vapaasti seisovien astianpesukoneiden haittapuolena on se, että ne eivät ole esteettisesti yhtä miellyttäviä huoneessa ja laite voi erottua huoneessa. Vapaasti seisovan tai sisäänrakennetun astianpesukoneen valinta riippuu mahdollisuuksistamme ja mieltymyksistämme.

Tutustu vapaasti seisovien astianpesukoneiden paremmuusjärjestykseen!

Suosittelen henkilökohtaisesti sisäänrakennettuja astianpesukoneita – pidämme keittiön esteettisesti miellyttävänä samalla, kun meillä on suuri valikoima meitä kiinnostavia laitteita.

45 cm vai 60 cm astianpesukone?

Astianpesukonetta ostettaessa toinen tärkeä seikka on myös astianpesukoneen kapasiteetti ja leveys. Suosituimpia astianpesukonetyyppejä ovat 45 cm:n ja 60 cm:n astianpesukoneet. Eroavatko nämä leveydet toisistaan?

45 cm:n astianpesukoneet – kenelle?

45 cm:n astianpesukoneiden etuna on niiden kompakti koko. Tämäntyyppiset astianpesukoneet ovat suhteellisen pieniä. Niitä suositellaan pienille perheille, enintään kolmelle henkilölle. Ne ovat myös astianpesukoneita, jotka sopivat erinomaisesti pieniin keittiöihin, joissa on kompaktit mitat, sillä ne vievät vähän tilaa ja antavat enemmän tilaa keittiötuotteiden tai lisävarusteiden säilytykseen.

Tutustu 45 cm:n astianpesukoneiden rankingiin!

60 cm:n astianpesukoneet – kenelle?

60 cm leveitä astianpesukoneita suositellaan suurille perheille. Niihin mahtuu huomattavasti enemmän astiasarjoja yhteen pesuohjelmaan (noin 14-15 astiasarjaa), joten yksi ohjelma riittää pesemään kaikki illallisen astiat. Lisäksi – kokonsa vuoksi – astianpesukonetta suositellaan suurempiin keittiöihin, joissa sille on tilaa.

Katso 60 cm:n astianpesukoneiden paremmuusjärjestys!

Mikä on paras astianpesukone ostettavaksi?

Miten ostan astianpesukoneen? Huomioon otettavat perustekijät

Kun olet selvittänyt, minkä tyyppisestä ja kapasiteetista olet kiinnostunut, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli teknisiin eritelmiin. Tärkeimmät tekijät astianpesukonetta ostettaessa ovat:

 • energialuokka
 • tilavuus
 • vedenkulutus kierrosta kohden
 • astianpesukoneeseen mahtuvien astiastojen määrä
 • hinta

Astianpesukoneen energialuokka

Astianpesukoneen energiankulutus on yksi tärkeimmistä parametreista. Kotona oleva astianpesukone saattaa käydä jopa päivittäin, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Vuodesta 2021 lähtien astianpesukoneiden energiamerkinnät ja -luokat ovat muuttuneet. Siitä lähtien astianpesukoneet on luokiteltu A:sta G:hen, jossa G on eniten resursseja kuluttava astianpesukone ja A on vähiten resursseja kuluttava. Kun ostat kodinkoneita, ei pelkästään astianpesukoneita, kannattaa harkita niitä laitteita, joilla on korkein mahdollinen energialuokka.

Uusien ohjeiden mukaan A-luokan astianpesukoneet ovat erittäin energiatehokkaita, mikä tarkoittaa, että ne kuluttavat hyvin vähän sähköä kierrosta kohden.

Kuitenkin myös B- ja C-luokka ovat energiatehokkaita – vuonna 2021 tapahtuneen energia-asteikkomuutoksen jälkeen A- ja sitä korkeamman luokan laitteet ovat siirtyneet tähän luokkaan.

Astianpesukonetta hankittaessa kannattaa jättää väliin energialuokkaan G kuuluvat astianpesukoneet, sillä niiden tiheä käyttö on pitkällä aikavälillä epätaloudellista ja näkyy sähkölaskussa.

Mitä korkeampi energialuokka astianpesukoneella on, sitä parempi.

Astianpesukoneen melutaso

Tämä tekijä kannattaa ottaa huomioon erityisesti tilanteissa, joissa astianpesukone on keittokomerossa. Tällöin mitä hiljaisempi astianpesukone on, sitä vähemmän se häiritsee keittiön yhteydessä olevassa huoneessa asuvia perheenjäseniä.

Kun keittiö on erillinen huone, tämä äänekkyys ei ole enää niin tärkeä tekijä. Nykyaikaiset astianpesukoneet toimivat noin 45 desibelillä, joka vastaa normaalin keskustelun äänenvoimakkuutta.

Mitä hiljaisempi astianpesukone on, sitä parempi.

Astianpesukoneen vedenkulutus kierrosta kohden

Astianpesukoneen vedenkulutus on myös yksi tärkeimmistä tekijöistä, joita kannattaa tarkastella ennen astianpesukoneen ostamista. Tämän tekijän arvosta riippumatta astianpesukone kuluttaa kuitenkin huomattavasti vähemmän vettä kuin astioiden pesu käsin, mikä kannattaa pitää mielessä. Astianpesukoneet kuluttavat keskimäärin noin 10 litraa vettä yhtä pesukertaa kohden.

Mitä vähemmän litroja astianpesukone kuluttaa, sitä parempi.

Astianpesukoneeseen mahtuu niin monta kattilaa ja pannua kuin siihen mahtuu

Tämä on tekijä, joka kannattaa ottaa huomioon astianpesukonetta ostaessa. Voit helposti tarkistaa tämän arvon kyseisen astianpesukoneen energiamerkinnästä. Mitä enemmän astioita astianpesukoneeseen mahtuu, sitä parempi.

Keskimäärin 45 cm:n astianpesukoneisiin mahtuu 9-10 astiastoa ja 60 cm:n astianpesukoneisiin 13-15 astiastoa.

Mitä useampi astiasto astianpesukoneeseen mahtuu, sitä parempi.

Astianpesukoneen hinta

Hinta on myös tärkeä tekijä astianpesukonetta ostettaessa. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla tärkein tekijä, eikä halvinta astianpesukonetta kannata ostaa. On myös vältettävä uuden astianpesukoneen ostamista vain sen hinnan perusteella – aina tietyn laitteen suuri tarjous ei tee siitä todella kannattavaa, eikä kallein laite tarkoita parasta laitetta.

Aluksi hinnalla pitäisi olla suodattava rooli kodinkoneita valittaessa. Markkinatilanteen ja käytettävissä olevan budjetin alustavan tarkastelun jälkeen on etsittävä laitteita, jotka ovat kiinnostavassa hintaluokassa.

Hinnalla pitäisi olla ratkaiseva merkitys vasta sen jälkeen, kun olemme tutustuneet kaikkiin tietyn hintaluokan laitteisiin ja valinneet muutaman meitä eniten kiinnostavan astianpesukoneen. Lopulta, kun kahdesta tai kolmesta valitsemastamme laitteesta joudumme miettimään, minkä valitsemme, hinnalla pitäisi olla ratkaiseva merkitys.

Astianpesukoneen ostaminen, mitä pitää huomioida?

Muita huomioon otettavia tekijöitä

Lisätekijöitä astianpesukonetta ostettaessa ovat muun muassa seuraavat asiat:

 • ylimääräiset pesuohjelmat
 • käytetyt tekniikat
 • takuu
 • valmistajan ja tuotteen arvostelut

Astianpesun lisäohjelmat

Ennen ostamista kannattaa tutustua myös sen ohjelmiin. Tärkeimmät niistä ovat:

 • “eco”-ohjelma, joka pesee astiat tehokkaasti käyttämällä vähemmän sähköä ja vettä
 • päivittäinen pesuohjelma
 • lyhyt, noin 30 minuutin ohjelma astioiden nopeaa pesua varten, esimerkiksi suurten juhlien aikana
 • intensiivinen ohjelma esimerkiksi kuivuneiden ruokajäämien puhdistamiseen
 • erityinen, erityinen astianpesukoneen puhdistusohjelma, joka parantaa laitteen hoitoa ja pidentää näin astianpesukoneen käyttöikää

Myös lisäohjelmat ovat tervetulleita.

Astianpesukoneen tekniikat

Myös astianpesukoneen sisältämät teknologiat ovat hakusessa huomionarvoisia. Tärkein niistä, jota valmistajat käyttävät yhä useammin, voi olla astianpesukoneen ohjaaminen puhelimen sovelluksen avulla. Näin voimme kytkeä astianpesukoneen päälle ja pois päältä ollessamme poissa kotoa, seurata sen senhetkistä tilaa sekä saada puhelimeemme ilmoituksia, kun pesuohjelma on päättynyt.

Lisätekniikoihin kuuluvat erityinen sormenjälkien vastainen pinnoite astianpesukoneen pinnassa vapaasti seisovia astianpesukoneita varten, oven automaattinen avautuminen pesuohjelman lopussa, hiljaisempi moottori ja automaattinen ohjelmavalinta senhetkisen kuormituksen perusteella.

Astianpesukoneen takuu

Astianpesukoneen takuu on myös tieto, josta voi olla hyötyä. Kuluttajan näkökulmasta astianpesukone, jolla on pidempi takuuohjelma kuin muilla luokkansa laitteilla, on tehokkaampi ja valmistaja luottaa laitteeseensa.

Valmistajan ja tuotteen arvostelut

Ennen lopullista ostopäätöstä on hyvä lukea tietyn astianpesukoneen omistajien antamat arvostelut. Arvosteluista kannattaa etsiä tietoa siitä, hajoaako astianpesukone. Jos tällaisia tilanteita koskevia arvosteluja on satunnaisesti, kannattaa lukea, miten huoltopalvelu korjasi laitteen ja oliko siinä ongelmia.

Lisäksi kannattaa lukea, onko tietyn valmistajan laitteiden korjauspalvelusta olemassa negatiivisia arvosteluja. Kannattaa muistaa, että astianpesukone on vain laite ja se voi kulua tai hajota ajan myötä, jolloin on todennäköistä, että kyseessä on valmistajan huoltopalvelu.

Mitä astianpesukonetta ostaessa kannattaa huomioida – yhteenveto

Astianpesukoneen oston tulisi olla hyvin harkittua. Tällaista astianpesukonetta ostettaessa on otettava huomioon monia lisätekijöitä, sillä laite palvelee meitä vuosia. Mitä enemmän tekijöitä tarkistamme ennen ostoa, sitä paremmin laite palvelee meitä. Tässä kirjoituksessa olen nostanut esiin tärkeimmät tekijät sekä lisätekijöitä, jotka kannattaa myös ottaa huomioon astianpesukonetta ostaessa. Toivotan sinulle onnea astianpesukoneen ostoon. Onnistuneita hakuja!

Seuraa Naisten Neuvoja Google Newsissa! Pysy ajan tasalla! Seuraa

Tuula Nieminen

Katso lisää: Talo